Hisar-O+ envantere girdi
Hava savunmada bir aşama daha tamamlandı. Roketsan tarafından geliştirilen Hisar-O+ son testlerin ardından envantere girdi. Savunma Sanayi Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, son testlerin 24 Aralık’ta Aksaray’da tamamlandığını açıkladı.
Demir, “Savunma sanayiimiz bir başarıya daha imza attı! Milli hava savunma füze sistemimiz #HİSAR O+ envantere giriş öncesi son kabul atışında yüksek irtifadaki yüksek hızlı hedefi imha etti. HİSAR O+ artık bütün unsurlarıyla tam kapasite görevinin başında. Şanlı ordumuza hayırlı olsun” dedi.
Savunma sanayiimiz bir başarıya daha imza attı!
Milli hava savunma füze sistemimiz #HİSAR O+ envantere giriş öncesi son kabul atışında yüksek irtifadaki yüksek hızlı hedefi imha etti.
HİSAR O+ artık bütün unsurlarıyla tam kapasite görevinin başında. Şanlı ordumuza hayırlı olsun pic.twitter.com/ypo4n7UQVx
— Ismail Demir (@IsmailDemirSSB) December 26, 2021
Yüksek irtifadaki hedefi vurdu
Gerçekleştirilen son testte, fırlatılan Hisar-O+, TUSAŞ tarafından geliştirilen hedef uçak Turna’yı başarıyla vurdu. Onaydan geçen bu atışın ardından artık Hisar-O+ TSK envanterine girmiş oldu.
Demir, Hisar-O+ seslerinde SAMP-T limitlerine yaklaşıldığını ifade etmiş ve yakın zamanda da envantere gireceğinin müjdesini vermişti. Savunma Sanayi Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, “İmalatçı açısından her şey hazır. İstesek bu yıl sonuna kadar teslim edebilecek noktadayız. Ancak kullanıcı testleri devam ediyor. Bu nedenle belki de çok kısa süre daha bekleyip, yeni yılın erken dönemlerinde envantere girdiğini görebiliriz” diye konuşmuştu.
HİSAR-O füzesi, daha da geliştirilmiş ‘HİSAR-O+’ olarak revize edilmişti. Bu geliştirme faaliyetlerinin ardından Orta İrtifa HSFS’de kullanılacak görüntüleyici kızılötesi arayıcı (IIR) başlığa sahip füzenin menzili, 25 kilometreye çıkarıldı.
HİSAR-O+ ile sabit birliklerin ve kritik tesislerin hava savunması kapsamında; sabit ve döner kanatlı hava araçlarının, seyir füzelerinin, insansız hava araçlarının ve havadan karaya atılan füzelerin önlenmesi amaçlanıyor.
Roketsan tarafından geliştirilen HİSAR-O+, dağıtık mimarisi sayesinde esnek konuşlanma avantajına sahip olup, Atış Kontrol Merkezi, FFS, Orta İrtifa Füzesi, Orta İrtifa Hava Savunma Radarı, Elektro-Optik Sistem, Erken İhbar Merkezleri Arayüzü Link-16 Sistemi ve Füze Taşıma ve Yükleme Sisteminden oluşuyor.
HİSAR-O+ İçin Seri Üretim Sözleşmesi İmzalanmıştı
Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı, HİSAR-O+ Projesi’nin daha da hızlandırılması için bu yıl içerisinde önemli bir adım attı. HİSAR-O+ Seri Üretim Sözleşmesi, SSB ile ASELSAN-Roketsan iş ortaklığı arasında bu yılın ikinci yarısında imzalandı. Sözleşme kapsamındaki teslimatların, 2024’e kadar gerçekleştirilmesi planlanıyor.
Edinilen bilgiye göre; HİSAR-O+ Orta İrtifa Hava Savunma Füze Sistemi (OİHSFS) Seri Üretim Sözleşmesi kapsamında ASELSAN’ın payı, 103.625.308,95 Avro ve 481.738.647,44 TL değerinde. Roketsan’ın payı ise açıklanmadı.
Hatırlanacağı üzere; Alçak İrtifa Hava Savunma Füze Sistemi Hisar-A+ bu yıl içerisinde Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine girmişti.