Kariyer

TUSAŞ Helikopter Programları Genel Müdür Yardımcısı Sunar Oktay oldu

TUSAŞ’ta Genel Müdürlüğe atanan Dr. Mehmet Demiroğlu’ndan sonra bir süredir Helikopter Programlarından Sorumlu Genel Müdür Yardımcılığı makamı boştu. Bu göreve 17 yıldır TUSAŞ’ta görev yapan Sunar Oktay atandı. Oktay’ı kamuoyu yaptığımız haberlerle “Taarruz Helikopter Projesini değiştiren üsteğmen” olarak tanımıştı.

Daha önceden TUSAŞ’ta Program Direktörlüğü görevinde bulunan Oktay, TUSAŞ’ın T129 ATAK’tan T625 GÖKBEY’e, T-70’den T929 ATAK2 ve T925 10 tonluk genel maksat helikopterlerine kadar tüm dönerkanat projelerinden sorumlu olacak.

Uzun yıllar Türk Kara Kuvvetleri’nde helikopter pilotu olarak görev yapan Sunar Oktay, daha üsteğmen rütbesindeyken ATAK Projesi’nde önemli bir noktayı komutanlarına iletmiş, milli sistemlerin önemine dikkat çekerek Türkiye’de helikopter alt yapısı oluşması için temel taşlardan birini atmıştı.

Nasıl oldu

O günleri sitemizde şöyle haberleştirmiştik:

“Türkiye Bell’den AH-1Z King Cobra helikopterini almak için yoğun bir pazarlıktadır. ABD’li yetkililer burunlarından kıl aldırmaz. Görüşmeleri yapan komutana bir gün Üsteğmen rütbesinde helikopter pilotu gelir. “Komutanım, bu helikopterlerin görev bilgisayarını yapmalıyız” der.

İşte o üsteğmenin attığı adımla Türkiye ‘milli görev bilgisayarı’ için harekete geçer. Üsteğmen Sunar Oktay ilerleyen yıllarda binbaşı rütbesi ile emekli olur. O günden bu yana da Türk Havacılık ve Uzay Sanayi’nde görev yapıyor.

Ambargolar kitap oldu

Türk Savunma Sanayii’nin son dönemde en büyük sorunlarının başında gizli veya açıktan uygulanan ambargolar geliyor. Örneğin ABD CAATSA uyguluyor ama bir Avrupa şirketi de çıkıp “Türkiye’ye CAATSA nedeniyle X malzemeyi vermiyoruz” da diyebiliyor.

Yaşananların kayıt altına alınması ve gelecek nesillere aktarılması için STM çok önemli bir adım attı. Türkiye’nin teknoloji odaklı ilk düşünce merkezi STM ThinkTech, “Türk Savunma Sanayiinin Yükselişi ve Ambargolar/Kritik Teknoloji, Bileşen ve Alt Sistemlerde Yerlileşme ve Millileşme Hamlesi” isimli kitabını yayımladı.

Alanında uzman 23 ismin görüşlerini paylaştığı kitapta, Türk savunma sanayiinin ambargolara karşı attığı adımlar, yerli ve milli teknoloji hamlesiyle elde edilen başarılar ve savunma sanayinin geleceği ele alındı.

Fotoğraf: Cem DOĞUT

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu