ABD ile ilk F-35 toplantısı yapıldı
Türkiye ile ABD arasında F-35 konusundaki fikir farklılıklarını gidermek için ilk toplantı 27 Ekim’de Ankara’da yapıldı. Toplantı Milli Savunma Bakanlığı’nın ev sahipliğinde ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) arasında gerçekleştirildi.
Türkiye’nin S-400 hava savunma sistemi almasının ardından ABD tek taraflı aldığı kararla F-35 Programı’ndan Türkiye’yi 2019’da çıkarmıştı. İki yıldır Türkiye F-35 konusunda görüşme talebi ise ABD tarafından yerine getirilmemişti.
Toplantının ardından Pentagon bir açıklama yaptı. Bakanlık sözcüsü Yarbay Anton T. Semelroth Avrupa ve NATO Politikası Baş Direktörü Andrew L. Winternitz ve Savunma Bakanlığı Tedarik ve İkmalden Sorumlu Müsteşarlığın Planlama, Programlar ve Analiz Direktörü Melissa Benkert’in öncülük ettiği Savunma Bakanlığı heyetinin 27 Ekim’de Ankara’da temaslarda bulunduğunu belirtti.
“Tartışmalar verimli geçti”
Yarbay Semelroth, heyetin, “Türkiye’nin F-35 programından çıkarılma sürecinin 23 Eylül’de nihayete erdirilmesi” konusundaki anlaşmazlıkların çözümü için görüşmeler yaptığını ifade etti.
Bir sonraki toplantı Washington’da
Görüşmede Milli Savunma Bakanlığından yetkililerin bulunduğunu kaydeden Sözcü, “Toplantı, Amerika Birleşik Devletleri hükümetinin Türkiye’nin F-35 programına önceden katılımını saygıyla sonuçlandırma taahhüdünü göstermektedir. Tartışmalar verimli geçti ve delegasyonlar önümüzdeki aylarda Washington D.C’de tekrar bir araya gelmeyi planlıyor.” ifadelerine yer verdi.
1,4 milyar dolar ödendi
Türkiye, projeye 3’üncü seviye ortak olarak katılmış ve 100 uçak siparişi vermişti. Türkiye’nin programdan çıkartılması ile 6 adet imal edilen F-35A tipi uçağı Amerikan Hava Kuvvetleri’ne aktarılırken, Türk savunma ve havacılık şirketlerinin ürettiği parçaların alımı önce azaltılmış ve son parçaların 2022’ye kadan teslim edilmesi planlanmıştı.