Rusya, Suriye’deki S-300 bataryasını geri çekti
Rusya, Suriye’nin Masyaf kentinde bulunan S-300 Hava Savunma Sistemi bataryalarından birini Rusya’ya geri çekti.
2015 yılında Rusya’nın Suriye İç Savaşına müdahil olmasından sonra Hmeymim Hava Üssü’ne, Rus birlikleri ve Rus Hava Kuvvetleri’ne ait uçakları korumak için Masyaf kuzeyine S-300 PMU2 Hava Savunma Sistemi bataryaları konuşlandırılmıştı.
SavunmaSanayiST’de yer alan haberde; geçtiğimiz aylarda İsrail Savunma Bakanı Benny Gantz yaptığı bir açıklamada, Masyaf kentinde konuşlu Rus S-300 HSS’lerinin Suriye kuzeyindeki hedeflere hava harekâtı düzenleyen İsrail jetlerine ateş açtığını belirtmişti. Rusya’ya geri çekilen S-300 bataryasının, İsrail jetlerine ateş açan sistem olması da ihtimaller arasında.
Radar kilidinden sonra Yunanistan’ın S-300’leri aktif olarak kullandığı ortaya çıktı
Söz konusu bataryanın Rusya’ya geri gönderildiği, yayınlanan uydu görüntüleriyle anlaşıldı. İsrailli ticari uydu görüntüsü sağlayıcısı ImageSat International tarafından paylaşılan görüntülerde S-300 bataryasının konuşlandığı noktaların boşaltıldığı, yine aynı şirket tarafından paylaşılan 17 Ağustos tarihli bir başka uydu görüntüsünde SPARTA II isimli ticari Ro-Ro gemisi ve nakledilmeye hazır haldeki S-300 bataryası Tartus Limanı’nda görülüyor.
Rusya Savunma Bakanlığı’na ait paravan bir şirket tarafından işletilen SPARTA II gemisi ,her ne kadar sivil bir gemi olsa da genellikle Rusya’ya ait askeri kargoları taşımak için kullanılıyor ve bu sebeple ABD tarafından yaptırım listesine alınmış durumda. 20 Ağustos tarihinde yüküyle beraber Tartus Limanı’ndan Rusya’nın Novorossiysk Limanı’na gitmek üzere denize açılan gemi, 24 Ağustos günü geç saatlerde İstanbul Boğazı’ndan Karadeniz’e geçti ve 27 Ağustos’ta Kerç Boğazı’nın doğusundaki Novorossiysk Limanı’na ulaştı.
Türkiye’nin, Ukrayna-Rusya Savaşı’nın başlamasının ardından boğazları Ukrayna ve Rusya’ya ait askeri gemilere kapatması sebebiyle özellikle ticari gemiyle taşınan sistemin Kerç Boğazı’na yakın bir limana gönderilmesi, Kırım’daki hava savunmasını güçlendirmek için kullanılabileceğine dair düşüncelerin ortaya çıkmasına neden oldu. Ukrayna tarafından yapılan uzun menzilli füze ve kamikaze dron saldırıları Kırım üzerindeki Rus hava savunmasının etkinliğinin sorgulanmasına sebep olmuş, ayrıca işgal edilen Kırım kuzeyindeki Kherson bölgesine gönderilen S-300 bataryalarından bazıları Ukrayna tarafından hedef alınmış, sistemlerden bazıları imha edilmişti.
Sistemin neden geri çekildiğiyle ilgili kesin bir bilgi bulunmasa da Rus hava savunmasının şimdiye kadar gösterdiği düşük etkinlik ve savaş sebebiyle hava savunma sistemlerinin verdikleri kayıplar, geri çekilen S-300 bataryasının hava savunmasını güçlendirmek ve oluşan boşlukları kapatmak için kullanılma ihtimalini arttırıyor. Yine de halihazırda Rusya’nın başka bölgelerindeki hava savunma sistemleri yerine Suriye gibi Rusya için önemli bir sahadaki sistemin geri çekilmesi, sistemlerin harbe hazırlık oranının oldukça düşük olabileceği veya Rus hava savunmasının kronik başka sorunları olabileceğine dair başka düşünceleri akla getiriyor.