Savunma

Endonezya ile savunma iş birliği anlaşması genişletiliyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dün Malezya temaslarının ardından bugün Endonezya ziyaretinde masada savunma sanayi konusunda atılan adımlar dikkat çekti. Savunma Sanayi Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün’ün imza attığı mutabakat ile iki ülke arasındaki çalışmaların artırılarak geliştirilmesi hedefleniyor.

Konuyla ilgili olarak Prof. Dr. Haluk Görgün şu bilgileri verdi:

“Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın Endonezya ziyareti kapsamında, Savunma Sanayii Başkanımız Prof. Dr. Haluk Görgün, resmi temaslara eşlik etmiş ve Endonezya Savunma Bakanı ile savunma sanayii alanında stratejik iş birliğini içeren bir Mutabakat Zaptı imzalamıştır.

Bu anlaşma, iki ülke arasındaki savunma sanayii projelerini geliştirmeyi ve uzun vadeli iş birliklerini derinleştirmeyi hedeflemektedir. Türkiye, savunma sanayii alanındaki bilgi birikimi ve yenilikçi çözümleriyle, dost ve müttefik ülkelerle iş birliğini güçlendirmeye devam etmektedir”

Baykar AKINCI ve TB3 için Endonezya’da

Görüşmelerde yeni nesil sistemlerin alımı için temas kurulurken Endonezya Baykar’dan AKINCI TİHA ve yeni LHD gemi projeleri için TB3 ile yakından ilgileniyor.

Bu konuda anlaşma, Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar ile Republikorp Kurucusu Norman Joesoef arasında imzalandı. Anlaşma ile Endonezya’da TB3 ile AKINCI ortak üretimi gerçekleştirilecek.

Özellikle TCG ANADOLU gibi bir platform konusunda çalışmalar yapan Endonezya Donanması, TB3’ü hem bu gemiden hem de kısa iniş kalkış özelliği ile adalardan kullanılabileceğine dikkat çekiyor.

Endonezya ile devam eden projeler

Yeni Kaplan: Türk FNSS firması ile Endonezyalı Pindad şirketi geçen yıl ekim ayı sonunda, “Kaplan” zırhlı muharebe aracını tasarımını tanıttı. Planlara göre “Kaplan”ın prototip üretimi bu yıl başlıyor. İlk teslimatların 2026 yılının sonunda Endonezya Kara Kuvvetleri’ne yapılması planlanıyor.


“Kaplan MT” orta sınıf tank projesi kapsamında ise 2019 yılında iki ülke arasında 18 adetlik ortak üretim anlaşması imzalanmıştı. Bu tankların 10’u Türkiye’de, 8’i ise Endonezya’da üretiliyor.

Hızlı Saldırı Füze Botu: Kara araçlarının yanı sıra Türkiye ve Endonezya deniz harp araçlarında da iş birliğini artırıyor. Endonezya Donanması tarafından sipariş edilen FACM-70 hızlı saldırı füze botunun çelik kesim töreni Türkiye’de yapıldı. Geminin inşaası TAİS tarafından gerçekleştiriliyor.

ANKA Siparişi: Hava Kuvvetleri alanında ise Endonezya, Türkiye’den 12 adet “ANKA” SİHA’sı sipariş etti. Bu araçların 6’sı Türkiye’de üretilirken diğer 6’sının montajı Endonezya’da yapılacak.

Stratejik anlaşma geçen yıl imzalandı: Geçen yıl ağustos ayında Türkiye ve Endonezya, savunma sanayi projeleri transferini de içeren bir stratejik anlaşma imzaladı. Türkiye, bu anlaşma kapsamında SARP uzaktan komutalı silah sistemi, CENK radar sistemi, ÇAKIR seyir füzesi ve SUNGUR hava savunma sistemi teknolojilerini Endonezya’ya transfer edecek.

ATMACA ihracatı: Roketsan tarafından geliştirilen ve heme gemi platformu hem de karadan atılabilen ATMACA’nın ilk ihracatı da Endonezya’ya yapılmıştı.

ADVENT: HAVELSAN, 2022’de Endonezya Donanması’nın PT Pal ile 2 fırkateyne yönetim sistemi ADVENT kazandırılmasına yönelik sözleşme imzalamıştı. Aynı zamanda HAVELSAN, Endonezya merkezli bir tersane ile farklı deniz platformlarına ADVENT entegrasyonu için de çalışmalarını sürdürüyor.

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu