CV-22: Özel Kuvvetlerin özel hava aracı
V-22 tiltrotor… Hem uçak hem de helikopter. Aynı zamanda yaklaşık 90 milyon dolarlık fiyatı ile çok da pahalı bir hava aracı. Boeing ile Bell tarafından geliştirilen V-22 Osprey platformunu ağırlıklı olarak uçak gemilerinde görev yapmasıyla tanıyorsunuz. ABD Hava Kuvvetleri’nde ise tamamen Özel Kuvvetlere hizmet veren CV-22 modeli bulunuyor.
Helikopterin en büyük avantajı piste ihtiyaç duymamasıdır. Ama bu yanında bazı dezavantajlar getirir. Uçaklara göre yavaştır. Taşıma kapasitesi daha düşüktür. Hatta menzil sorunları vardır.
Tiltrotor konsepti
Amerikan Bell şirketi, uçak ve helikopteri birleştiren tiltrotor konseptiyle uzun yıllardır çalışıyor. Bir helikopter gibi motorlarını yere dikey konuma getirerek havalanan araç, havada uçak gibi motorlarını yere yatay hale getiriyor. Uçuşuna daha hızlı devam ediyor. 1980’lerde başlayan V-22, yaklaşık 20 yılı aşkın süredir hizmette…
Tolga Özbek’in hazırladığı video için tıklayın
Yeni kanalımızda farklı konuları inceleyeceğiz. Abone olmayı unutmayın!
Amerikan Hava Kuvvetleri’nde aracın CV-22 modeli kullanılıyor. Tüm hava araçları, özel kuvvetlere hizmet veriyor. CV-22’lerin Diğer Osprey’lerden en büyük farkı üzerinde deniz şartlarında kullanılmalarını sağlayacak sistemlerin olmaması. Yani daha yükse korozyona dayanıklılık, uçak gemilerinde görev yapmasını sağlayacak ek sistemler bulunmuyor. Osprey’lerin gövdelerinin ve sistemlerinin yüzde 90’ının ortak olduğunu belirtmemizde fayda var.
Alçak uçuş için özel sistemler
Özel Kuvvet operasyon uçuşlarının önemli bölümü alçaktan yapılıyor. Genellikle sızma ile operasyon yapılacak ülkenin hava sahasına görülmeden girilmesi hedefleniyor. Bu uçuşların emniyetle yapılabilmesi için özel arazi takip sistemleri bulunuyor. Kızılötesi algılıyıcılar pilotlara mania bilgisi veriyor…
Süratleri de normal tiltrotorlara göre çok az 5 deniz mili daha fazla. Gövde içinde ek yakıt tankları var. Normalde 1628 kilometre menzil, CV-22’lerde 1850 kilometreye çıkıyor…
Uçak ayrıca tanker uçaklardan yakıt ikmali yapabiliyor. Böylelikle çok daha uzun süre havada kalabiliyor.
6 bin 200 beygir güç
Hava aracına iki adet Rolls Royce imalatı Liberty AE1107C motorları güç veriyor. Her bir motor 6 bin 200 beygir güç üretiyor. 25 bin feet yani 76 bin 620 metre yüksekliğe çıkan CV-22’nin iki pilot ve iki uçuş mühendisinden oluşan 4 kişilik mürettebatı mevcut.
Uçuş sırasında 24 tam teçhizatlı asker taşıyor. Normal yolcu kapasitesi ise 32. İstenirse kabinde 4,5 tondan fazla kargo da yüklenebiliyor. Arka rampa operasyonu hızlandırıyor… Dış kanca ile taşınan yük ise 6 in 800 kilograma çıkıyor.
Tek silahı ise 50 kalibrelik yani 12.7 mm’lik M2 Browning makineli tüfek.
Amerikan Hava Kuvvetleri’nde testlerden sonra CV-22’ler 2006’da hizmete girdi. 54 adet hava aracı üretilerek teslim edildi. Halen 52 adet CV-22 aktif olarak kullanılıyor.