Demir: F-16 ÖZGÜR teslimatı başladı
NTV yayınına katılan Savunma Sanayi Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, F-16 Block 30’ların ÖZGÜR Modernizasyonunda teslimatların başladığını açıkladı. Kalan uçaklar için halen seri modernizasyon çalışmaları ise TUSAŞ tesislerinde sürüyor.
TUSAŞ ve ASELSAN tarafından yürütülen ÖZGÜR Projesi kapsamında modernize edilen F-16 Blok 30’lar, milli görev bilgisayarı sayesinde Türk mühimmatı ile sensörlerini rahatlıkla kullanabilecek standarta getirildi.
ÖZGÜR Projesi’nde özel bir dijital boyamaya sahip F-16’lar en son geçtiğimiz günlerde Konya’da düzenlenen Anadolu Kartalı Tatbikatı’nda görev yapmıştı. Uçaklar, bir çoğu yabancı havacılık fotoğrafçıları tarafından dikkatle takip edilmişti.
Kapsam genişliyor
Geçtiğimiz haftalarda açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, Blok 40 ve Blok 50 konfigürasyonlarındaki F-16 savaş uçaklarına da ÖZGÜR Projesi’nin uygulanacağına dikkat çekmişti.
İsmail Demir proje videosunu paylaştı
Savunma Sanayi Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, sosyal medya hesabında da ÖZGÜR Projesi için hazırlanan videoyu paylaştı. Demir,”Savunma sanayiimizin yerli ve milli sistemlerle ÖZGÜR’leştirdiği ilk F-16’larımızı teslim etti.
Bundan sonra F-16’larımız çok daha ileri kabiliyetlere sahip, modernize olmuş şekilde Hava Kuvvetlerimizin hizmetine devam edecek. Türkiye Yüzyılı’na armağan olsun” dedi.
Savunma sanayiimizin yerli ve milli sistemlerle ÖZGÜR’leştirdiği ilk F-16’larımızı teslim ettik.
Bundan sonra F-16’larımız çok daha ileri kabiliyetlere sahip, modernize olmuş şekilde Hava Kuvvetlerimizin hizmetine devam edecek. Türkiye Yüzyılı’na armağan olsun! pic.twitter.com/Xf4SktldYM
— Ismail Demir (@IsmailDemirSSB) May 18, 2023
Neler yapılıyor?
SSB tarafından yürütülen F-16 Yapısal İyileştirme Projesi ile envantere ilk giren F-16 Blok-30’ların yapısal ömrü 8.000 saatten 12.000 saate çıkarılmaktadır. Söz konusu proje F-16 Blok-40/50 uçaklarımıza da uygulanacak olup bu sayede uçaklarımızın yapısal olarak 2040’lı yıllara kadar etkin olarak kullanılması sağlanacak.
Ayrıca yapısal iyileştirmelerin yanı sıra uçaklarımıza milli ve yerli imkanlarla geliştirilen aviyonik kabiliyetler entegre edilmektedir. Bu sayede uçaklarımızın Viper seviyesine ulaşması sağlanacak olup, özellikle Görev Bilgisayarımız milli olduğu için savunma sanayimiz tarafından geliştirilen / geliştirilecek tüm teknolojik kabiliyetler uçaklarımıza entegre edilebilecektir.
F-16 Blok-30 uçaklarımıza uygulanmaya başlayan modernizasyonlar F-16 Blok 40/50 uçaklarımıza da uygulanacaktır. Proje kapsamında milli mühimmat ve füzelerimiz, milli görev bilgisayarı ve milli radar ile beraber uçaklarımızdan atılabilecektir.
İkinci aşamada yapılacaklar
Bu kapsamda, ilk aşama olan Milli Görev Bilgisayarı geliştirilmesi aşaması tamamlanmış olup ikinci aşamada;
Milli AESA Burun Radarı
Milli Elektronik Harp Süiti
F-16 Radar Kesit Alanı Azaltım Projesi
Milli Atalatsel Navigasyon Cihazı
Milli Çok Bantlı Sayısal Telsiz
Milli Data Link
Milli Dost Düşman Tanıma Sistemi
Kaska Monteli Gösterge Sistemi
Milli Uçuş Kontrol Bilgisayarı Geliştirme Projesi kabiliyetleri de uçaklarımıza entegre edilecektir.
Aviyonik kabiliyetlerin yanı sıra uçaklarımıza Milli Görev Bilgisayarı sayesinde milli mühimmat ve füzelerimiz doğrudan entegre edilebilecektir.
Yurtdışından alınamayan füze ve mühimmatlar
Yurt dışından çeşitli nedenlerle tedarik edilemeyen veya tedariklerin sorun çıkarılan füze ve mühimmatları bugün savunma sanayimizde üretebildiğimiz gibi geliştirdiğimiz yazılımlar ile F-16’larımıza da entegre edebilmekteyiz.
Gökdoğan
Bozdoğan
Gökhan
Akbaba
SOM
TEBER-82
Gezgin
Atmaca
Akbaba
Hassas Güdüm Kiti / Kanatlı Güdüm Kiti / Lazer Güdüm Kiti
Minyatür Bomba
Tüm bu mühimmat ve füzelere ilave olarak milli olarak geliştirilen harici podlarımızı da uçaklarımıza entegre edebilmekteyiz.
ASELPOD
EDPOD (Elektronik Destek Podu)
EHPOD (Elektronik Harp Podu)
Milli IRST (InfraRed Search&Track- Kızıl Ötesi Arama ve Takip) Podu (Potansiyel)
Artık Blok-30 ile başlayan modernizasyonlar Blok-40/50’lere de uygulanacak, ancak en önemlisi savunma sanayimizde geliştirilen geliştirilecek tüm aviyonik, mühimmat, pod vb. kabiliyetler Hava Kuvvetlerimiz ile koordineli bir şekilde uçaklarımıza entegre edilecektir.
Milli haberleşme sistemleri ile F-16 uçaklarımız, İHA/SİHA’larımız, diğer uçaklar ile kara ve deniz platform ve unsurları ile iletişim kurabilecektir. Milli AESA Radar ve Milli Dost Düşman Tanıma sistemi ile uçaklarımızın harekât sahasında üstünlük elde edeceği aşikârdır.
Türkiye’nin ithal etmekte zorlandığı ve ambargo uygulanacağı belirtilen kritik alt sistemlerden bir tanesi olan “ortak açıklıklı hedefleme sistemi CATS” tasarım ve geliştirmesi ülke kaynaklarımızla gerçekleştirilerek yerlileştirilmiştir.
CATS, İnsansız Hava Araçları (İHA), helikopterler ve uçaklar dâhil sabit kanatlı veya döner kanatlı hava platformları için geliştirilmiş olan, yüksek performanslı bir elektro-optik keşif, gözetleme ve hedefleme sistemidir.