HÜRJET neden bu renklere boyandı
TUSAŞ tarafından üretimi tamamlanan ikinci HÜRJET prototibi, ilkinden farklı olarak gri renklerde gökyüzü ile buluştu. İlk uçuşunu boyasız yapan uçak, ikinci uçuşa yeni tasarımı ile çıktı.
Test uçuş programını daha da hızlandıracak ikinci uçağın boyama tasarımı ise Ömer Erkmen tarafından gerçekleştirildi.
Erkmen, en son HÜRJET’in yerini alacak T-38 uçaklarına uygulanan yeni boyamayı hazırlamıştı.
Bir çok filonun armasını tasarlayan, Erkmen, HÜRKUŞ için şu bilgiyi verdi:
“Uçağın kamuflaj paternini tasarlarken, gövde boyunca uzanan monoblok bir orta gri parça temel alınmıştır. Bu tasarım öğesi, asimetrik ve keskin açılı, daha açık tonlarda gri bölgelerle bölünerek uçak yüzeyinin görsel bütünlüğünü kasıtlı olarak kırmaya yönelik bir amaçla uygulanmıştır.
Görsel algıda yanılsama
Böylelikle uçağın dış hatlarının, şeklinin ve doğrultusunun algılanmasını zorlaştırarak görsel algı üzerinde bir yanılsama yaratmaktır.
Ayrıca, kontrastı artırmak ve bu optik illüzyonu daha da güçlendirmek için koyu gri tonlarda ince gölgelendirmeler eklenmiştir. Bu şekilde, tasarımda hem işlevsel bir yanılsama sağlanmış hem de görsel etkileyicilik güçlendirilmiştir”
ANKA-3’teki Koç Boynuzu
Diğer taraftan TUSAŞ’ın hızla devam ettirdiği diğer bir projede jet motorlu İHA ANKA-3. TUSAŞ, ikinci prototipte birincisinden farklı olarak bir tasarım gerçekleştirdi. Uçağın üzerinde Anadolu’da kilimler başta olmak üzere yoğun olarak kullanan Koç Boyunuzu bulunuyor.
Bu motif, bereket, kahramanlık ve gücün sembolü. Anadolu kültüründe ana tanrıçadan sonra, ya da onunla beraber kullanılan bir motiftir. Boynuz sembolü insanlık tarihi boyunca güç kuvvet işareti olan erkekle eşleştirilmiş durumda.
Uçağın üzeri, ilk ANKA-3’e göre daha açık gri renk boyandı. Koç boynuzu hem üst hem de gövde altında koyu gri ile çizilmiş durumda.