HaberlerHavayollarıUçuş Tüyoları

Emirates Airbus A380’leri 2041’e kadar uçuracak

Airbus dünyanın en büyük yolcu uçağı olan A380’in üretimini durdururken son uçağı da Dubai merkezli Emirates Havayolları’na 2021 sonunda teslim etmişti. Toplam 116 adet ile en büyük A380 kullanıcısı olan Emirates’in planı son A380’i 2041 yılına kadar uçurmak.

Halen Emirates filosunda aktif olarak 116 adet A380 bulunuyor. Uçaklardan 90’ı uçuşlara yeniden dönmüş durumda. Halen yerde olan uçakların bir bölümüne kabin konusunda modifikasyon yapılıyor. Bir bölümünde de kanatlardaki çatlak kontrolleri gerçekleştiriliyor.

Doluluk yüzde 90

Emirates halen A380’lere ilginin olduğuna dikkat çekiyor. Şirketin A380 filosu için doluluk oranı yüzde 90’lara ulaşmış durumda. Emirates CEO’su Tim Clark, Airliner World Dergisi’nden Andreas Spaeth’e konuştu.

Clark., A380 alımının şirket tarihindeki en akıllı hareket olarak nitelendiriyor.

Plana göre ilk alınan A380’ler 2030’dan itibaren emekli edilmeye başlanacak. Son uçak ise filodan 2041’de çıkacak.

Bu kadar filo için ihtiyaç olan parçalar için de önemli bir stok tutuluyor. Uçağın motorları konusunda Emirates sürekli yedek parça alarak uzun yıllar A380’leri sorunsuz uçurmayı öngörüyor.

A380 kanat kiriş sorunu

EASA tarafından yayınlanan teknik emre göre A380 uçaklarının kanat kirişleri yeniden kontrolden geçiriliyor. Her 36 ayda bir kontroller gerçekleştiriliyor. Bu operasyon, Emirates’in Dubai’deki teknik bakım merkezi tarafından gerçekleştiriliyor.

Geçen yıl mayıs ayında EASA tarafından açıklanan teknik emirde, uçakların kanat kirişlerinde bulunan sorunlar için 3 yılda bir detaylı bir kontrol ve bakım önerisi getirilmişti.

Yeni motor takılabilir mi?

Emirates halen A380’e uygulanacak yeni teknolojiler ile uçağın operasyon maliyetlerinin en az yüzde 20 hatta yüzde 25 oranında düşürülebileceğine dikkat çekiyor. Ultra-fan sistemli, açık rotorlu  motorlar, yerden oldukça yüksek uçak için önemli bir alternatif olarak görülüyor.

Airbus’a bu taleple gittiklerinde uçağın gelişim maliyetlerini üstlenmeleri gerektiğini söylediklerine dikkat çeken Tim Clark, aslında tüm sektörler bunu ortaya koyarak imalatçıları zorlamalı. Büyük uçakların gerekliliğine inanıyorum. Hidrojen gibi yakıtla sıkışılıp kalınacaksa havayolları tek koridorlu modellere mahkum olacak”

777-300ER’ler gidiyor

Şirketin aynı zamanda filosunun önemli bir bölümünü de Boeing 777-300ER uçakları oluşturuyor. Halen filoda 123 adet 777-300ER bulunuyor. Uçakların yaş ortalaması ise 10. Emirates bu filoyu Boeing 777-8 ve 9 serisi ile değiştirecek. Uçağın ilk müşterisi olan Emirates, bu kararı 2010 yılında almıştı.

Ancak Boeing projede ciddi bir gecikme ile karşı karşıya. Özellikle farklı imalatçılardan gelen parçaların zamanında ulaşmaması, programın uzamasına neden oldu.

Dubai Havalimanı’na sıkışmak

Geçen yıl Emirates yaklaşık 85 milyon yolcu taşıdı. Bu rakamın daha da artmasıyla birlikte Dubai Havalimanı’nın yaklaşık 90 milyon yolcu olan kapasitesine ulaşılacak. Dubai Havalimanı ek yatırımlarla yaklaşık 10-15 milyon yolcu kapasite daha sunabilecek. Ancak sonrası ciddi bir soru işareti.

Bundan sonra Emirates operasyonunu halen kargo amaçlı kullanılan, Dubai Air Show’a da ev sahipliği yapan Dubai World Central (DWC) Havalimanı’na kaydırmak.

Kapılarını 2016’da açan meydan geçen yılı 26 milyon yolcu ile tamamladı. Çoğunlukla düşük maliyetli havayolları tarafından kullanılan havalimanı, yeni proje ile 150 milyon yolcu/yıllık kapasiteye çıkartılacak. Bunun için en yakın tarih ise 2032.

Birleşik Arap Emirlikleri, başta İstanbul Havalimanı olmak üzere bölgede artan rekabet için keseyi açmış durumda. Yeni havalimanına tam taşınma için ortaya konulan yatırım miktarı 33 milyar dolar.

2 milyar dolarlık kabin yenileme projesi

Emirates için sürdürülen Phoenix Projesi ile 120 geniş gövdeli uçağın kabini yenileniyor. 2021’de başlatılan çalışmalarda 67 adet A380 ve 53 adet 777-300ER yeni görünüme kavuşuyor.

A380 için kabin yenilemesi yaklaşık iki ay sürüyor. Alt kat tamamen ekonomi sınıfına dönüşüyor.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu