Kara KuvvetleriSavunma

ALTAY bu yıl 3, 2028’e kadar da 85 adet T1 konfigürasyonunda üretilecek

Savunma Sanayi Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün, sektörün en büyük projelerinden ALTAY tankının üretim sürecinin detaylarını paylaştı. Kara Kuvvetleri testlerinin sonuna doğru gelinirken bu yıl sonuna kadar 3 ALTAY teslimatı yapılacak.

Görgün, bugün yapılan Yeni Nesil Araçlar Projesi imza törenin ardından Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı ile BMC’nin Ankara’daki fabrika inşaatında bir araya geldi. Çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Görgün, yaptığı konuşmada, ALTAY süreçleri hakkında da bilgi verdi:

“Bugün, savunma sanayiimiz adına tarihi bir sürecin önemli bir adımını daha attık. Başkanlığımızda, paydaşlarımızla birlikte ALTAY Projesi Değerlendirme Toplantısını gerçekleştirdik ve projemizin ilerleyişini detaylı bir şekilde ele aldık.

Toplantının ardından, yaklaşık 1 Milyon metrekarelik bir alana inşa edilmekte olan ALTAY Ana Muharebe Tankı’nın üretileceği BMC HAB Fabrikası’nı ziyaret ederek, tesisin altyapısını ve sunduğu teknolojik imkanları yerinde inceledik. Bu önemli ziyaret kapsamında basın mensuplarımızla bir araya gelerek, projemizin geldiği aşamayı ve gelecek hedeflerimizi paylaştık.

17 milyon mühendislik saati

ALTAY projesi seri üretim faaliyetlerinde şu ana kadar; 800 mühendis, 1.250 işçi ve 90 alt yüklenici büyük bir özveriyle çalışarak, 17 milyon mühendislik saati, 2.500 saatlik test süresi ve 30.000 kilometrelik yol testi gerçekleştirdi. Zırh Açık Test Alanı (ZATA), Balistik Koruma Merkezi (BKM) ve modern üretim tesisleriyle yüksek teknolojiye dayalı bir altyapı oluşturuldu.

Savunma sanayiinde dışa bağımlılığı azaltan, ülkemizin yerli ve milli gücünü sahaya yansıtan ALTAY Ana Muharebe Tankı’nın seri üretim teslimatlarına bu sene başlıyoruz!

Bu yıl gerçekleştireceğimiz 3 tank teslimatının ardından, 2028 yılına kadar T1 konfigürasyonunda 85 adet ALTAY Tankı kahraman ordumuzun kullanımına sunacağız. 2028 itibarıyla ise T2 konfigürasyonu teslimatlarımız başlayacak ve 165 adet tank üreterek Türk Silahlı Kuvvetlerimizin gücüne güç katacağız.

Bu başarıda emeği geçen ana yüklenicimiz BMC firmamız başta olmak üzere, tüm alt yüklenicilerimize ve projeye katkı sağlayan herkese teşekkür ediyoruz.”

T1 ve T2 ALTAY

T1 versiyonu, Günel Kore imalatı motor ile donatılarak hizmete girecek. Toplam 85 adet ALTAY’ın ardından yerli motorlu T2 süreci başlayacak.

BMC Power tarafından geliştirilen BATU Güç Grubu Projesi ile ilk çalıştırılması Nisan 2021’de yapılmıştı. Halen devam eden testlerde geçtiğimiz yıl SAHA’da Fuat Tosyalı BATU’nun hizmete gireceği tarihle ilgili olarak şunları söylemişti:

“Bugün geldiğimiz noktada 2026 sonu, 2027 başları gibi geliştirdiğimiz güç grubunun testlerinin biteceğini öngörüyoruz. O andan itibaren zaten devam eden üretim sürecine yerli güç gruplarımızı da dahil edeceğiz. Bu zaten bizim üretimimizi akamete uğratan bir durum değil”

1500 Beygir Gücünde Yerli Motor

BATU Güç Grubu Projesi, ALTAY Tankı için 1500 beygir gücünde bir motor, yüksek tork aktarım kabiliyetine sahip çapraz tahrikli transmisyon ve düşük siluetli araç yapısına uyumlu yüksek verim sağlayan soğutma paketini içeriyor.

Projenin kontrol ünitesi de tankın çeşitli çalışma koşullarında kesintisiz performans göstermesi için geliştiriliyor. BMC Power, hem tanklar hem de zırhlı araçlar için bu yüksek güce sahip motoru yerli imkanlarla üretiyor.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu