Savunma

Alman ordusu, 100 milyar euro ile ayağa kalkabilecek mi?

Rusya ile Ukrayna’daki savaş Almanya’ya tarihi bir karar aldırdı. Soğuk Savaş’ın bitmesinden sonra ordusunu küçülten Almanya, savunma bütçesi için acil 100 milyar euro ayırdı. Peki para Alman ordusunu hemen ayağa kaldırabilecek mi?

Soğuk Savaşın zirve yıllarında Alman ordusu 500 bin aktif personeli, 2 bin tank ve bin savaş uçağı ile NATO’nun (Kuzey Atlantik Savunma Paktı) önemli karakollarından biri olarak görülüyordu. Olası bir Sovyet istilasının Avrupa’nın ortasından başlayacağını ön gören Batı Almanya’nın ordusu Avrupa’nın adeta savunma duvarı işlevindeydi.

Ancak önce iki Almanya’nın birleşmesi, ardından Sovyetler Birliği’nin dağılması gibi hadiseler “Doğu Bloğu” olarak da adlandırılan Varşova Paktı’nın sonunu getirdi. Bunun üzerine Almanya’nın  savunma bütçesi 90’lı yıllardan itibaren kesintiye uğradı ve ordu küçülmeye gitti. Almanya, savunmasını tank, top, uçak gibi pahalı silahlar ile kurmak yerine diplomasi, ekonomik yardımlar ve ticareti kullanmayı tercih etti. Ta ki doğudaki eski rakipleri, gölgesini yeniden Avrupa üzerinde hissettirmeye başlayana kadar.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna’yı işgale karar vermesi Almanya’yı savunma harcamaları konusunda düşündürüyor. Uzmanlar, envanterdeki 289 Leopard 2 tankının yarısından azının operasyona hazır halde bulunduğuna dikkat çekiyor.

‘ORDU AZ ÇOK ÇIPLAK’

Alman ordusunda görevli Korgeneral Alfons Mais, Rus işgalinden kısa bir süre sonra sosyal medya platformu LinkedIn’de “Yönettiğim ordu az çok çıplak,” şeklinde sert bir yorumda bulundu ve ekledi: “Bu iyi hissettirmiyor! Sinirlendim!”

Gerçekten de raporlar hiç de iç açıcı sonuçlar göstermiyor. Çoğu askeri tesis ıssız vaziyette. Bazı kışlalarda sıcak su yok ve tuvalet sayısı az. Uzun süre Rusya’ya karşı Ukrayna’ya silah yardımı yapmayı reddeden Almanya, sonunda 1990 yapımı omuzdan atılan 2.700 adet eskimiş Strella roketlerini gönderdi. Ardından, yeni Savunma Bakanı Christine Lambrecht’in Rusya’yı püskürtebilecek çok az savunma silahlarının olduğu itirafı geldi.

ABD’DEN F-35 VE HELİKOPTERLER

Rus işgaline kayıtsız kalamayan Berlin yönetimi, Başbakan Olaf Scholz’un yönetiminde toplanarak orduya acil olarak 100 milyar euroluk nakit sağlanması kararını aldı. Ayrıca Almanya, Gayri Safi Yurt İçi Hasılası’nın (2020 yılında 3.8 trilyon dolar) yüzde 2’sini de askeri harcamalara harcayacak.

Ülke, ordusunu yenileme adımlarına hava kuvvetlerinden başlamayı planlıyor. Geçmişte, sürekli olarak yerli silahları tercih eden Almanya, bu sefer hava kuvvetlerini yenilemek için yeni ürünler üretmeyi bekleyemedi. 30 yaşını geçen Tornado savaş uçakları yerine 36 adet Amerikalı Lockheed Martin firmasının ürettiği F-35 ve 15 adet Avrupa ortak yapımı yeni Eurofighter savaş uçaklarının alınması planlanıyor.

Amerika’dan alınacak ekipmanlar bununla sınırlı kalmayacak. Amerikalı şirket Boeing Co.’nun CH-47 ve Lockheed’in CH-53K’ları yeni nakliye helikopterleri olarak satın alınması gündemde. Ayrıca NATO bünyesindeki nükleer silahların kullanımı için F-35’ler de Almanya için önemli bir güç çarpanı olacak.

YENİLEME ON YILLAR SÜREBİLİR

Kara araçları üretiminde bir sıkıntısı bulunmayan Almanya, zırhlı araçlar için kendi şirketlerine güveniyor. Ancak ortada önemli bir sorun var. Bürokrasinin yeni çıkan kanunlarla hızlandırılmasının ve acil sağlanan 100 milyar euroluk nakit yardımın bile Almanya ordusu dönüşümünün on yıllar alacağı tahmin ediliyor. Almanya’nın en büyük savunma firması Rheinmetall AG’ye göre, tank mermileri için bir değiştirme siparişinin teslimatı yaklaşık yedi ay sürüyor ve zırhlı personel taşıyıcıları gibi daha karmaşık ekipman alımlarını gerçekleştirmek 10 yıl kadar sürebiliyor.

Ancak yine de bu nakit yardımı kararı Alman şirketlerine piyasalarda olumlu katkı yaptı. Rheinmetall, önümüzdeki 10 yıl içinde 42 milyar Euro gelir, Leopard 2 tankının Fransız-Alman üreticisi KNDS ise 20 milyar Euro gelir hedefliyor. Yılın başından bu yana, Rheinmetall hisselerinin değeri iki katından fazla arttı.

TEK SORUN MODERNİZASYON DEĞİL

Ancak Alman Ordusu’nun acil modernizasyondan başka bir sorunu daha var. Orduya operasyon kabiliyeti de kazandırılması gerekiyor. Ülke dışı asker göndermeye Berlin Duvarı’nın 30 yıl önce yıkılmasından sonra başlayan Almanya’nın büyük çaplı bir operasyon tecrübesi olmadığı ifade ediliyor. Şu anda çoğu birkaç düzine askerle yaklaşık 10 ülke dışı görev icra ediliyor.

Kaynak: Haber Global Web Özel

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu