SSİK’ten uçak gemisi dahil aslan pay Deniz Kuvvetleri’ne
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında gerçekleştirilen yılın ilk Savunma Sanayii İcra Komitesi (SSİK), toplantısına Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın projeleri damga vurdu. Yerli uçak gemisinin tasarım faaliyetlerine başlanılması için gerekli karar çıkarken 8 adet İSTİF, 6 adet REİS, 10 adet HİSAR ve 10 adet de TÜRK Tipi Hücumbot Projeleri için karar alındı.
Halen Türk Silahlı Kuvvetleri envanterdeki İHA/SİHA’lara yenilerinin eklenmesi için de karar çıktı. Bu proje ile mevcut TB2, ANKA, AKSUNGUR’un yanı sıra TB3, KIZILELMA ve ANKA-3 için de yeni kabiliyetler konusunda düğmeye basılmış oldu.
Milli Muharip Uçak KAAN’ın gelecek dönem faaliyetleri, HÜRKUŞ uçaklarının ve GÖKBEY helikopterlerinin tedarikleri ile Havadan Erken İhbar ve Kontrol Uçağı E-7 Barış Kartalı lojistik gereksinimleri görüşüldü ve gerekli kararlar verildi.
Platform projelerinin yanı sıra yeni füze, radar, elektronik harp, haberleşme, muhtelif silah, mühimmat ve teçhizatlar, hava savunma sistemleri ile uydu ve uzay sistemleri gibi geniş bir yelpazede çok sayıda proje için karar alındı.
Deniz Kuvvetleri’nin projeleri
Yapılan toplantıda özellikle Deni Kuvvetleri Projeleri dikkat çekti. İşte önümüzdeki dönemde hayata geçirilmesi hedeflenen deniz projeleri:
Uçak Gemisi: Toplantı ile geçtiğimiz yıl hizmete giren TCG ANADOLU’nun ardından ikinci bir platform için düğmeye basılmış oldu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın uzun süredir mesajını verdiği ‘Yerli Uçak Gemisi’nin tasarım faaliyetlerine başlanmasına yönelik karar, bugün Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlenen Savunma Sanayii İcra Komitesi toplantısı sırasına alındı. Yerli uçak gemisi için tasarım faaliyetleri fiilen başlıyor.
8 adet İSTİF Sınıfı Firkateyn: MİLGEM Programı’nın 9, 10, 11 ve 12’nci gemilerinin inşası için karar çıktı. Gemiler, başlangıçta planlandığı gibi TF-2000 Hava Savunma Harbi Muhripi değil, firkateyn olarak inşa edilecek. İkinci fazı kapsamında inşa edilecek 4 adet İSTİF Sınıfı Firkateynin inşa faaliyetleri ise halihazırda devam ediyor. İlk İSTİF Sınıfı Firkateyn olan TCG İSTANBUL (F-515)’un, gelecek haftalarda hizmete alınması bekleniyor.
Projeninin üçüncü fazı kapsamında inşa edilecek 9, 10, 11 ve 12’nci gemilerin ise TF-2000 Hava Savunma Harbi Muhribi (HSHM) konfigürasyonunda olması bekleniyordu. Ancak alınan karar kapsamında bahsi geçen 4 gemi, İSTİF Sınıfı Firkateyn konfigürasyonunda olacak.
6 adet REİS Sınıfı Denizaltı: Yerli Denizaltı Sistemleri açısından 6 adet REİS Sınıfı Denizaltı Projesi büyük önem taşıyor. Halen REİS Sınıfı denizaltılar, Alman Howaldtswerke-Deutsche Werft GmbH tarafından geliştirilmiş, yerli sistemler ile teçhiz edilmiş dizel-elektrikli denizaltılardır. Yerlilik oranı yüzde 81 olarak planlanan projede her bir denizaltının teslimi 42 ay inşa ve donatım, 9 ay liman kabul testi (HAT), 11 ay deniz kabul testi (SAT) olmak üzere toplam 62 ay.
10 adet HİSAR Sınıfı Açık Deniz Karakol Gemisi: İlk ikisinin geçtiğimiz aylarda denize indirilen HİSAR sınıfı için toplam 10 adetlik üretim konusunda proje imalandı.
10 adet TÜRK Tipi Hücumbot: Türk Tipi Hücumbot Projesi Dönem-1 Kontrat Tasarımı Sözleşmesi Savunma Sanayi Başkanlığı (SSB) ve STM arasında 31 Ağustos 2020 tarihinde imzalanmıştır. STM Ana yükleniciliğinde yürütülecek sözleşme kapsamında Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın harekât alanlarında deniz kontrolünün tesis ve idamesi görevi çerçevesinde; düşman unsurları imha etmek/etkisiz hale getirmek, kendi unsurlarının bekasını sağlamak amacıyla tedarik edilmesi planlanan Türk Tipi Hücumbotların sistem isterlerinin tanımlanması, kavram seçimi, ön tasarım ve kontrat tasarımı faaliyetleri gerçekleştirilecek.
Yeni mühimmat alımı
SSİK’te ayrıca Deniz Kuvvetleri’nin vuruş gücünü artıracak ATMACA Gemisavar Füze ve AKYA Ağır Torpido da alınıyor.