CAATSA’nin hedefinde SSB ve Prof. Dr. İsmailDemir var
ABD, 2021 Savunma Bütçesi’yle birlikte Türkiye’ye CAATSA yaptırımı kapsamına sokarken en çok merak edilen konu ise hangi maddelerin uygulanacağı. Reuters’ın haberine göre Washington kaynakları, Savunma Sanayi Başkanlığı (SSB) ile başkanlığını yapan Prof. Dr. İsmail Demir’in bu adımdan etkileneceğine dikkat çekiyor.
Pentagon’a yönelik 2021 Mali Yılı İçin Ulusal Savunma Yetkilendirme Kanunu (NDAA)’na ilişkin Komisyon Raporu’nu yayımladı. Raporda Türkiye’nin teslilmatı geçen yıl yapılan Rus S-400 hava savunma füze sistemi nedeniyle CAATSA olarak adlandırılan ABD’nin Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Etme Yasası kapsamına sokulacak. S-400 teslimatının başlamasıyla birlikte Türkiye F-35 programından da çıkartılmıştı.
Komisyon Raporu’na göre ABD Hükümeti; 2021 Mali Yılı İçin Ulusal Savunma Yetkilendirme Kanunu’nun kabul edilmesi durumunda, 30 gün içerisinde Türkiye’ye CAATSA yaptırımlarını uygulamak zorunda. Özellikle Temsilciler Meclisi, Türkiye’ye CAATSA yaptırımlarının uygulanmasını istemekte.
UYGULAMA 2017’DA BAŞLADI
İlk olarak 2017’de Başkan Trump’ın imzası ile uygulanmaya başlanan CAATSA halen İran, Kuzey Kore ve Rusya’ya uygulanan yaptırımların da dayanağını oluşturuyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ise Azerbaycan’a yapacağı resmi ziyaret öncesinde yaptığı açıklamada
“Şu anda ise maalesef bizim silah alımlarıyla alakalı konularda attıkları adımları veya ifadeleri doğrusu şık bulmuyoruz. Özelliklede şu anda Suriye’nin kuzeyinde, Fırat’ın doğusunda yaklaşımları doğru bulmuyoruz. Ben şu anda yaptığımız, yapacağımız açıklamaları da erken buluyorum. Sayın Biden şöyle görevi bir üstlensin, görevi üstlendikten sonra herhalde Sayın Biden’la da oturup bazı şeyleri konuşacağız.
Geçmişte gerek Türkiye’de gerek Amerika’da bir araya gelip oturup konuştuğumuz gibi yine bunları konuşacağız. Biliyorsunuz uluslar arasında özellikle hele hele siyasette çatışma olmaz, diplomaside özellikle bu konular görüşülerek, anlaşarak bir yol bulunur. Sizin ülkenizden birileri oralara negatif bazı şeyler sufle edebilir o önemli değil, onlar siyasetin acemileridir zaten ama biz Amerika’yla bu süreci çok daha farklı bir şekilde işleteceğimize inanıyorum” demişti.
HANGİ MADDELER YER ALIYOR
ABD Başkanı Trump yasa gereği CAATSA metninde listelenen 12 yaptırım kaleminden en az beşini seçmek zorunda. Bu kalemler şöyle sıralanıyor:
- Yaptırım kapsamına alınan kişi ve kurumlara ihracat-ithalat bankası desteğinin kesilmesi,
- Mal ve teknoloji ihracatı ruhsatı verilmemesi,
- ABD mali kuruluşlarından kredi tedarik edilmemesi,
- Uluslararası mali kuruluşlardan kredi verilmemesi,
- Mali kurumlara ABD Merkez Bankası ile doğrudan alışveriş yapma izni verilmemesi,
- Yaptırım kapsamına alınan kişi ya da kurumlarla ihale ya da sözleşme yapılmaması,
- Döviz üzerinden işlem yapılmasının yasaklanması,
- Mali kurumlar ve bankalar arasında ödeme ya da kredi transferlerinin yasaklanması,
- Yaptırım kapsamına alınan kişi ya da kurumların ABD topraklarında gayrimenkul sahibi olmasının yasaklanması,
- ABD kişi ve kurumlarının yaptırım kapsamına alınan kişi ya da kurumlardan sermaye ya da borç alışverişinin yasaklanması,
- Yaptırım kapsamına alınan kişilere ABD’ye giriş yasağı,
- Yaptırım kapsamına alınan kişi ve kurumlara benzer işlevi olan üst düzey görevlilere de yaptırım uygulanması.
XDXDXDX BU YAPTIRIMLAR NE PUAHAHAHAHA MADDELERE BAK ABD KAFASINA GÖRE PLANLAMA YAPIYOR AMA HANGİSİ BAŞARILI OLDU HİÇBİR ZAMAN PLANLADIKLARINI BAŞARAMIYAN BİR ÜLKE ….. GÜCÜ YETMEYİNCE YAPTIRIM AMBARGO YA YÖNELİYOR TİPİK BİR OLAY