Pars’lardan ASELPOD’lu, SLAM-ER mühimmatlı poz
Milli Savunma Bakanlığı’nın 181’inci Filo’ya ait F-16 Block 50+ paylaşımı dikkat çekti. ASELSAN’ın ASELPOD’u ile uçan F-16, ayrıca kanat altında sarı çizgili yani gerçek mühimmat olan AGM-84K SLAM-ER tipi mühimmat ile poz verdi.
Bakanlık tarafından yapılan paylaşımda ”181’inci Filo Komutanlığımızın “Pars”ları kullandıkları modern mühimmatlar ile dosta güven düşmana korku salarak eğitimlerine ara vermeden devam ediyor” dendi.
ASELPOD, Red Flag Tatbikatı’na katıldı
Geçtiğimiz günlerde 132. Filo, ABD’de Nevada’da yapılan dünyanın en önemli tatbikatlarından biri olan Red Flag’e de F-16 uçakları ASELPOD ile katılmıştı. Toplam 5 F-16’nın görev yaptığı tatbikatta Türk Hava Kuvvetleri Mavi-Dost Kuvvet olarak görev yaptı.
ASELSAN tarafından geliştirilen ASELPOD, sahip olduğu yüksek performanslı termal ve gündüz kameraları ile gündüz ve gece şartlarında hava-hava ve hava-yer modları ile yüksek çözünürlüklü görüntü sağlayabiliyor. Aynı zamanda üstün menzil performansıyla yer ve hava hedeflerini oldukça uzak mesafelerden tespit ve teşhis edebiliyor.
Pakistan’a ihraç edilen ve JF-17’lerde de kullanılan ASELPOD’lar için geliştirme çalışmaları devam ediyor. Halen ASELSAN, ASELPOD-2 olarak adlandırılan projede sistemi geliştirmek üzere çalışmalarını sürdürüyor.
AGM-84K SLAM-ER
Türk Hava Kuvvetleri, ABD’den 48 adet AGM-84K SLAM-ER tipi seyir füzesi tedarik etmiştir. Resmi görüşmelerinin 2006 yılında yapıldığı füzelerin kesin siparişi 2007 yılında verilmişti. İlk 2 füzenin 2016 yılında teslim edilmesinin ardından kalan 46 füze de 2017 yılında teslim edildi. Füzelerin teslimatı ise 2018 yılında açıklandı.
Azami 250+ kilometre menzile sahip SLAM-ER Füzeleri; 635 kilogram ağırlığa, 4.36 metre uzunluğa ve 227 kg’lık bir savaş başlığına sahip. Füzenin saatte ki hızı ise yaklaşık 800 km. Atıştan sonra hedef güncellemesi ve hareketli hedefleri vurma kabiliyeti de mevcut.
AGM-84K SLAM-ER, modern F-16C / D Blok 40, 50 CCIP ve F-16C / D Blok 50+ uçaklarından atılabiliyor. Füzeyi tam randımanlı kullanmak için AN / AWW-13 Veri Bağlantısı Podu gerekiyor. Bu pod sayesinde, füzenin kullanıcıya sunduğu tüm özellikler kullanılabiliyor.
SLAM-ER’e Yerli Alternatif: SOM-C1 ve SOM-C
TÜBİTAK Savunma Sanayii Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü (SAGE) tarafından geliştirilen SOM Seyir Füzesi, Türkiye’nin ilk yerli seyir füzesi olma özelliğine sahip.
Tıpkı SLAM-ER Füzesi gibi 250+ kilometre menzile sahip SOM Seyir Füzesi’nin ‘A’ ve ‘B1’ modelleri, halihazırda Türk Hava Kuvvetleri’nin envanterinde bulunuyor. Halen SOM-J için de testler sürüyor.