Deniz Kuvvetleri

Titan’da acı son: Hepsi öldü

OceanGate firması, Titanik’in enkazı için dalış yaparken kaybolan Titan mini denizaltısındaki 5 kişinin de yaşamını yitirdiğini duyurdu. ABD Sahil Güvenliği de Titan’ın ‘katastrofik’ şekilde patlayarak parçalara ayrıldığını açıkladı.

Sahil Güvenlik yetkilisi Tuğamiral John Mauger, Boston’da yaptığı basın açıklamasında, “Enkaz, su aracının katastrofik bir şekilde patlamasıyla tutarlı. Bu yüzden çalışmaya ve aşağıdaki bölgeyi aramaya devam edeceğiz.” dedi.

Mauger, kazanın, Titan denizaltısının dalışa geçmesinden 1 saat 45 dakika sonra, araçla iletişimin koptuğu anda gerçekleştiğini bildirdi.

NTV’den Ayşegül Engür’ün derlediği habere göre; denizaltında bulunanların tamamının öldüğüne inandıklarını belirten Tuğamiral, turistik denizaltının enkazını, yaklaşık 100 yıl önce batan Titanik’in pruvasına 488 metre uzaklıkta ve yüzeyden 4 kilometre derinlikte bulduklarını kaydetti.

Denizaltı uzmanı Paul Hankin de enkazın 5 parçaya ayrıldığını, bunun “olayın ne kadar feci olduğunun ilk göstergesi” olduğunu ifade etti.

Hankin, “Aşağıda ne olduğunu tam olarak belirlemek için elimizden gelenin en iyisini yapacağız.” diye konuştu.

Daha önce, Titan denizaltısının sahibi OceanGate Expeditions firması, yaptığı açıklamada, “denizaltıda bulunan 5 kişinin tamamının öldüğüne inandıklarını” belirtmişti.

Titanic için dalan mini denizaltıdan haber yok

UZAKTAN KUMANDALI ARAÇTAN BİR SÜREDİR HABER ALINAMIYORDU

Yaklaşık 96 saatlik oksijen kaynağıyla yola çıkan ve yolculuk süresinin 2,5 saat öngörüldüğü Titan denizaltının, “Polar Prince” adlı gemiyle iletişimi, dalıştan 1 saat 45 dakika sonra kesilmişti. GPS’nin çalışmadığı su altında, denizaltı yüzeydeki gemiden gelen mesajlarla yönlendiriliyordu.

ABD Sahil Güvenliğinden yapılan açıklamada, Kanada askeri arama uçağının, suyun altından denizaltıya ait olabileceğini düşündükleri birtakım sesler tespit ettiği, bunların 30 dakika aralıklarla duyulduğu bildirilmişti. Ancak bu seslerin, denizaltıya ait olup olmadığı kesinleşmemişti.

ABD Donanması da denizaltının bulunması halinde kurtarma çalışmalarına yardımcı olmak üzere 6 bin metre derinliğe kadar ağır denizaltı nesnelerini çekebilen bir kaldırma sistemini hazır hale getirmişti.

Uzmanlar, pazar günü kaybolan turistik denizaltı aracındaki oksijenin, bugün Türkiye saatiyle 14.00’ten itibaren tükenmiş olacağını öngörmüştü.

Geminin, Elon Musk’ın şirketi SpaceX’e ait Starlink uydu internet sistemini kullandığı belirtilmişti.

TİTAN’DAKİ BEŞ KİŞİ

Titan’da bulunan beş kişi arasında 58 yaşındaki İngiliz milyarder ve kaşif Hamish Harding; her ikisi de İngiliz vatandaşı olan Pakistan doğumlu iş insanı 48 yaşındaki Şehzade Davud ve 19 yaşındaki oğlu Süleymen Davut; enkazı onlarca kez ziyaret etmiş olan Fransız okyanus bilimci ve Titanik uzmanı 77 yaşındaki Paul-Henri Nargeolet ve OceanGate’in Amerikalı kurucusu ve CEO’su Stockton Rush bulunuyordu.

Birçok ülkeden gelen kurtarma ekipleri günlerce uçak ve gemilerle binlerce kilometrelik açık denizde 6.7 metrelik Titan’ı aramıştı.

TİTANİK, KUZEY ATLANTİK’İN SULARINA GÖMÜLMÜŞTÜ

“Asla batmayacağı” iddia edilen lüks yolcu gemisi Titanik, 10 Nisan 1912’de 2 bin 224 yolcu ve mürettebatla New York’a gitmek üzere İngiltere’nin Southampton kentinden yola çıkmıştı.

Gemi, 15 Nisan 1912’de bir buz dağına çarptıktan sonra Kuzey Atlantik’in sularına gömülmüştü.

Kazada 1500’den fazla kişi yaşamını yitirmişti, bunlardan bazıları buz gibi soğuk sularda donarak can vermişti. Gemide sadece 1178 kişiye yetecek kadar filika bulunuyordu. Birkaç saat sonra kaza yerine ulaşan Carpathia gemisi 710 kişiyi kurtarmıştı.

Çok sayıda romana ve filme konu Titanik’in enkazı, 1985’te Newfoundland bölgesinin 645 kilometre açığında deniz bilimci Robert Ballard tarafından bulunmuştu. 1987-2004 yıllarında yapılan dalışlarda, batıktan çok sayıda eşya çıkarılmıştı.

Kayıp denizaltı ve ardından yapılan arama, kısmen Titanik’i çevreleyen mitoloji nedeniyle dünya çapında dikkat çekti. “Batmayan” İngiliz yolcu gemisi bir asır boyunca hem kurgusal olmayan hem de kurgusal anlatılara ilham kaynağı oldu; James Cameron’ın 1998’de gişe rekorları kıran Titatik adlı filmi de bu hikâyeye olan popüler ilgiyi yeniden canlandırdı.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu