F-16’da ABD üretimi kendi yapmak için diretiyor
Geçtiğimiz ay Milli Savunma Bakanlığı ile ABD Savunma Bakanlığı arasında imzalanan F-16 alımı, modernizasyon süreci ile ilgili olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Washington dönüşü “Sayın Biden ile tekrar konuştum. ‘3-4 hafta içinde bu problemi çözeceğim” demesi sonrasında konu netlik kazanmaya başladı. ABD’nin F-16’ların üretimi için Lockheed Martin üzerinde durması, Türkiye’nin de üretim ve modernizasyon için TUSAŞ üzerinden yapılması için talepte bulunduğu ortaya çıktı.
Konuyla ilgili olarak Sabah Gazetesi yazarı Okan Müderrisoğlu şunları kaleme aldı:
“Türkiye, olağan süreçte ilerlemesi gereken F-16 Viper programı için neden Başkan Biden’ın devreye girmesini istiyor? Çünkü tipik Amerikan piyasa oyuncusu karakterinden kaynaklanan şartlar ileri sürülüyor da ondan. Ne gibi meselâ?
Örneğin Lockheed Martin firması, artık F-35 üretimine geçtiğini belirtip F-16 imalâtı için yeniden üretim bandı kurması gerektiğini söylüyor ve bu yatırım giderini uçağın birim maliyetine eklemenin yollarını arıyor. Veya ar-ge çalışması da yapacağını, eleman istihdam edeceğini ileri sürerek faturayı kabartmayı deniyor.
Unutmayalım, gerek yeni jenerasyon F-16V alımı gerekse mevcut uçakların Viper seviyesine çıkarılması ve akıllı bomba alımı ile birlikte 23 milyar doları bulan bir siparişten söz ediyoruz. Ancak Milli Savunma Bakanlığı baştan beri modernizasyonun Türkiye’de yapılmasını önceliyor ve sipariş sayısının azaltılmasını düşünüyor. Bu kararında, 5. nesil Kaan savaş uçağının geliştirilmesi tercihi ile Almanya’nın vetosunun kalkması halinde Eurofighter savaş uçağı alım düşüncesi de yatıyor.
Özetle…
Amerikalıların F16 V üretimi ve teslimi 2028’den 2030’a doğru sarkacak gibi görünüyor. Türk Hava Kuvvetleri’nin her zaman B planı ile birlikte hareket etmesi gerekiyor.”
Proje neleri içeriyor
Liste fiyatı 23 milyar dolar olan projede Türkiye 40 adet F-16 Block 70 alımı, 79 adet F-16’nın modernize edilerek Viper standartlarına çıkartılması, çok sayıda yedek parça ile hassas mühimmat alımayı hedefliyor.
Bu alım Milli Muharip Uçak KAAN devreye girinceye kadar Türk Hava Kuvvetleri’nin güncelliğinin ve caydırıcılığının korunması hedefliyor.