FinansHaberlerSavunma

ASELSAN 2024’te ihracatını yüzde 70 artırdı

ASELSAN 2024 bilançosunu açıkladı. Enflasyon muhasebesi uygulanmış sonuçlara göre 2024 yılında cirosu bir önceki yıla göre reel olarak %13 büyüyerek 120 Milyar TL’ye ulaştı. Şirketin yaptığı anlaşmalar 6,5 milyar dolara ulaşken ihracat ise yüzde 70 arttı.

2024’nin satır başları

  • İmzalanan Yeni Sözleşmeler: 6,5 Milyar ABD Doları (%32 artış)
  • İhracat Sözleşmeleri: 1,017 Milyon ABD Doları (%70 artış)
  • Bakiye Siparişler: 14 Milyar ABD Doları (%28 artış)
  • Hasılat: 120 Milyar TL (%13 artış)
  • İhracat: 508 Milyon ABD Doları (%67 artış)
  • FAVÖK Marjı: %25 (3 baz puan artış)
  • Net Kâr Marjı: %13 (3 baz puan artış)
  • Alınan İş / Satışlar: 2
  • Bakiye Sipariş / Satışlar: 4,1

İstikrarlı ve Sürdürülebilir Büyüme

İstikrarlı büyümesini sürdüren ASELSAN’ın 2024 yılı hasılatı geçen yıla göre reel olarak %13 büyüyerek 120 Milyar TL’ye ulaştı. 2024 yılı hasılatında Hava Savunma, Radar, Elektronik Harp, Güdüm, Aviyonik, Elektro-Optik, Deniz Sistemleri ve Askeri Haberleşme Sistemlerine yönelik teslimatlar önemli pay oluşturdu. Yurt dışı satışlarda hem tutar hem de oransal bazda kuvvetli büyüme sağlandı.

Operasyonel Verimlilik

ASELSAN, son yıllarda önemli başarılar elde etti. Bu başarıları daha da hızlandırmak amacıyla 2024 yılında aselsaneXt programını devreye alan ASELSAN; insan, süreç, teknoloji, üretim ve iş geliştirme odaklı 5 ana proje yürütmeye başladı.

Bu dönüşüm programının verimlilik artışına etkileri henüz ilk yılında gözlemlenebilir hale geldi. 2024 yılında ASELSAN’ın Kişi Başına Cirosu %9 oranında artış gösterdi. ASELSAN, sahip olduğu stoğun daha etkin yönetilmesi amacıyla önemli dijital dönüşüm projeleri hayata geçirdi. Yıllık sonuçlara göre; Şirket Aktiflerinde yaşanan %12 artışa rağmen Stok/Aktif oranında 3 baz puanlık iyileşme sağlanması, verimlilik artışının bir başka yansıması oldu.

Millileştirme faaliyetleri neticesinde, ürün ve sistemlerde girdi olarak yerli ürünlerin daha fazla kullanılması ilave katkılar sağladı. Millileştirilen ürünler, yabancı muadillerine göre ortalama %22 maliyet avantajı getirdi.

ASELSAN, 2024 yılında iştirakleriyle ilgili önemli adımlar attı. Etkin iştirak yönetimi ve odaklanma stratejisinin iştiraklere de yansıtılması neticesinde, iştiraklerin net kâra ve net nakde pozitif katkı sağladığı bir yıl geçirildi.

Ürün ve Müşteri Portföyündeki Gelişmeler

ASELSAN, 2024 yılında hem ürün hem de müşteri portföyünü geliştirmeye devam etti. 2024 yılında 29 yeni ürün envantere girdi. Şirket; orta ve uzun menzilli hava savunma sistemleri, erken ihbar radarları, sualtı sistemleri, geniş bant haberleşme, gimballi elektro-optik sistemler, raylı sistem sinyalizasyonu gibi yüksek katma değerli teknolojilerde yeni ürünlerini son kullanıcılarla buluşturmayı başardı.

