Hava Kuvvetleri

E-7 Barış Kartalı 10 yıldır Türk Hava Kuvvetleri’nde

Türk Hava Kuvvetleri tarafından Havadan İhbar ve Kontrol (HİK) amaçlı kullanılan gökyüzündeki gözlerimiz E-7 Barış Kartalı uçakları, semalarımızdaki 10’uncu yılını özel bir boyama ile kutluyor. Uçağın fotoğrafı, Milli Savunma Bakanlığı tarafından paylaşıldı.

26 Kasım’da Konya 3. Ana Jet Üs Komutanlığı’ndan kalkan E-7 uçağı, Romanya semalarında NATO Tatbikatı’na katılırken özel boyama dikkat çekti.

Uçağın sol tarafında Türk Hava Kuvvetleri yazısının altında Atatürk’ün “İstikbal Göklerdedir” sloganı ile 10 yılda uçulan 22 bin 603 saat yazıldı. Halen Barış Kartalı uçakları, 131. Filo tarafından kullanılıyor

Boeing 737-700 tipinden geliştirilen uçak, 800 serisinin kanatlarına sahip. Üzerinde Northrop Grumman’ın MESA Radarı bulunuyor. Toplam 4 adet uçak, Doğu-Batı-Kuzey-Güney isimleri altında her türlü hava şartında semalarımızı gözlemliyor. Uçaklar 131. Filo’ya bağlı olarak görev yapıyor.

Türk Hava Kuvvetleri’nin gökyüzündeki gözleri Barış Kartalı Projesi’nin ilk gününden bu yana önemli bir role sahip HAVELSAN, projede önemli bir millileşmeye imza attı. Hava Kuvvetleri’nin isterlerini kısa sürede entegre eden HAVELSAN, Barış Kartalı’nın güncel tutulması için önemli bir modernizasyon paketi çalışmasını sürdürüyor.

HAVELSAN 2003’te projeye dahil oldu

Türk Hava Kuvvetleri, Boeing tarafından geliştirilen, üzerinde Northrop Grumman’ın radarı bulunan E-7 sistemini seçtiğinde ilk kullanıcı olan Avustralya’dan sonra ikinci müşteri olmuştu. Toplam 4 uçaklık anlaşmada ana yüklenici Boeing, Türk Savunma Sektörüne de önemli offset imkanının yanı sıra ‘kaynak kodları’nı verme taahhüdünde bulunmuştu.

HAVELSAN, Projede üç ana sistem geliştirdi. 200’den fazla mühendis istihdam etti. Aradan 20 yıl geçse bile HAVELSAN projede önemli bir rol oynamaya devam ediyor. Sistemlerin millileştirilmesinin yanı sıra Hava Kuvvetleri’nin yeni görev isterleri konusunda yazılım hazırlıyor. Bunlar, çok kısa sürede hazırlanıyor. Testleri tamamlanıyor ve uçağa entegre ediyor. 

İnal Atilla Güneş, “Artık tüm iyileştirme isteklerini daha hızlı gerçekleştiriyoruz. HAVELSAN, Barış Kartalı için son 4 yılda 3 ana sürüm çıkardı. Bunları uçaklara entegre etti. Başarıyla bu işleri tamamladık. Örneğin; Elektronik İstihbarat Sistemini bir ana yüklenicimiz ile birlikte ortak değiştiriyoruz. Bunun devamı gelecek” diyor.

Daha Büyük Modernizasyon

Barış Kartalı’nın hedeflenen ömrü 2035 yılı. Yaşanan olaylar, güncel gelişmeler nedeniyle uçakların sürekli göreve hazır olması gerekiyor. Barış Kartalı uçakları, bir çok NATO görevine katılıyor. Bu nedenle NATO kaynaklı güncellemeler yine HAVELSAN ekibi tarafından kısa sürede gerçekleştiriliyor. 

E-7’ye artan talep

E-7’ye artan talep de dikkat çekici. Avustralya ve Türkiye’nin ardından Güney Kore projeye dahil olmuştu. Kraliyet Hava Kuvvetleri ve ardından ABD Hava Kuvvetleri de E-7’nin müşterileri haline geliyor. HAVELSAN bu konuda uzun yıllardır elde ettiği tecrübeyi yurtdışına taşımayı hedefliyor.

Sistemin siber saldırıya açık olup olmadığı ise en çok merak edilen konulardan biri. Güneş, sistemin havada siber sisteme kapalı olduğunun, yerde ise sistemlerin dışarıya kapalı olduğunun altını çiziyor.

Envanterde 4 uçak var

Proje 2003’te başladığında 4 uçak alımı planlanmıştı. E-7 teslimatları 60 ayda gerçekleştirilecekti. Boeing, Avustralya için uyguladığı projenin bir benzerini Türkiye’ye vermeyi hedefliyordu. Ancak o yıllarda Avustralya E-7’leri, ağırlıklı olarak kıtanın etrafındaki deniz trafiğinin takibi görevini yapıyordu. Türkiye’nin isterleri çok daha kapsamlı ve farklıydı.

Bu durum projenin sarkmasına neden oldu. İlk uçak 2014’te teslim edilebildi. 

Proje HAVELSAN’a neler kattı

Bu proje sayesinde HAVELSAN bir çok yeni yeteneğe kavuştu. Uçakların hizmete girmesinin ardından güncellemeler ve modernizasyonlara katıldı. Hedef bu tecrübelerin yeni projelerde yerli imkanlar kullanılarak gelecek nesil milli platformların oluşturulması.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu