KTJ3700’ler KARA ATMACA için teslimata hazır
Kale Arge tarafından geliştirilen ve Roketsan’ın tasarladığı KARA ATMACA Seyir Füzesi’nde kullanılan KTJ-3700 Turbojet Motoru’nun ilk teslimatı kısa süre içinde gerçekleşecek. Kale Arge tarafından geliştirilen motorlar halen ATMACA ve SOM ( KTJ-3200) ve ÇAKIR füzelerine (KTJ-1750) güç veriyor.
Toplam 3 bin 700 Newton güç üretecek motor, Roketsan tarafından test atışlarında kullanılacak. Ardından da seri imalatı yapılacak olan KARA ATMACA’da yer alacak.
SavunmaSanayiST.com sitesinin haberine göre, halen Roketsan, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde bulunan ATMACA Gemisavar Füzesi üzerinden KARA ATMACA Karadan Karaya Seyir Füzesi’ni geliştirme faaliyetlerini sürdürüyor. Bu kapsamda Kale Arge, KARA ATMACA’da kullanılan milli motor KTJ-3700‘in teslimatlarını birkaç gün içerisinde Roketsan’a gerçekleştirecek.
İlk prototip testini, 2023 yılında yaptık. Gayet başarılı oldu. Şu anda prototip üretimleri devam ediyor. Önümüzdeki hafta müşterimize ilk motorumu vereceğiz. Çok gurur duyduğumuz bir motorumuz haline geldi kısa bir sürede.”
Halihazırda Kale Arge tarafından geliştirilen motorlar; ATMACA, SOM ve ÇAKIR füzelerine entegre edilmiş durumda. Türkiye’nin ilk turbojet füze motoru olan KTJ-3200; ATMACA ve SOM, KTJ-1750 ise ÇAKIR füzelerine güç verecek.
KARA ATMACA Seyir Füzesi
K.K.K.lığının hassas vuruş yeteneğine sahip füze ihtiyacı kapsamında Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı, Karadan Karaya Seyir Füzesi (Kara ATMACA) Projesi’ni başlatmıştır.
Kara ATMACA’nın geliştirilmesine ilişkin sözleşme; 18 Ağustos 2021 tarihinde, 15’inci Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı (IDEF’21) esnasında Savunma Sanayii Başkanlığı ile Roketsan arasında imzalanmıştır. Kara ATMACA’nın, 2025 yılında hizmete alınması planlanmaktadır.
Roketsan’ın Deniz Kuvvetleri Komutanlığı için geliştirmiş olduğu ATMACA Gemisavar Füzesi, Kara ATMACA’nın geliştirme faaliyetleri esnasında baz alınacaktır. Ancak kara ortamında kullanılması sebebiyle Kara ATMACA’nın arayıcı başlık ve navigasyon sistemlerinde değişiklik söz konusudur.
ATMACA Gemisavar Füzesi radar arayıcı (RF) başlık kullanırken Kara ATMACA, görüntüleyici kızılötesi (IIR) arayıcı başlığa sahip olacaktır. Ayrıca Kara ATMACA’da Yeryüzü Referanslı Navigasyon Sistemi (YRNS) bulunacaktır.
Kara Konuşlu ATMACA Füzesi’nin Teknik Özellikleri
- Uzunluk: 6 metre
- Ağırlık: 890 kg
- Menzil: 280 km
- Güdüm: ANS + KKS + Barometrik Altimetre + Radar Altimetre + YRNS
- Harp Başlığı: Yüksek Patlayıcılı, Parçacık Tesirli, Penetrasyon Etkili
- Harp Başlığı Ağırlığı: 250 kg
- Arayıcı Başlık: Kızılötesi Görüntüleyici Başlık (IIR)