Savunma

Airbus C295’de Roketsan ile vuracak

Avrupalı uçak imalatçısı Airbus’ın silahlı platformu C295’in geliştirilmiş modeli tanıtıldı. Fransa’da düzenlenen Özel Kuvvetler Ekipman Semineri SOFINS 2021’de podyuma çıkan uçakta Roketsan tarafından geliştirilmiş L-UMTAS, Cirit, TEBER-82 mühimmatları kullanılıyor.

Nakliye uçaklarından geliştirilmiş silahlı platformlar uzun yıllardır yerdeki birliklere ateş desteği veriyor. İlk başarılı örnekleri Vietnam Savaşı’nda ortaya çıkan platformların uzun yıllar temsilcisi Lockheed Martin’in geliştirdiği C-130’un ‘gunship’ olarak adlandırılan AC-130 modeli oldu.

Airbus, C295 nakliye uçağını Yakın Hava Desteği (CAS-Close Air Support) ve İstihbarat Gözetleme ve Keşif Modeli (ISR-Intelligence Surveillance and Reconnaissance) geliştirerek bu pazara girdi. 

UÇUŞ TESTLERİ YAPILIYOR

C295, kanat altında 8 lazer güdümlü füze ve 4 kanat altı sabit noktasında bulunan iki lazer güdümlü bomba modeli ile test uçuşu yaptı. İlk uçuşta, farklı silah konfigürasyonlarının aerodinamik ve mekanik entegrasyonunun etkileri test edildi.

C295’te kanat altı yükünün yanı sıra gövdede 27 mm’lik makineli top da bulunuyor. Kabine yerleştirilen makineli top, bir operatör tarafından kullanılabiliyor.

8 SAAT HAVADA KALABİLİYOR

Uçak, 8 saat havada kalabiliyor. 400 deniz mili (yaklaşık 740 km) görev yarıçapına sahip olan C295, havadan yakıt ikmali ile görev süresini ve menzilini de uzatabiliyor.

ROKETSAN’IN MÜHİMMATLARI

Roketsan, bu projeye mühimmat desteği veriyor. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin envanterinde olmayan C295’te kendini farklı platformlarda ispat etmiş mühimmatlar kullanılıyor. L-UMTAS, lazer güdümlü uzun menzilli tanksavar füze. Taarruz helikopterinde kullanılmak üzere geliştirilen L-UMTAS, lazer arayıcı başlık ile hedefini buluyor. Parçacık tesiri ve reaktif korumalı zırhlara karşı da etkili.

Lazer işaretleyici ile hedefine giden Cirit ise hafif zırhlı/zırhsız, sabit ve hareketli hedeflere karşı kullanılan yüksek hassasiyetli ve maliyet etkin bir çözüm sunuyor. Roketsan tarafından geliştirilen TEBER Lazer Güdüm Kiti’nin kullanıldığı Mk-82 ise genel maksat amaçlı. Ağırlığı 270 kilogram olan TEBER-82, gerektiğinde 27 kilometre menzili ile hassas vuruş özelliğine sahip.

DUBAI AIR SHOW 2017’DE AÇIKLANDI

Airbus ana yükleniciliğinde proje Dubai Airshow 2017’de açıklandı. C295’in silahlı modeline Roketsan’ın yanı sıra İspanya’dan Expal, Escribano ve Equipaer ile Almanya’dan Rheinmetall ve ABD’li tedarikçiler Nobles Worldwide ve US Ordnance destek veriyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu