Savunma

AKSUNGUR’un ilk kullanıcısı Deniz Kuvvetleri

Türk Havacılık ve Uzay Sanayi (TUSAŞ) tarafından geliştirilen çift motorlu İHA sistemi AKSUNGUR’un ilk kullanıcısı Türk Deniz Kuvvetleri olacak. ANKA teknolojisi ile 18 ayda geliştirilen sistemine bu yıl sonuna kadar teslimatı planlanıyor. 

www.savunmasanayist.com sitesinin özel haberine göre, Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, TUSAŞ’a AKSUNGUR İnsansız Hava Aracı siparişinde bulundu. Deniz Kuvvetleri, mevcut ANKA siparişlerinin bir kısmını AKSUNGUR’a kaydırdı. Bu kapsamda kuvvete ilk AKSUNGUR teslimatının, bu yıl içerisinde gerçekleştirilmesi bekleniyor.

TUSAŞ tarafından şu ana kadar iki adet AKSUNGUR İHA prototipi üretildi. AKSUNGUR İHA’lardan biri, hali hazırda Orman Genel Müdürlüğü için Adana’da görevini başarıyla yapıyor. AKSUNGUR’un seri üretimine de başlayan TUSAŞ, yıl sonuna kadar dört İHA’nın üretimini tamamlayacak.

Prototip uçaklarda icra edilen testler esnasında 49 saatlik rekor havada kalış süresine ulaşılmıştı. SavunmaSanayiST.com tarafından edinilen bilgiye göre; seri üretim AKSUNGUR İHA’lar, prototip uçaklara göre birkaç yüz kilo daha hafif olacaklar. Bu sebepten ötürü seri üretim İHA’lar ile 60 saat havada kalınabileceği öngörülüyor.

Halihazırda Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde 6 adet ANKA-B ve 8 adet Bayraktar TB2 İHA bulunuyor.

TEI MOTORUYLA İLK UÇUŞ İÇİN GÜN SAYIYOR

İlk olarak geçtiğimiz günlerde İstanbul’da yapılan İDEF 2021 Fuarı’nda sergilenen TEI motorlu AKSUNGUR ise ilk uçuş için gün sayıyor. TUSAŞ’a motoru teslim eden TEI ile AKSUNGUR yerli motor testlerine başlayacak. Halen TUSAŞ’ın PD170 için yer testleri sürüyor.

Toplam 750+ kilogram faydalı yük kapasitesine sahip olan AKSUNGUR İHA; keşif-gözetleme, taarruz ve deniz karakol görevlerini yerine getirebiliyor. 12 adet Roketsan MAM-L mühimmatıyla yaklaşık 30 saat havada kalabilen AKSUNGUR, Sonobuoy da atabilecek. Yıl sonuna kadar ilk sonobuoy atışlarının gerçekleştirilmesi bekleniyor.

SONOBUOY NEDİR?

‘Sonarlı Şamandıra’ olarak ifade edebileceğimiz Sonobuoylar, çeşitli hava ve suüstü platfomlarından atılan sensörlerdir. Bağlı bulunduğu platformdan atıldıktan sonra belirlenen derinliğe inen sonobuoylar, özellikle denizaltılara yönelik akustik bilgi toplamaktadırlar. Sonobuoylar tarafından toplanan bu akustik bilgi, genellikle VHF kanalından hava ve/veya suüstü platformlara iletilmekte.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu