Savunma

Airbus havada İHA’ya yakıt ikmali yaptı

Airbus’ın askeri kanadı, A310 MRTT tipi tanker uçaktan DT-25 hedef insansız hava aracına havada yakıt ikmali gerçekleştirildi. Airbus UpNext adı verilen projede ikmal işleminin Avrupalı savunma sanayiinde yeni bir sayfa açması hedefleniyor.

Otonom Formasyon Uçuşu ve Otonom Havadan Havaya yakıt ikmaline (A4R) yönelik ilk adımda hayata geçirilen teknoloji, insanlı ve insansız varlıkları içeren gelecekteki hava operasyonları için önemli bir nokta olması hedefleniyor.

Testler İspanya’da yapıldı

Auto’Mate olarak bilinen teknolojinin uygulaması, 21 Mart’ta İspanya’da yapıldı. Airbus’ın tanker uçak modifikasyon merkezi olan Getafe’den havalanan bir A310 MRTT, Cadiz Körfezi üzerine geldi.

Uçak burada, aynı zamanda hedef uçak olarak kullanılan Arenosillo Test Merkezi’nden (CEDEA) atılan DT-25 aracı ile kol uçuşu yaptı.

Cadiz Körfezi’nin suları üzerinde, dronun kontrolü bir yer istasyonundan A310 MRTT’ye geçti ve DT-25’i uçuş sırasında yakıt ikmal konumuna otonom olarak yönlendirdi.

Otonom sistemlerde yeni bir sayfa

Airbus Defence and Space Askeri Hava Sistemleri Başkanı Jean Brice Dumont, “Bu ilk uçuş testi kampanyasının başarısı, otonom ve insansız havadan havaya yakıt ikmali teknolojilerinin geliştirilmesinin yolunu açıyor” dedi. 

Dumont, “Erken bir aşamada olmamıza rağmen, bunu yalnızca bir yıl içinde başardık ve insanlı-insansız ekip oluşturma ve gelecekteki savaş ve görev uçaklarının drone sürüleriyle birlikte uçacağı hava kuvvetleri operasyonları için doğru yoldayız” diye konuştu.

6 saatlik test

Altı saate yakın uçuş testi boyunca, art arda fırlatılan dört alıcı, yapay zeka ve işbirlikçi kontrol algoritmaları sayesinde, insan etkileşimi olmadan, sıralı olarak kontrol edildi ve komuta edildi. Farklı alıcılar, A310 MRTT’den minimum 150 fit (yaklaşık 45 metre) mesafeye kadar kontrol edildi ve yönlendirildi.

Sistemin özellikleri

Tanker uçak ve yakıt ikmali yapılacak hava aracı arasındaki bağıl konumu, hızı ve tutumları tam olarak tespit etmek için Doğru Göreceli Seyrüsefer;

Sistemler sisteminin özerkliğini artırarak farklı varlıklar arasında bilgi alışverişine izin vermek için platformlar arasında Uçuş İçi İletişim;

Tankere ve alıcıya/alıcılara rehberlik, koordinasyon, fikir birliği ve çarpışmadan kaçınma işlevleri sağlamak için İşbirlikçi Kontrol Algoritmaları.

İspanya, Almanya ve Fransa’dan bir Avrupalı ekip tarafından geliştirilen bu öncü teknolojiler, Future Combat Air System (FCAS) gibi önemli teknolojik projelerde yeniden kullanılmasının yanı sıra rakipler arasındaki yetenek farkını artırmaya devam edecek.

İlk ikmali Boeing yaptı

Bu konuda ilk önemli adımı Boeing tasarladığı MQ-25 Stingray İHA sistemi ile atmıştı. Uçak gemilerinden kalkabilen İHA sistemi, radarlara en az gözükerek savaş uçaklarını veya diğer uçak sistemlerine havadan ikmal sağlamayı hedefliyor.

MQ-25, 2021’de F/A-18, F-35 ve E-2 Hawkeye Havadan İhbar Uçağı’na yakıt ikmali gerçekleştirmişti.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu