TCG İSTANBUL ilk seyrine çıktı
Milli Gemi (MİLGEM) olarak adlandırılan projede imal edilen 4 ada sınıfı korvetin ardından beşinci ve en büyük gemi olan İstif Sınıfı TCG İSTANBUL (F-515), ilk seyrine çıktı.
Türk Savunma Sanayiinin mühendislik şirketi STM’nin tasarımcısı ve ana yüklenicisi olduğu, Türkiye’nin ilk milli fırkateyni TCG İSTANBUL, ay yıldızlı bayrak ile ilk seyrine çıktı. TCG İSTANBUL, bu yıl Deniz Kuvvetleri’nin envanterine girecek.
MİLGEM konseptinin devamı olan İ Sınıfı Fırkateyn projesinde, ilk geminin tasarım ve inşasının İstanbul Tersanesi Komutanlığında yapılmasına yönelik Savunma Sanayii İcra Komitesi kararı 30 Haziran 2015 tarihinde alınmıştı.
TCG İSTANBUL’un ilk seyrine ilişkin STM’nin Twitter hesabından yapılan açıklamada şöyle denildi:
“Tasarımcısı ve ana yüklenicisi olduğumuz, ülkemizin ilk milli fırkateyni TCG İSTANBUL (F-515)’a Ay Yıldızlı bayrağımız toka edildi ve bugün ilk seyir tecrübesine çıktı. TCG İSTANBUL, Cumhuriyetimizin 100. yılında Deniz Kuvvetlerimizin envanterine girecek.”
⚓️ Tasarımcısı ve ana yüklenicisi olduğumuz, ülkemizin ilk milli fırkateyni TCG İSTANBUL (F-515)’a Ay Yıldızlı bayrağımız toka edildi ve bugün ilk seyir tecrübesine çıktı.
TCG İSTANBUL, Cumhuriyetimizin 100. yılında Deniz Kuvvetlerimizin envanterine girecek. 🇹🇷#MİLGEM… pic.twitter.com/w9hf58OMhV
— STM🇹🇷 (@STMDefence) June 20, 2023
HANGİ ÖZELLİKLERE SAHİP
123 personel taşıyacak İ sınıfı fırkateynlerde Sea Hawk helikopteri de bulunacak. Gemiler üstün elektronik sistemlerle donatılacak. Gemilerde uzun menzilli ve etkin silahlar, etkin komuta kontrol ve savaş sistemleri, düşük akustik ve manyetik iz, düşük radar kesit alanı, yüksek beka kabiliyeti ve şok dayanımı ile yüksek denizcilik özellikleri tasarımda uygulanan noktalar oldu. Pakistan Deniz Kuvvetleri Komutanlığı için dört adet MİLGEM Korveti’nin inşasını kapsayan PN MİLGEM Projesi kapsamında, üçüncü PN MİLGEM Korveti’nin ilk kaynağı yapıldı.
ASFAT A.Ş. ana yükleniciliğinde Türk savunma sanayiinin tek kalemde gerçekleştirdiği en büyük ihracat atılımı olan ve Pakistan’a ihraç edilen dört adet MİLGEM Korveti’ni içeren PN MİLGEM Korvet Projesi kapsamında, yeni bir ilerleme kaydedildi. 23.01.2021 tarihinde İstanbul Tersane Komutanlığı’nda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla gerçekleşen törende, PN MİLGEM Korvet Projesi 3’üncü gemisinin ilk kaynağı gerçekleştirildi.
BU YIL TESLİM
ASFAT, PN MILGEM projesini; güçlü dinamik, esnek yapısı ve dünya standartlarındaki nitelikli iş gücü sayesinde ve İstanbul Tersanesi Komutanlığı’nın birikimini kullanarak “en düşük maliyet”, “en yüksek kalite” ve “en kısa zaman prensibi” ile tamamlamayı ve ilk gemiyi takvimine uygun olarak 2023 yılında Pakistan Donanması’na teslim etmeyi hedefliyor. Dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınına rağmen dev projede alınan mesafe ve proje takviminde hiçbir sapma yaşanmaması; Türk savunma sanayiinin gücünün kabiliyet ve imkanını, Türk mühendislerinin kalitesini ve başarısını göstermekte.
PN MİLGEM Projesi
Milli Gemi (MİLGEM) Projesi kapsamında; yerli mühendislerinin eseri olarak üretilen, Türk sancak ve bayrağını dünya denizlerinde başarılı bir şekilde dalgalandıran MİLGEM Korveti’nin, 6 Eylül 2018 tarihinde Pakistan ile Türkiye arasında imzalanan anlaşmaya müteakiben Pakistan’a ihraç edilmesi kararlaştırılmıştı. Bu doğrultuda ASFAT ana yükleniciliğinde Pakistan Donanması için dört adet MİLGEM ADA Sınıfı Korvet üretilecek; bunların iki adetinin üretimi İstanbul Tersanesi Komutanlığı’nda, diğer iki adetinin üretimi ise Pakistan’ın Karaçi Tersanesi’nde gerçekleştirilecektir.
Pakistan Donanması MİLGEM Programı kapsamında “1. Gemi Omurganın Kızağa Konulması Töreni”, İstanbul Tersanesi Komutanlığı’nda icra edilmişti. Program kapsamında teslim edilecek ikinci geminin “Sac Kesim Töreni” ise 9 Haziran 2020 tarihinde Pakistan’ın Karaçi Tersanesi’nde yapıldı.