TCG Gediz’de düşürülen drone’lar için özel işaret
30 Ağustos Zafer Bayramı için Antalya Limanı’nda halka kapılarını açan TCG Gediz’in hava savunma sistemindeki ilginç detay, okuyucumuz Ahmet Kayalı tarafından bizlere aktarıldı. Geminin hava savunma sistemi üzerinde iki adet drone resmi bulunuyordu.
#Libya da #tcggediz tarafından düşürülen #bae ‘ne ait 2 adet siha nın mk13 lançerine işlenmiş… @tolgaozbek_com #30AgustosZaferBayrami pic.twitter.com/B9uvPk25S5
— A.KAYALI ( soufa) (@Merihistifgabya) August 30, 2023
Havacılıkta bu işaretlere “kill mark” deniliyor. İkinci Dünya Savaşı’nda ortaya çıkan bu akımda özellikle Müttefiklere ait savaş uçakları düşürdükleri Alman veya Japon uçaklarını resim olarak gövdeye işliyorlar.
Gabya Sınıfı TCG Gediz’in de hava savunma sistemi SM-1’in üzerine Libya’da düşürülen iki adet Çin yapımı 2 adet Wing Loong 2 tipi İHA’nın resmi çizilmişti
Libya’daki iç savaş sırasında Hafter yanlıları Birleşik Arap Emirlikleri üzerinden Çin yapımı Wing Loong 2 tipi İHA sistemi edinmişti. Libya’nın Ulusal Mutabakat Hükümeti ise Türkiye’nin verdiği destek ile karşılarında Baykar imalatı TB2 Bayraktar İHA’larla çıkmıştı.
TB2’ler Libya’nın Ulusal Mutabakat Hükümeti’nin yaptığı operasyonlarda aktif olarak kullanılmış ve savaşın gidişatını değiştirmişti.
TCG Gediz iki İHA düşürdü
Savaş sırasında Türkiye Gabya sınıfı gemileri Libya açıklarına göndermişti. Hafter güçlerinin bölgede tehditkar İHA uçuşları sonrasında o dönem görev yapan TCG Gediz, SM-1 ile iki adet Wing Loong 2 İHA’yı vurarak düşürmüştü.
Bu adımın ardından Hafter güçleri İHA’ları gemimiz yakınlarında uçuramaz hale geldi.
SM-1 hava savunma füzeleri
ABD üretimi SM-1 RIM-66A orta menzilli hava savunma füzesi. 1967’de ABD Donanmasında göreve başlayan füzeler tekli ve ikili lançerlerden ateşlenebiliyor. Genellikle atışlarda hedefi garanti vurabilmek için iki adet füze ateşleniyor.
Türk Deniz Kuvvetlerindeki 8 adet Gabya sınıfı fırkateynde kullanılıyor. Mk-13 GMLS lançerinden fırlatılıyor.
Asıl amacı hava savunma olan füzeler anti-gemi füzesi olarak da kullanılabiliyor
Güdümlü füze fırkateyni
Türk Deniz Kuvvetleri, ABD Donanması’nda Oliver Hazard Perry sınıfı olarak görev yapan 8 adet gemiyi 1997-2003 yılları arasında satın almıştı. ABD Donanması bu gemileri güdümlü füze fırkateyni olarak adlandırıyor.
Gemilerle ilgili olarak www.mavivatan.net sitesindeki bilgiler şu şekilde:
Gabya’lar özellikle okyanus gibi zor deniz koşullarına en dayanıklı gemilerimizdir. Denizlerimizdeki en dalgalı zamanlarda bile görev yapabiliyorlar.
Türk Donanması, Gabya sınıfı fırkateynler ile birçok rekora imza atmıştır. Gabya Sınıfı Fırkateyn (F-491) TCG GİRESUN, 2020 yılında Akdeniz ve Libya açıklarında kesintisiz hiç limana uğramadan toplam 182 gün, 4 bin 368 saat görev yaptı ve 37 bin 81 kilometre yol katetti.
Sınıfın 4 gemisi (TCG GİRESUN, TCG GEDİZ, TCG GÖKOVA, TCG GÖKSU) fırkateynleri kapsamlı modernizasyona tabi tutulmuştur. Ana radarları Aselsan’ın lisans altında ürettiği Thales Smart-S Mk radarı ile değiştirilmiş, gemiye 8 adet VLS eklenmiştir. VLS’lerde 32 adet ESSM hava savunma füzesi bulunuyor. Böylece gemilerin hava savunma kabiliyeti artırıldı. Ek olarak Milgem Korvetleri’nde, LST gemilerimizde ve 4 adet MEKO TN-200 fırkateynimizde bulunmaktadır. Radarın 250 km menzilli vardır ve 160 hava hedefini, 40 deniz hedefini aynı anda takip edebilir.
2007-2011 yılları arasında tüm gemilere yerli HAVELSAN ürünü GENESİS Savaş Yönetim Sistemi entegre edilmiştir. Gabya sınıfının helikopter pisti S-70B Sea Hawk deniz helikopterinin kısa olduğu için İstanbul Tersanesi’nde pistler uzatılmıştır. Böylece gemilere AB-212 haricinde S-70B’ler de konuşlanabilmektedir.
8 geminin haricinde (FFG-10) USS Duncan fırkateyni de yedek parça olarak satın alınmış olup, 2017’de (S-353) TCG SAKARYA denizaltısı tarafından batırılmıştır. 2015 yılında ABD ile 2 adet aktif, bir adet yedek parça olarak kullanılmak üzere 3 adet Oliver Hazard Perry sınıf fırkateyn için görüşmeler yürütülmüş fakat herhangi bir alım gerçekleşmemiştir.