Hava Kuvvetleri

F-16’da yeni sayfa: Block 70

Türkiye’nin yakından takip ettiği F-16 Block 70 serisinde yeni sayfa açıldı. Lockheed Martin, üretilen ilk Block 70 tipi F-16D uçağının ilk uçuşunu gerçekleştirdi. AESA radarı ile 4,5’uncu nesil olarak adlandırılan uçağın ilki Bahreyn’e teslim edilecek.

Geçtiğimiz günlerde ilk uçuşunun 48’inci yılını geride bırakan F-16 için yeni bir sayfa daha açıldı. Serinin en son modeli Block 70, 24 Ocak 2023 tarihinde Lockheed Martin’in Güney Karolina, Greensville’deki tesislerinde gökyüzü ile buluştu. 

İlk uçuş 50 dakika sürdü

Toplam 50 dakika süren ilk uçuş‘D’ olarak adlandırılan çift kişilik modelde yapıldı. Pilotlarından biri de kadın test pilotu Monessa Balzhiser’dı. İlk kadın F-35 savaş uçağı pilotu olan Balzhiser, ABD Hava Kuvvetleri’nden ayrıldıktan sonra Lockheed Martin’de test pilotu olarak görev yapmaya başlamıştı.

 

Bugüne kadar Lockheed Martin, 4 bin 600’den fazla F-16 üretti. 27 ülke kullandı. 20 milyon saate yakın uçuş gerçekleştirildi. Programın sahibi Lockheed Martin yaklaşık 6 yıldır F-16 üretmiyordu. Dallas Forth Worth’taki tesis, F-35 üretim hattı haline getirilmişti. 

Lockheed Martin F-16’ya talebin devam ettiğini belirterek Güney Karolina, Greensville’de yeni bir fabrika açtı. Fabrika öncelikli olarak kesin siparişe bağlanan 120 adet Block 70’i üretecek. İlk teslimat Bahreyn’e yapılacak. Block 70 General Electric motorlu. 72 ise Pratt&Whitney motoruna sahip. Yeni serinin şu an kesinleşen kullanıcıları arasında Bahreyn’in yanı sıra Slovakya, Bulgaristan, Tayvan ve Ürdün bulunuyor. 

Block 70 serisinin en büyük avantajı, AN/APG-83 olarak adlandırılan, çok fonksiyonlu aktif elektronik taramalı dizi AESA radarı. Bu açıdan pilot, uzun menzilden her türlü hedefi havadan takip edebilecek özelliğe sahip. AESA radar sayesinde Block 70, 4,5’uncu nesle terfi ediyor. 

Özel sistemler

Operasyonel yetenekleri artırılan uçakta, gelişmiş bir veri bağlantısı, hedefleme podu ile Kızılötesi Arama ve Takip (IRST) sistemi bulunuyor. Hassas Küresel Konumlandırma Sistemi ile seyrüsefer yapılıyor. Pilotun bayılması durumunda devreye giren Otomatik Yerden Çarpışmadan Kaçınma Sistemi ile geliştirilmiş Otopilot, uçuşta pilotun yükünü azaltıyor. 

Kokpiti yeniden tasarlanan Block 70’te pilot, yüksek çözünürlüklü 6”x8” ekrandan tüm uçuş verilerini takip edebiliyor.  Bu ekrana ayrıca AESA radarından alınan fotoğraf ve hedefleme pod verileri de aktarılabiliyor. Renkli hareketli haritalar ekrandan takip edilebiliyor. 

Uçağa dıştan bakıldığında ise ek yakıt tankı gibi tasarım değişiklikleri, F-16 Block 70’in hem menzilini uzatıyor. Hem de havada kalış süresini uzatıyor.

Gövde ömrü 12 bin saat

Lockheed Martin gövde modernizasyonu ile uçağın hizmet ömrünü 12 bin saate çıkarmış durumda. Bu adımlarla birlikte uçak 2060’a kadar uçabilecek.

Türk Hava Kuvvetleri, eğer gerekli onay alınabilirse, Block 70’leri ara ihtiyaç olarak değerlendirecek. Hedef 2030 ve sonrasında Milli Muharip Uçak ile Block 70 ile modernize edilerek bu seviyeye çıkartılmış diğer F-16’lara sahip bir hava gücü… 

ABD’nin F-16’yı onaylaması durumunda hedef alınacak 40 uçağın eskiden olduğu gibi Türk havacılık ve uzay sanayi TUSAŞ’ta üretimi. Bu konuda çok ciddi bir tecrübeye sahip TUSAŞ, hem yeni uçak üretimi hem de modernizasyon konusunda başka ülkelerin taleplerini de karşılayacak alt yapıya sahip. 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu