Milli Uçak Gemisi, TF-2000 ve MİLDEN’de ilk saç kesimi yapıldı
Milli Savunma Bakanlığı Basın Halkla İlişkiler Müşaviri Tuğamiral Zeki Aktürk, haftalık bilgilendirme toplantısında İstanbul Tersanesi Komutanlığı’nda TF-2000 Hava Savunma Muhribi ve Milli Uçak Gemisi’nin ilk sac kesiminin yapıldığını duyurdu.
Gölcük’te de Millî Denizaltı’mızın (MİLDEN) ilk kaynağı yapıldı.
Bu adımla birlikte Türk Deniz Kuvvetleri’nin geleceğini oluşturacak üç ana için projede inşa çalışmaları da resmi olarak başlamış oldu.
Yılın ilk basın bilgilendirme toplantısında gelişmeler ele alındı.
Tuğamiral Zeki Aktürk, yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:
Mavi Vatanımız ve çevre denizlerin yanı sıra, ilgi alanımız olan tüm deniz ve okyanuslarda şanlı bayrağımızı dalgalandıran donanmamızın yeteneklerini küresel ölçekte genişleterek daha modern, daha etkin ve daha güçlü hâle getirilmesi amacıyla aynı anda 31 geminin inşası ülkemizin tersanelerinde başarıyla devam etmektedir.
Bu çerçevede Millî Denizaltı’mızın (MİLDEN) ilk kaynağı Gölcük Tersanesi Komutanlığımızda, TF-2000 Hava Savunma Harbi Muhribi ve Millî Uçak Gemisi’nin ilk sac kesimleri ise İstanbul Tersanesi Komutanlığımızda yapılarak inşalarına başlanmıştır.”
Milli Uçak Gemisi MUGEM
MUGEM’in gövde tasarımı, deniz koşullarına uyumluluk ve manevra kabiliyetini artırmak amacıyla çok boyutlu bir optimizasyon aracı kullanılarak geliştiriliyor. Simülasyonlarla test edilen bu özellikler, geminin denizde en verimli şekilde seyir icra etmesini sağlayacak. Geminin baş kısmındaki özel tasarım, %1.5 oranında yakıt tasarrufu sağlarken, denizaltı gürültü yayılımını da azaltarak operasyonel gizlilik ve verimliliğini de artırıyor.
Hava Aracı Kapasitesi
Gemide; ikisi iniş, biri kalkış için tasarlanmış üç pist yer alıyor. Başlangıç aşamasında modüler rampa kullanılması planlanırken, ilerleyen süreçte Türk mühendisleri tarafından geliştirilen katapult sistemi devreye alınacak. MUGEM, 50’ye kadar insanlı ve insansız hava aracını taşıyacak. Hava araçları arasında TUSAŞ’ın HÜRJET’in deniz versiyonu, ANKA-3 İnsansız Savaş Uçağı; BAYKAR’ın KIZILELMA İnsansız Savaş Uçağı ve TB3 SİHA bulunuyor.
MUGEM’e savunma kabiliyetleri için 32 hücreli (2×16) MİDLAS Dikey Atım Sistemi (VLS) ve 4 adet GÖKDENİZ Yakın Savunma Silah Sistemi (CIWS) konuşlandırılacak. 7 adet ASELSAN 25mm STOP Uzaktan Komutalı Silah Sistemi ise asimetrik tehditlere karşı yakın mesafede koruma sağlayacak.
Teknik Özellikler
Yerli ve milli olarak geliştirilecek olan MUGEM’in öne çıkan teknik özellikleri ise şu şekilde sıralanıyor:
- Uzunluk: 285 metre
- Genişlik: 72 metre
- Su Çekimi: 10.1 metre
- Deplasman: 60.000 ton
- Azami Hız: 25+ knot
- Seyir Hızı: 14 knot
- Menzil: 10.000 deniz mili
- Tahrik Sistemi: COGAG sistemi, dört LM2500 gaz türbiniyle toplam 23 MW güç sağlıyor
- Personel Kapasitesi: En az 800 personel
- Hava Aracı Kapasitesi: 50 insanlı/insansız hava aracı
Güçlü ordu, güçlü Türkiye!
Millî Denizaltı’mızın (MİLDEN) ilk kaynağı Gölcük Tersanesi Komutanlığımızda, “TF-2000 Hava Savunma Harbi Muhribi” ve “Millî Uçak Gemisi”nin ilk sac kesimleri ise İstanbul Tersanesi Komutanlığımızda yapılarak inşalarına başlandı.… pic.twitter.com/4V43iamYGG
— T.C. Millî Savunma Bakanlığı (@tcsavunma) January 2, 2025
TF2000 Hava Savunma Harbi Muhribi
TF-2000 Hava Savunma Harbi Muhribi için beklenen haber geldi. Milli Savunma Bakanlığı; TF-2000, MİLDEN ve MUGEM’in ilk sac kesimlerinin gerçekleştirildiğini açıkladı. Proje, 2007’de alınan Savunma Sanayii İcra Komitesi toplantısı ile başlamıştı.
2030’da envantere girmesi bekleniyor
Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından tasarım faaliyetleri yürütülen TF-2000 HSHM’lerin, normalde MİLGEM Projesi’nin 9, 10, 11 ve 12’nci gemileri olarak inşa edilmeleri kararlaştırılmıştı. Ancak son Savunma Sanayii İcra Komitesi (SSİK) toplantısı sırasında, bu gemilerin İSTİF Sınıfı Firkateyni olarak üretilmesi kararlaştırıldı. Bu kapsamda TF-2000’ler, MİLGEM Projesi’nin 13, 14, 15 ve 16’ncı gemileri olacak.
Derinliklerin milli sistemi: MİLDEN
Milli Denizaltı Projesi MİLDEN için artık inşa faaliyetleri de başlamış oldu. MİLDEN, yaklaşık 2 bin 700 ton deplasmana, 80 metre üzerinde boya ve havadan bağımsız tahrik sistemine sahip dizel-elektrik bir denizaltı olarak tasarlanıyor.
Almanya’nın Type-214 denizaltılarını temel alan, AIP tahrikli ve milli olarak geliştirilen savaş sistemlerine sahip REİS sınıfı denizaltıların ardından MİLDEN, denizaltı alanında Türkiye için kendi kendine yeterlilik noktası olacak.
MİLDEN denizaltılarında Türkiye’nin yerli imkanlarla geliştirdiği/geliştirmekte olduğu Akya, Atmaca ve Gezgin gibi silah sistemleri kullanılacak.