MİUS- KIZILELMA’nın ilk uçuşundan yeni görüntü
Baykar tarafından geliştirilen jet motorlu İHA sistemi KIZILELMA ilk uçuşunu dün Çorlu’dan yaptı. Kızılelma’nın ilk uçuşundan yeni görüntüler de paylaşıldı.
Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, KIZILELMA’nın ilk uçuşunu gerçekleştirdiği görüntüleri sosyal medya hesabından paylaşırken, uçuşun başarıyla tamamlandığını belirtti.
İşte KIZILELMA‘nın ilk uçuşundan yeni görüntüler:
Bayraktar #KIZILELMA‘nın ilk uçuş günü… ✈️🍎🚀
Bu uçuşla ülkemiz, havacılıkta yeni bir dünyanın kapılarını açmış oldu. Tıpkı ecdadımızın demir dağların kapılarını açtığı gibi…🇹🇷
Today marks the maiden flight of Bayraktar #KIZILELMA, our unmanned fighter jet… pic.twitter.com/Gfy5kr2YxO
— Selçuk Bayraktar (@Selcuk) December 14, 2022
KISA PİSTLİ GEMİLERE İNİŞ-KALKIŞ KABİLİYETİ
Bayraktar KIZILELMA özellikle kısa pistli gemilere iniş kalkış kabiliyetiyle muharebe sahasında devrim gerçekleştirecek bir platform olacak. Türkiye’nin inşa ettiği ve hâlihazırda seyir testlerini gerçekleştirdiği TCG Anadolu gemisi gibi kısa pistli gemilere iniş ve kalkış kabiliyetine sahip olacak şekilde geliştirilen Bayraktar KIZILELMA, bu yeteneği sayesinde denizaşırı görevlerde önemli rol üstlenecek. Bu kabiliyetiyle Mavi Vatan’ın korunmasında stratejik bir rol üstlenecek.
DÜŞÜK RADAR GÖRÜNÜRLÜĞÜ
Bayraktar KIZILELMA, tasarımından elde edeceği düşük radar izi sayesinde en zorlu görevleri başarıyla gerçekleştirecek. 6 ton kalkış ağırlığına sahip olması hedeflenen Türkiye’nin ilk insansız savaş uçağı milli olarak geliştirilen tüm mühimmatları kullanacak ve planlanan 1500 kilogram faydalı yük taşıma kapasitesiyle büyük bir güç çarpanı olacak. İnsansız savaş uçağı, milli AESA radar ile yüksek durumsal farkındalığa da sahip olacak.
HARP SAHASINDA DENGELER DEĞİŞECEK
İnsansız hava araçlarından farklı olarak agresif manevralarla insanlı savaş uçakları gibi hava-hava muharebesi gerçekleştirebilecek olan Bayraktar KIZILELMA, yerli hava-hava mühimmatları ile hava hedeflerine karşı da etkinlik sağlayacak. Bu kabiliyetleriyle harp sahasında dengeleri değiştirecek. Türkiye’nin caydırıcılığında çarpan etkisi yapacak.
2022’DE 1 MİLYAR DOLAR İLE İHRACAT REKORU
Baykar, yaklaşık 20 yıl önce insansız hava araçları geliştirmeye başladığı ilk andan bugüne kadar toplam gelirinin %75’ini ihracattan elde etti. 2021 yılında Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından savunma ve havacılık sektörlerinde ihracat lideri olduğu açıklanan Baykar, 2022 yılında ise 18 farklı ülkeye 1 milyar dolardan fazla ihracat gerçekleştirdi. Ayrıca, Baykar’ın 2022’de imzaladığı sözleşmelerin %98’ini ihracat anlaşmaları oluşturdu. Baykar, 2022 yılı itibariyle Bayraktar TB2 SİHA’lar için 26 ülkeyle, Bayraktar AKINCI TİHA için ise 5 ülke ile ihracat sözleşmesi imzaladı.