Alp Havacılık 2019 rakamlarını yakaladı, hedef sivil motor parçalarında büyümek
Eskişehir merkezli Alp Havacılık, F-35 programından çıkış, ardından yaşanan salgın gibi imalat şirketlerini ciddi etkileyen krizlerden başarıyla çıktı. Bu yıl sonunda 2019 rakamlarını yeniden yakalayan Alp Havacılık, 1250 olan personel sayısını yıl sonuna kadar yaklaşık 100 kişi daha artıracak.
Hayatımın 8 yılı Eskişehir’de geçti. 1992’de ayrılırken Alpata Grubu’nu sahip olduğu Opel Bayiiliği ile tanıyordum. 25 yıl önce şirket önemli bir adım attı. Havacılık imalat sanayiine girdi.
Sikorsky ile birlikte Eskişehir’in yetişmiş insan gücünü, TEI, Hava İkmal Bakım Merkezi gibi şirket ve kurumların bulunduğu eko sistemi çok iyi kullandı. Bugün hem dünya hem de ülkemizdeki Savunma Sanayii sektöründe önemli bir şirket ve imalatçı haline geldi.
Ortak projelerde başlayan parça üretimi, sonrasında o tasarıma yapılan katkılar, ardından da yerli ve milli projeler için tasarıma ve imalata geçmiş durumda.
Alp Havacılık’taki gelişmeleri görmek, bilgilerimizi tazelemek üzere Alp Havacılık Ankara Koordinatörü ve Alpteknik Havacılık Yönetim Kurulu Başkan Vekili Yılmaz Güldoğan ile birlikte Eskişehir’e gittik. Mühendislik ve Tasarım Direktörü Atilla Kaya ve Milli Programlar Müdürü Ahmet Cihan Albayrak ile şirketin bugününü ve geleceğini konuştuk.
Tasarım ve yeni pazarlar
Şirket her ne kadar işlemesi çok zor olan parçaların üretimini yapsa da tasarım ile yeni ürünler de geliştiriyor. Mühendisliğe ciddi yatırım yapıyor. Sadece havacılık değil bir bakıyorsunuz, kara ve deniz sistemlerinde kulelerin özel dişlilerini de üretecek. Bu ekipmanlara yüksek havacılık tecrübelerini de aktaracak.
T70 için görüşmeler sürüyor
Halen şirketin en önemli projelerinin başında T70 Genel Maksat Helikopter Projesi var. 2024 içinde projenin ilk dönemi olan 38 adet T70 helikopteri teslimatı tamamlanacak.
Alp Havacılık; transmisyon, iniş takımı, Kuyruk Rotoru Sürücü Şaftları, gibi kritik parçaları üretiyor. Bunları dünyada çok az yerde olan test ünitesinde helikopter platformunun simüle edildiği şekilde test ediyor. Sonra TUSAŞ’a teslim ediyor.
Projenin toplam 109 helikoptere çıkması hedefleniyordu. Onay süreci, neler yapılacak gibi konular henüz net değil. Bu konuda Milli Savunma Bakanlığı ve Savunma Sanayi Başkanlığı görüşmelerini sürdürüyor.
İniş takımından dişli kutusuna tasarım ve üretim
İmalatçılığın yanı sıra Alp Havacılık belirli hava araçlarında iniş takımları ile tasarım sayfası açtı. 2019’da bu ayrı bir yapılanmaya gidildi.
Sikorsky S-70 helikopterlerinin kumandasını sağlayan ‘pushrod’ tasarımını daha sonra TEI’nin milli olarak geliştirdiği ve halen T625 GÖKBEY’de uçuş testleri süren TS1400 motorunun aksesuar dişli kutusu izledi.
Bu dişli kutusu motorun önemli alt sistemlerinden biri. Alp Havacılık bu dişli kutusunun sözleşme imzasının ardından tasarım ve üretim süreçlerini tamamladı.
Geçtiğimiz Nisan ayında T625 helikopteri, ilk uçuşunu TS1400 motoru ile yaparken üzerinde Alp Havacılık tarafından yapılmış dişli kutusu bulunuyordu. Şirket bu alt yapısı ile havacılık motorlarının dişli kutularında farklı pazarlara açılması ve dünyada bu konuda imalat yapan az sayıda şirketten biri olmayı hedefliyor.
MMU KAAN’a özel sistemler
TUSAŞ tarafından olarak yapılan Milli Muharip Uçak KAAN için Alp Havacılık yakıt sisteminde kullanılan bir alt sistemin de tasarım sorumluluğunu aldı. İlk uçuşunu yapacak uçakta Alp’in bu ekipmanının da bulunması hedefleniyor.
MMU KAAN için bir başka sistem de kumanda sisteminde kullanılan bir alt sistemdir Bu sistemin teslimatları da önümüdeki yıl başlayacak. Milli gururumuz KAAN için alt sistem bazında ürün sağlamak Alp Havacılık için de ayrı bir gurur kaynağı oldu.
Sadece parça üretimi veya tasarımı değil Alp Havacılık metal işleme tekniklerinde de yenilikler peşinde. Bu konuda patent alan, özel işleme teknikleri geliştiren Alp Havacılık, sistemlerini yurtdışına satmaya başladı.
ASELSAN KONYA ile önemli iş birliği
Alp Havacılık sadece havacılık değil, yeni açılımlarla farklı alanlarda tecrübesini ve bilgi birikimini aktarıyor. Bunlardan biri de muhtelif kule sistemlerinde kullanılan Döner Tabla Halka Dişli Sistemleri. Çeşitli Kara veya Deniz platformlarında kullanılan kulelerin dönmesini sağlayan halka dişli mekanizması Alp Havacılık tarafından yeni nesil özel bir teknoloji ile geliştiriliyor.
Bu sistemin tasarım ve imalatında yüksek havacılık teknolojilerinden yararlanıldı. Tasarımı tamamlanan, üretim ve test süreçlerine başlanan dişli rulman sistemi için ilk teslimat yılsonuna kadar yapılacak.
Bu bileşen için test sistemi de Alp Havacılık tarafından tasarlanarak üretildi ve montajı tamamlandı. Önümüzdeki yıl platformlar üzerinde onay testlerinin yapılması planlanıyor.