ASELSAN müşteri çeşitlendirme stratejisini başarıyla sürdürdü. 2020 yılı ile mukayese edildiğinde, sözleşme imzalanan yurt içi müşteri sayısı 180’den 394’e; yurtdışı müşteri sayısı 47’den 76’ya ulaştı. Söz konusu stratejiyle alınan işlerde artış sağlandı.

2024 yılında, 7 ülke ile ilk defa ihracat sözleşmesi imzalayan ASELSAN, 31 ürünü için de ilk defa ihracat sözleşmesi imzalamayı başardı. Özellikle yeni ürünlerin de katkısıyla yurtiçindeki platform üreticileriyle ilişkilerini güçlendirirken yurtdışında 6 platform üreticisiyle de ilk defa ihracat sözleşmesi imzaladı.

Etkin yönetim, verimlilik artışı, envantere giren yüksek katma değerli ürünler, müşteri çeşitlenmesi, ihracat artışı gibi faktörler, şirketin kârlılığına olumlu etki yarattı. Hem brüt kâr hem de Faiz, Amortisman ve Vergi Öncesi Kâr (FAVÖK), 2023’e kıyasla %31 artış gösterdi. FAVÖK marjı %25 olarak gerçekleşen ASELSAN’ın net kâr marjı %13’e ulaştı. Kârlılıkla ilgili bu gelişmeler, şirketin operasyonel verimliliğindeki iyileşmenin temel göstergeleri arasında yer aldı.

Etkin Nakit ve Finans Yönetimi

ASELSAN, 2024 yılında faaliyetlerden yarattığı nakit akışını %77 oranında artırırken serbest nakit akışını da pozitife döndürdü.

Bu dönemde, ASELSAN’ın ticari borcu %8 oranında, net borcu ise %17 oranında azaldı. Söz konusu gelişmelerle beraber, 2023 yılında 0,8 olarak gerçekleşen
Net Borç/FAVÖK oranını 2024 yılı sonu itibarıyla 0,52’ye düşürdü. Şirket böylece, halihazırda sektör ortalamalarının altında seyreden pozisyonunu daha da iyi hale getirdi.

Geçmiş dönemlerde, sabit yatırımlarına yıllık ortalama 100 Milyon ABD Doları kaynak ayıran ASELSAN, bu alanlardaki kaynağını ortalama 250 Milyon ABD Doları seviyesine taşımıştır. Benzer şekilde, ASELSAN, harp sahasında hızlı değişen trendlere uyum sağlamak amacıyla, Ar-Ge harcamalarını her yıl artırmaktadır. 2024 yılında Şirket öz kaynakları ile yapılan Ar-Ge’nin gelirlere oranı %7 seviyesinde gerçekleşti.

Yatırımların ve Ar-Ge harcamalarının arttığı, ticari borçların azaldığı bir dönemde şirketin nakit akışında yaşanan iyileşme, 2024 yılında öne çıkan bir gelişme oldu. Bu gelişmede, ihracat odaklı büyüme stratejisinin bir yansıması olarak, yurtdışından daha fazla nakit girişinin gerçekleşmesi, önemli bir rol oynadı. Ayrıca, etkin finans yönetimi sayesinde şirketin katlandığı finansman giderleri de bir önceki yıla göre %45 azaldı.

İhracatında, imzaladığı yeni sözleşmelerinde, bakiye sipariş tutarında, hasılatında, brüt satış kârında, FAVÖK’ünde, öz kaynaklarında, bilanço büyüklüğünde ve diğer birçok finansal göstergede ulaştığı seviyelerle ASELSAN 50. yaşını rekorlarla karşıladı. İhracat odaklı büyüyen, alanında en iyi ürünleri üreten ve oyun değiştirici teknolojiler geliştiren ASELSAN, geleceğe yönelik beklentilerini güçlü bir şekilde teyit etti.

ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol 2024 yılı finansal sonuçlarını değerlendirdi:

ASELSAN olarak, 2024 yılında ortaya koyduğumuz yüksek performansın finansal sonuçlarımıza yansımış olmasından dolayı çok mutluyuz. Söz konusu gelişmeler aselsaneXt vizyonu ile ortaya koyduğumuz ihracat odaklı büyüme stratejimizin ilk somut çıktıları arasında yer almaktadır. Finansal sonuçlarımızın da ortaya koyduğu gibi, istikrarlı bir şekilde büyüyoruz. Gelirlerimiz istikrarlı bir şekilde artıyor. Yüksek teknoloji ürünlerle artan bu gelirleri ASELSAN’ın ve Türkiye’nin geleceği için kritik projelere aktarıyoruz. Bu büyümeyi sürdürülebilir hale getirme noktasında Ar-Ge ve seri üretim altyapılarımızı güçlendirecek yeni yatırımları hayata geçiriyoruz.

“Ajandamız İhracat”

İhracatı, ASELSAN’da herkesin bir numaralı gündemi olarak belirlemiş durumdayız. Yurt dışında faaliyet gösterdiğimiz ülke sayısını 20’ye çıkardık. 7 ülke ile ilk defa ihracat sözleşmesi imzaladık. 31 ürünümüzün ilk ihracat sözleşmelerini imzaladık. Alanında dünyanın en iyi kamerası olan ASELFLIR – 500, geçtiğimiz yıl Şubat ayında ilk defa banttan çıktı. Sadece bir yıl içinde, 16 ülke bizden
ASELFLIR – 500 talep etti. Türk savunma sanayinin de bir yılda en fazla ülkeden talep gören ürünü oldu.

“ÇELİKKUBBE’nin Bileşenleri Envantere Girmeye Devam Ediyor”

2024 yılında 29 yeni ürünümüz envantere girdi. Envantere giren her biri ürünümüz, nitelik ve konsept açısından büyük bir yenilik anlamına geliyor. Yakın hava savunmada KORKUT’un seri üretimini gerçekleştiriyorduk. HİSAR ve SİPER’in seri üretimine başlayarak orta ve uzun menzil ligine de geçiş yapmış olduk. ALP 300-G ve ALP 100-G ile AESA tabanlı erken ihbar radarını ordumuzun kullanımına sunduk. Bu dört ürün, geçtiğimiz yıl tanıttığımız ÇELİKKUBBE katmanlı hava savunma konseptimizi oluşturacak önemli sistemler arasında yer alıyor.

MARLİN, donanmamızın envanterine giren ilk SİDA oldu. Elektronik harp yeteneklerimizi insansız araçlara da kazandırmaya başladık. Oyun değiştirici ufuk ötesi sonar DÜFAS ile ordumuzun denizaltı tehditlerini tespit mesafesini yaklaşık 4 kat artırdık. Böylece su üstü sistemlerdeki gücümüzü çok daha zor bir alan olan sualtına da taşımış olduk. Bir uçaktan tek sortide 8 hedefe atış yapabilen oyun değiştirici mühimmatımız TOLUN, geçen yıl envantere giren bir başka önemli ürünümüz oldu.

Envantere giren ürünlerimizde yapay zekayı da etkin bir şekilde kullanıyoruz. Geçtiğimiz yıl, ASELSAN Yapay Zeka Stratejisini devreye aldık. Sadece ürünlerde değil, tasarım, satış, insan kaynakları, üretim, satış sonrası, tedarik gibi tüm süreçlerimizde yapay zekayı etkin bir şekilde kullanmaya, süreçlerimizi dijitalleştirmeye önem veriyoruz.

“Gelirlerimizi Yeni Yatırımlara Dönüştürüyoruz”

Avrupa’da üretim kapasiteleri ve altyapı yetersizlikleriyle ilgili tartışmaların yapıldığı bir dönemde şirket olarak yatırım harcamalarımızı kararlılıkla artırıyoruz.

Gelirlerimizin önemli bir kısmını seri üretim kapasitemizi artıracak yatırımlara aktarıyoruz. Bu kapsamda yaklaşık 40 Milyon ABD Doları tutarındaki
Elektro-Optik Flir Üretim Tesisi Yatırımı ile 50 Milyon ABD Doları tutarlı Radar Entegrasyon Merkezini devreye almış ve önemli bir kapasite artışı sağlamış durumdayız.

Seri üretim altyapısına yönelik yatırımlarımızın yanı sıra Ar-Ge yatırımlarımız da büyümeye devam ediyor. Türkiye’nin en fazla Ar-Ge projesi yürüten şirketiyiz.

“Gücümüz İnsan”

Cari başarılara odaklanırken geleceğe de en iyi şekilde hazırlanmak gerekiyor. Tıpkı altyapıya ve Ar-Ge’ye yatırım yaptığımız gibi insan kaynağımızı geliştirmeye de büyük önem veriyoruz. ASELSAN’ın en önemli gücü insan kaynağı. Türkiye’nin en nitelikli kadrosuyla çalışıyoruz. Bu nitelikli kadroyu daha da nitelikli hale getirmek için çalışıyoruz. Çalışanlarımız için kişiselleştirilmiş eğitim programları hazırlıyoruz. Yöneticilerimiz için ASELSAN Mikro MBA Programını uyguluyoruz.

ASELSAN Akademi Programı ile çalışanlarımıza lisanüstü eğitim imkanı sunuyoruz. Geçtiğimiz yıl, çalışan bağlılığında ve memnuniyetini önemli oranda artırdık. Bu bizi çok sevindiriyor. Bizi sevindiren bir başka gelişme de yurt dışında yaşayan ve ASELSAN’a dönüş yapmak isteyen mühendislerin sayısının 4 kattan fazla artış yapması oldu. ASELSAN, Türkiye’nin en parlak zihinleri için cazibe merkezi kimliğini pekiştiriyor.

“Hedefimiz 2030’da İlk 30’a Girmek”

Geçtiğimiz yıl, dünyanın en büyük savunma sanayi şirketlerinin yer aldığı listede 5 sıra birden atlayarak 42’nci sıraya yükseldik. Dünyanın en hızlı büyüyen 10 savunma sanayi şirketinden biri olduk. Dünya savunma liginde daha da önemli bir oyuncu olmak adına kapsamlı bir Dönüşüm Programı yürütüyoruz. aselsaneXt ismini verdiğimiz bu programın altında insan, süreç, teknoloji, üretim ve iş geliştirme odaklı 5 ana proje yürütüyoruz.

aselsaneXt’in olumlu etkilerini ilk yılında görmeye başladık. Vizyonumuz, 2030 sonunda dünyanın en büyük 30 savunma sanayi şirketinden biri olmak. 2024 finansal sonuçlarımız, bu vizyonu hayata geçireceğimizin işaretlerini fazlasıyla vermiştir.”

İmzalanan Sözleşmeler

Yeni sözleşme imzalama noktasında rekorlarla dolu bir yılı geride bırakan ASELSAN, 2024 yılında geçen yıla göre %32 artışla toplam 6,5 Milyar ABD Doları tutarında sözleşme imzaladı. Böylelikle 2023 yıl sonunda 11 Milyar ABD Doları olan ASELSAN’ın Bakiye Siparişleri %28 oranında artarak 14 Milyar ABD Doları seviyesine yükseldi. ASELSAN’ın 2024 yılında imzaladığı yurt dışı sözleşme tutarı geçen yılın aynı dönemine göre %70 oranında artarak, 1.017 Milyar Doları ile tarihinin en yüksek seviyesinde gerçekleşti.

ASELSAN’ın yeni iş alma noktasında yakaladığı bu başarı, ağırlıklı olarak yeni ürünlerinden kaynaklandı. Denizaltından kara araçlarına, insansız sistemlerden uydulara kadar her platforma faydalı yük sağlayabilen şirket, bu ürünleri nicelik ve nitelik olarak da geliştirmeyi sürdürdü. 2024 yılında hem denizaltıya hem de uyduya haberleşme yeteneği sundu. Geçmişte kara ve deniz araçlarına elektronik harp yeteneği sunan şirket, insansız hava araçlarına da bu yeteneği kazandırdı. Konvansiyonel kara gözetleme radarlarının yanına AESA tabanlı erken ihbar ve burun radarlarını ekledi. Alçak irtifada etkin olan hava savunma yeteneklerini HİSAR ve SİPER ile birlikte orta ve yüksek irtifaya taşıdı.

