Elektronik HarpNecdet GürsoySavunmaYazarlar

NATO E-3’lerini Türk Hava Kuvvetleri’nin de kullandığı E-7 Wedgetail ile yenilecek

NATO’nun uzun yıllardır kullandığı Havadan İhbar ve Kontrol uçağı E-3A Sentry’lerin yerini alacak platform belli oldu. NATO, ilk kullanıcılarından birinin Türk Hava Kuvvetleri olduğu Boeing imalatı E-7 Wedgetail’i yeni uçak olarak seçti.

NATO’nun ilk etapta 6 adet uçağı 2031’den itibaren alması öngörülüyor. Halen NATO’nun envanterinde 14 adet E-3A bulunuyor.

Boeing 737NG yolcu uçağından geliştirildi

NATO, eskiyen E-3A Sentry Havadan İhbar ve Kontrol (HİK) uçağının halefi olarak Boeing E-7A Wedgetail’i seçti. E-7A, tasarım olarak Boeing 737NG uçaklarının gövdekisini kullanıyor. Uçağın kanatları ise 737-800’lerden alındı. Uçağın üzerinde Northrop Grumman imalatı radar yer alıyor.

İlk E-7A’ların 2031 yılına kadar operasyonel göreve hazır olması bekleniyor. Şu anda NATO, Almanya’da Geilenkirchen Hava Üssü merkezli görev gerçekleştiriliyor. NATO uçağı Avrupa’nın çeşitli ileri noktalarını da üs olarak kullanıyor.

E-3’lerin Türkiye’deki uçuş merkezi ise Konya 3. Ana Jet Üs Komutanlığı.

Envantere girecek altı adet E-7 uçağından  bahsedilse de daha fazla uçağın sipariş edilip edilmeyeceği henüz bilinmiyor.

NATO’dan açıklama

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, “Gözetleme ve kontrol uçakları NATO’nun kolektif savunması için hayati önem taşıyor ve Müttefiklerin üst düzey yeteneklere yatırım yapma konusundaki kararlılığını memnuniyetle karşılıyorum. Müttefikler, kaynakları bir havuzda toplayarak, tek tek ülkelerin satın alması çok pahalı olacak büyük varlıkları toplu olarak satın alabilir ve işletebilirler. En son teknolojiye yapılan bu yatırım, daha istikrarsız bir dünyaya uyum sağlamaya devam ederken transatlantik savunma işbirliğinin gücünü gösteriyor”. ifadesini kullandı.

Türk Hava Kuvvetleri ikinci kullanıcısı

Boeing’in geliştirdiği projede ilk kullanıcı Avustralya Kraliyet Hava Kuvvetleri olmuştu. Avustralya’yı Türkiye izlemişti. Türk Hava Kuvvetleri’nin envanterinde Konya 131. Filo merkezdi 4 adet E-7T Barış Kartalı uçağı bulunuyor.

Toplam 4 uçaklık anlaşmada ana yüklenici Boeing, Türk Savunma Sektörüne de önemli offset imkanının yanı sıra ‘kaynak kodları’nı verme taahhüdünde bulunmuştu.

HAVELSAN Projede modernizasyon görevinde

HAVELSAN, Projede üç ana sistem geliştirdi. 200’den fazla mühendis istihdam etti. Aradan 20 yıl geçse bile HAVELSAN projede önemli bir rol oynamaya devam ediyor.

Sistemlerin millileştirilmesinin yanı sıra Hava Kuvvetleri’nin yeni görev isterleri konusunda yazılım hazırlıyor. Bunlar, çok kısa sürede hazırlanıyor. Testleri tamamlanıyor ve uçağa entegre ediyor. 

Geçtiğimiz Mayıs ayında hazırladığımız HAVELSAN Röportajında Barış Kartalı Proje Müdürü İnal Atilla Güneş, “Artık tüm iyileştirme isteklerini daha hızlı gerçekleştiriyoruz. HAVELSAN, Barış Kartalı için son 4 yılda 3 ana sürüm çıkardı. Bunları uçaklara entegre etti. Başarıyla bu işleri tamamladık. Örneğin; Elektronik İstihbarat Sistemini bir ana yüklenicimiz ile birlikte ortak değiştiriyoruz. Bunun devamı gelecek” diyerek çalışmalar hakkında bilgi vermişti.

Proje HAVELSAN’a neler kattı

Bu proje sayesinde HAVELSAN bir çok yeni yeteneğe kavuştu. Uçakların hizmete girmesinin ardından güncellemeler ve modernizasyonlara katıldı. Hedef bu tecrübelerin yeni projelerde yerli imkanlar kullanılarak gelecek nesil milli platformların oluşturulması.

E-7’leri hangi ülkeler kullanıyor

Halen ABD Hava Kuvvetleri de E-3’lerini E-7’lerle yeniliyor. E-7’ye artan talep de dikkat çekici. Avustralya ve Türkiye’nin ardından Güney Kore projeye dahil olmuştu. Hatta Güney Kore ek iki uçak daha sipariş etmişti.

İngiliz Kraliyet Hava Kuvvetleri ve ardından ABD Hava Kuvvetleri de E-7’nin müşterileri haline geldi.

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu