Savunma

Güney Kıbrıs Rum Kesimi’ne ‘Demir Kubbe’ sistemi

Bir süredir gündemde olan ve Güney Kıbrıs Rum Kesimi’nin Yunanistan ile almak üzere adım attığı İsrail yapısı hava savunda sistemi Demir Kubbe’nin ilk sisteminin adaya geldiği iddia edildi. 1998 yılında yaşanan S-300 krizinde ise Rumların satın aldığı füzeler adaya getirilememiş, Yunanistan’a verilerek Girit’e konulmuştu.

Rum Sigma TV’nin haberine göre, “tamamen güvenilir ve teyit edilmiş” bilgilere dayandırarak Demir Kubbe hava savunma sisteminin ilk partisinin Güney Kıbrıs’a ulaştığı, Rum Milli Muhafız Ordusu’na teslim edildiği ve “operasyonel hazırlık durumuna getirildiği” öne sürüldü.

Haberde, sistemi Güney Kıbrıs Rum Kesimi’nin “yeni hava savunma şemsiyesini” oluşturacağı, diğer partilerinin önümüzdeki aylardan itibaren Rum Milli Muhafız Ordusu’na verileceğine dikkat çekildi.  Sisteminin teslimatının tamamlanması ile Girik ile Güney Kıbrıs arasında önemli bir hava savunma kabiliyetine ulaşılması planlanıyor.

Sistem, hava soluyan uçak ve helikopterlerin yanı sıra balistik füze ile İnsansız Hava Araçları’na karşı da etkili olduğuna dikkat çekiliyor. Habere göre Rum yönetiminin bu yeni hava savunma sistemi, Yunanistan’ın da yine İsrail’den satın alacağı “Demir Kubbe” sistemi ile tamamen uyumlu olması ön görülüyor.

Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Dendias, yaklaşık bir ay önce Yunan Meclisi’nde hava savunma şemsiyesinin sunumunu yapmıştı. Dendias “Iron Dome” hava savunma sisteminin yaklaşık iki buçuk-üç yıl içerisinde tamamlanacağını ve o zaman “Kıbrıs’tan Girit’e ve bütün Ege’de üniter bir şemsiye oluşturulacağını” söylemişti.

Sistem 2011’den bu yana kullanılıyor

İsrail, hava savunma amacıyla Demir Kubbe sistemini geliştirerek 2011’de hizmete aldı. En son Hizbullah ile İsrail arasındaki savaşta dikkat çeken Demir Kubbe, yoğun atışlar sonrasında yetersiz kalması ile eleştirilmişti.

Demir Kubbe, önce gelişmiş radar sistemleri ile hedefi belirliyor. Atılan füzeni rotası hesaplanıyor. Ardından vuruş için füze ateşleniyor. Ortalama 10 füzeden 8’i Demir Kubbe ile düşürülebiliyor.

S-300 girişimi

Tarihte ise Türkiye-Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ile yaşanan S-300 hava savunma sistemi krizi var. 1998’de Rumlar Rusya’dan S-300 hava savunma sistemi satın aldı. Ancak bu sistemin adaya yerleştirilmesine Türkiye karşı çıktı.

Yapılan müzakereler sonrasında sistem Yunanistan’a geçti ve Girit adasına konuşlandırıldı. Bu karar sonrasında Güney Kıbrıs’ta koalisyon hükümeti anlaşmazlığa düşerek istifa etti.

Yunanistan 1998’den 2013’e kadar sistemi aktifleştirmese de sonra Rusya ile görüşmelerin ardından S-300’leri aktif hale getirdi.

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu