Retinar FAR-AD Dron Tespit Radarı teslim edildi
Kalifikasyon Testleri Başarı ile Tamamlanan Retinar FAR-AD Dron Tespit Radarı’nın Türk Silahlı Kuvvetleri’ne teslimatı tamamlandı.
Sabit ve döner kanatlı mini/mikro insansız hava araçları veya diğer bir ismiyle dron sistemleri, son yıllarda özellikle terör örgütleri tarafından kolayca tedarik edilebilmeleri ve kullanılmaları sebebiyle güvenlik güçlerimiz için önemli bir tehdit haline gelmiştir.
Dron tehditlerine karşı önlem olarak çeşitli karıştırıcı (jamming) sistemleri bulunsa da, dron sistemlerinin etkisiz hale getirilebilmesi için öncelikle dronun tespit edilmesi gerekmektedir. Dronların gözle tespit edilmesi, tehdidin boyutlarının çok küçük olması ve hava şartlarına bağlı olarak seçilebilirliğinin değişmesi sebebiyle zor olabilmektedir. Öte yandan dronların gözle görülebilme mesafesinin çok kısa olması sebebiyle tehlikenin önlenebilmesi için geç kalınmış olunmaktadır. Bu nedenle mini/mikro İHA’ların uzaktan tespiti için radar sistemleri en kritik sistem olarak ön plana çıkmaktadır.
8 AYDA TAMAMLANDI
Bu kapsamda Savunma Sanayii Başkanlığı ile 2019 yılı içerisinde imzalanan “Mini/Mikro İHA Tespit Radar Sistemi Sözleşmesi” kapsamında Meteksan Savunma Sanayii A.Ş., Retinar FAR-AD Dron Tespit Radarı’nı 8 ay gibi kısa bir sürede tamamlamıştır. Dronların kuşlardan ayırt edilmesi, DJI Phantom, TALON gibi farklı dronların tespit ve takibi gibi birbirinden farklı birçok testi büyük bir başarı ile tamamlayan Retinar FAR-AD Sistemleri’nin teslimatı gerçekleştirilmiştir.
Meteksan Savunma tarafından geliştirilen Retinar FAR-AD Dron Tespit Radarı; mini/mikro insansız hava araçlarına ve karadan gelecek tehditlere karşı tamamen yerli ve milli olarak geliştirilmiş bir radar sistemidir. Retinar FAR-AD, geniş alanları otomatik olarak tarayarak dronlara yönelik güvenlik güçlerinin birincil sensörü olarak görev yapacaktır.
Ku frekans bandında düşük RF çıkış gücüyle çalışan sistem, ileri teknoloji katı hal radyo frekans tasarımına ve sayısal tabanlı radar mimarisine sahiptir. Özelleştirilmiş darbe sıkıştırmalı darbe doppler dalga şekli kullanan sistem, sayısal radar mimarisi sayesinde farklı dalga şekilleri ve farklı açısal dönme hızlarıyla seçilebilir etkin kullanım modları sunmaktadır. Retinar FAR-AD, 30 rpm dönüş hızı sayesinde tehditlerin manevralarından etkilenmemekte ve başarıyla tehditlerin takibini gerçekleştirmektedir.
Retinar FAR-AD, anlık 40° yükseliş açısı ile aynı anda karadaki tehditleri 7 km ve havadaki tehditleri 3 km menzile kadar tespit ve takip edebilmektedir. Radar, “Kullanıcı Arayüzü Yazılımı” ile takip edilen hedeflerin istikamet, 9 km’ye kadar mesafe, hız ve yönelim bilgilerini operatöre sunmaktadır. Tararken takip modunda takip bilgileri içinde otomatik hedef sınıflandırması yapabilen sistem, oluşan belirsizlikleri gidermek ve sınıflandırma güvenilirliğini yükseltmek için, Hedef Analiz Modu’nda detaylı algoritmalar ile sınıflandırma başarımını yükseltmektedir.
Ülkemizde Retinar Çevre Gözetleme Radar Ailesi’ni geliştirip, bunları Kara Kuvvetleri Komutanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı, Devlet Hava Meydanları İşletmesi ile birisi Asya’da diğeri ise Avrupa’da yer alan iki ülkenin kullanımına sunan Meteksan Savunma, kara hedeflerinin tespitine yönelik elde ettiği önemli başarılardan sonra, teknolojik altyapısını dron sistemlerinin tespitine yönelterek, Retinar FAR-AD Dron Tespit Radarını, ülkemize kazandırmaktan büyük gurur duymaktadır.