• 2024 Yılının 1. Çeyreği:

Uluslararası bir müşteri ile imzalanan Akıllı Ulaşım Sistemleri ihracatına yönelik sözleşme.

Güdüm kitleri ve hava elektro-optik sistemlerinin uluslararası son kullanıcılara ihracatına yönelik sözleşme.

TCDD Taşımacılık ile imzalanan Araç Üstü Sinyalizasyon ekipmanı tedariki sözleşmesi.

Türkiye Cumhuriyeti Millî Savunma Bakanlığı ile imzalanan Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ihtiyacı olan Akıllı Mühimmat Tedariki sözleşmesi.

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı ile imzalanan Yakın Hava Savunma Sistemleri Tedariki sözleşmesi.

• 2024 Yılının 2. Çeyreği:

Asya ve Orta Doğu’da yerleşik müşterilerin son kullanımı için; Elektronik Harp, Radar, Sonar Sistemleri ve Güdüm Kitleri dahil olmak üzere Savunma Sistemlerinin ihracatına yönelik sözleşme.

TUSAŞ – Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. ile imzalanan uydu faydalı yüklerine yönelik sözleşme.

MİLGEM 9-12 Gemileri Savaş Sistemleri ve Faydalı Yüklerine ait sözleşme.

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı ile imzalanan Kent Güvenliği Sistemlerine yönelik sözleşme.

• 2024 Yılının 3. Çeyreği:

Asya-Pasifik bölgesindeki müşteriler ile imzalanan kara platformları için Uzaktan Komutalı Silah Sistemi ve Deniz Platformları için Uzaktan Komutalı Silah Sistemi, Radar, Ataletsel Navigasyon, Dost Düşman Tanıma Sistemleri ve Elektronik Harp Süitinden oluşan faydalı yüklerin satışına yönelik sözleşme.

Uluslararası bir müşterinin son kullanımı için Hava Savunma Sistemleri ihracatına yönelik sözleşme.

Uluslararası bir müşterinin son kullanımı için Deniz Platformlarına faydalı yükler içeren Sistemlerin ihracatına yönelik sözleşme.

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı ile imzalanan Elektronik Harp Sistemlerine yönelik sözleşme.

ROKETSAN ile imzalanan Hava Savunma Füze Alt Sistemleri tedarikine yönelik sözleşme.

• 2024 Yılının 4. Çeyreği:

Avrupa Birliği’nde yerleşik bir müşteri ile Kara Silah Sistemlerinin ihracatına yönelik sözleşme.

Avrupa Birliği üyesi bir ülkedeki platform üreticisi ile, Radar ve Elektro-Optik Sistemlerden oluşan faydalı yüklerin ihracatına yönelik sözleşme.

BAYKAR ile Asya ve Afrika’daki son kullanıcıları için; Dost-Düşman Tanıma, Uydu Haberleşme, Telsiz, Güdüm ve Hava Elektro-Optik Sistemlerinden oluşan faydalı yüklerin ihracatına yönelik sözleşme.

HAVELSAN ile bir Asya- Pasifik ülkesinin son kullanımına yönelik Radar ve Dost-Düşman Tanıma sistemlerinin ihracatına yönelik sözleşme.

STM ile bir Asya- Pasifik ülkesinin kullanımına yönelik; Elektronik Harp Süiti, Radar, Dost-Düşman Tanıma ve Uzaktan Komutalı Silah Sistemlerinden oluşan faydalı yüklerin ihracatına yönelik sözleşme.

Türkiye Cumhuriyeti Savunma Sanayii Başkanlığı ile Hava Savunma Sistemlerinin üretimine yönelik imzalanan sözleşme.

TUSAŞ ile hava araçları faydalı yükleri kapsamında Aviyonik, Haberleşme, Radar, Elektro-Optik, Elektronik Harp, Seyrüsefer ve Güdüm sistemlerinin geliştirilmesi ve tedarikine yönelik sözleşmeler.

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı ile Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ihtiyaçlarını karşılamak üzere Güdüm Kitleri tedarikine yönelik sözleşme.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu