Kara KuvvetleriSavunma

Yunanistan’dan Meriç kıyısına OH-58D Kiowa Warrior silahlı keşif helikopterleri

Yunanistan, Meriç Nehri kıyısına bölgeyi daha iyi kontrol etmek için silahlı keşif görevlerinde kullanılan OH-58D Kiowa Warrior helikopterlerini konuşlandırdı. Helikopterler Dedeağaç tarafında Yunan 1. Ordu Komutanlığı bünyesinde görev yapacak.

Sözcü Gazetesi’nden Yaşar Anter’in haberine göre, helikopterler 1. Ordu Komutanı Aggelos Hudeludis’in talebi ve Genelkurmay Başkanı Konstantinos Floros’un onayı ile bölgeye gönderildi. Yunanistan bir süredir Batı Trakya’daki Dedeağaç (Evros) ili sınırları içerisinde bulunan Türkiye ile sınır hattını oluşturan Meriç Nehri bölgesinde “Süpürge” operasyonu başlatmasının ardından bu kararı alması dikkat çekti.

OH-58D Kiowa Warrior helikopterlerinden keşif uçuşu

Yunanistan Kara Kuvvetleri Havacılık birimine ait OH-58D Kiowa Warrior helikopterleri, Meriç (Evros) ilinde askeri cephe birliklerinin, karakollarının ve gözlem noktalarının bulunduğu Meriç Nehri bölgesi başta olmak üzere, sınır çizgisi üzerinde devriye gezerek durum tespiti yapacak.

ABD sivil helikopterden geliştirdi

Proje 1960’lı yıllarda ABD Kara Kuvvetleri’nin başlattığı Hafif Gözetleme Helikopteri ihalesi ile Bell imalatı sivil helikopter 206A Jet Ranger ailesinin askeri görevle kullanılması ile başladı. OH-58 adı verilen helikopter 1968’de envantere girdi. Daha sonra model Allison T703-AD-700 turboşaft motor, 4 palli kompozit ana rotor, yeni bir rotor göbeği ve ana rotorun üzerinde McDonnell Douglas üretimi MMS (Mast Mounted Sight) sistemi ile geliştirildi.MMS içerisinde hassas televizyon kamerası, termal kamera, lazer işaretleyici ve mesafe bulucu yer alıyor. 

Hedef tespit ve işaretleme yapan OH-58D Kiowa Warrior’lar daha sonra silahlı hale getirilmiş ve farklı sahalarda kullanılmıştı. Silah olarak helikopter 12.7mm makinalı tüfek ya da 7.62mm Gatling minigun, 2.75″ güdümsüz roketler, AGM-114 Hellfire güdümlü füze ile havadan havaya Stinger uçaksavar füzesi (Air to air Stinger; ATAS) kullanabiliyor.

Afganistan kayıpları

Özellikle Afganistan’daki kayıplar sonrasında ABD Kara Kuvvetleri helikopterleri envanter dışına çıkarmıştı. Yunanistan, 2017’de ABD’den bir bölümü yedek parça ve eğitim amaçlı kullanılmak üzere 70 adet OH-58D Kiowa Warrior alımı gerçekleştirmişti. Yıpranmış gövdeye sahip helikopterlerin bir çok sistemi de Yunanistan’a teslimat öncesinde söküldüğü dikkat çekmişti. 

Yunanistan’a hangi avantajlar sağlıyor

Savunma Analisti Arda Mevlütoğlu, Yunanistan’a teslim edilen OH-58D Kiowa Warrior helikopterlerinin avantajlarını şöyle sıralamıştı:

OH-58D‘nin ana görevi, Avrupa düzlüklerinde, arazi engebesi ve ağaç örtüsü gerisinde sadece MMS kamerasını çıkararak, başta AH-64 Apache taarruz helikopterleri ve topçu bataryaları olmak üzere NATO unsurlarına hedef tespit, teşhis ve tayini gerçekleştirmek. 

Olası bir NATO – Varşova Paktı savaşının ana cephe hattının Almanya’nın ovaları olacağı ve NATO birliklerinin çok sayıda Varşova Paktı zırhlı aracı ile karşı karşıya kalacağı varsayımından hareketle, aynı anda çok sayıda hedefin işaretlenerek taarruz helikopterleri ve topçulara aktarılması büyük önem taşımaktaydı. Dolayısıyla OH-58D’ler, Soğuk Savaş’ın son döneminde önemli bir görev üstlenmişlerdi. Ancak gerek Irak gerekse de Afganistan’da helikopterler beklenen verimi veremedi. 

Yunanistan için güç çarpanı olabilir

Her ne kadar Irak ve Afganistan’da çok iyi bir sınav verememiş olsa da, OH-58D, Ege ve Trakya bölgeleri için önemli bir kuvvet çarpanı teşkil edebilir. Ege’nin çok sayıda adacık ve kayalıkla dolu ortamında, sütre gerisinde kalarak bölgedeki Türk donanma unsurlarını dost savaş uçakları, gemileri ve adalardaki topçulara bildirerek avantaj sağlayabilir. 

Benzer şekilde Trakya’da da AH-64D Apache helikopterleri ile birlikte Türk zırhlı tugaylarına karşı fayda görmesi mümkündür. Yunanistan’ın AH-64D’leri Ege’de deniz üzerinde çok alçak irtifada kullanma konseptinin de bulunduğu hesaba katılırsa, bu ikilinin burada da etkin olarak kullanılabilmesi söz konusu olabilir.

Alçak irtifada tehdite açık

OH-58D’nin Irak ve Afganistan’daki yüksek kayıplarının en başta gelen sebebi, alçak irtifada uçan bu helikopterlerin, meskûn mahal ve dağlık arazide silahlı grupların ateşlerine maruz kalması idi. Ege veya Trakya’da Türk – Yunan çatışması daha ziyade simetrik bir niteliğe sahip olacaktır; bilhassa Trakya, OH-58D’nin tasarım amacına yakın bir harekât ortamıdır. Bu nedenle, OH-58D’nin, Yunan taarruz helikopterleri ve topçusu için kayda değer bir kabiliyet artışı olabileceğini iddia etmek mümkün.

Bu helikopterin yüksek göreve hazırlık oranı ve görece düşük işletme – idame maliyeti (Bell 206 ticari platformu ile çok sayıda ortak aksam ve parçaya sahiptir), ayrıca sahip olduğu silah taşıma kabiliyeti, onu Yunanistan gibi dar bütçeli bir ülke için, özellikle İHA alanında önemli bir boşluk doldurucu platform haline getirebilir.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu