Tu-160’lar 25 saat uçtu, 20 bin kilometre mesafe katetti
Rus Hava Kuvvetleri’nin stratejik bombardıman uçağı Tupolev imalatı Tu-160 yeni bir rekora imza attı. Havadan yakıt ikmali ile uçak, ikişer uçuş ekibi ile 25 saat havada kaldı. Bu süre içinde üç kez yakıt ikmali gerçekleştirdi. 20 bin kilometre yol kat etti.
Gelişmeleri paylaşan Rus Hava-Uzay Kuvvetleri Stratejik Havacılık Komutanı Sergey Kobılaş, bir önceki rekorun 2010’da kırıldığını belirterek “Süpersonik (sesten hızlı) Tu-160 uçakları en son 2010’da 24 saat 25 dakika uçmuştu. Bu yıl rekoru 25 saate çıkardık” dedi.
Rusya Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamadaysa, Tu-160 uçaklarının rotasının kutuplar, Pasifik Okyanusu, (Sibirya’nın kuzeyindeki) Kara Denizi, Laptev Denizi, Doğu Sibirya, Çukçi Denizi, Barents Denizi’nin tarafsız sularının üzerinden geçtiği kaydedildi.
Uçuş sırasında Tu-160’ların 6 adet Il-78 uçağından üç kez yakıt ikmali yaptıkları belirtilen açıklamada, “Rotanın belirli aşamalarında Tu-160 stratejik bombardıman uçaklarına Su-35S avcı uçaklarının yanı sıra yabancı ülkelerin uçakları da refakat etti” denildi.
Açıklamada ayrıca Rus bombardıman uçaklarının uçuşunun uluslararası hava sahası kullanım kurallarına sıkı sıkıya bağlı kalınarak gerçekleştirildiği ifade edildi.
1987’DE HİZMETE GİRDİ
Tupolev tarafından tasarlanan Tu-160, dört adet motora sahip. Süpersonik yani ses hızının iki katına kadar çıkabilen Tu-160’lar, testlerin ardından hizmete 1987 yılında girdi. Tasarım olarak Amerikan B-1B’lere benzeyen uçaklar 4 kişilik uçuş ekibi tarafından uçuruluyor.
Menzili 15 bin kilometre olan uçaklar, yakıt ikmali ile daha uzun süre uçup daha uzun menzillere gidebiliyor.
Uçak gövde içinde yaklaşık 45 tona kadar klasik bombaların yanı sıra seyir füzesi veya akıllı bomba taşıyabiliyor. Uçağın seyir hızı ise saatte 960 km.
Tupolev 9’u test amaçlı toplam 36 uçak üretti. Ruslar, Tu-160’ların yeniden üretilmesi konusunda çalışmalar gerçekleştiriyor.