Kariyer

Hava-Sen: “Yabancı pilota hayır”

Sivil havacılık sektöründe örgütlü Havayolu Çalışanları Sendikası (HAVA-SEN), Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’ne (SHGM)  başvurarak yaşanılan pandemi sürecinde, yabancı pilotlarla ilgili önlem alınmasını istedi. 

Türk pilotlarının özellikle Avrupa Birliği ülkelerindeki havayollarına başvurduğunda SHGM tarafından verilen lisanslarının kabul edilmediğini ve çok sayıda sınava tabi tutularak EASA lisansı almaya zorlandıklarını belirten HAVA-SEN, sadece AB ülkeleri değil tüm ülkelerin lisanslarının ise Türk Sivil Havacılılık otoritesince kabul edilerek Türk havayolu şirketlerinde işe başlamaları için her türlü kolaylığın gösterildiğine dikkat çekti.

Uluslararası ilişkilerdeki “karşılıklılık” ilkesinin pilotların istihdamında uygulanmamasının doğru olmadığı belirtilen yazıda, Türk havayolu şirketlerinin ciddi kriz yaşadığı bir dönemde ülkemizin kaynaklarını etkin şekilde kullanılarak Türk pilotlarına öncelik verilmesinin ve istihdamlarının korunmasının önemine vurgu yapıldı.

YABANCI PİLOTLARIN DÖNÜŞÜ SAĞLIK RİSKİ YARATIR

Ülkemizde görev yapan yaklaşık 1000 civarında pilota yılda 100 milyon dolar civarında ödeme yapılıyor. Pilotlar, bu dövizin büyük bölümünü ülkelerine transfer ediyor. Pilot olmak için  60.000 euro ile 140.000 euro ödeyerek eğitim alan Türk gençlerinin ise Türk şirketlerinde iş bulmaları güçleşiyor. Yaşanan pandemi krizinden sonra pilot fazlasının oluşacağına dikkat çekilirken yeni dönemde yabancı istihdamının azaltılması veya sınırlandırılmasını isteyen HAVA-SEN sağlık riskine karşı da SHGM’yi uyardı. 

Mart sonundan itibaren ülkelerine giden yabancı pilotların hangi şartlarda olduklarının, hastalığı geçirip geçirmediklerinin ve Covid19 ile ilgili önlemlere uyup uymadıklarının bilinmediğini ifade eden HAVA-SEN sözkonusu pilotların Türkiye’ye tekrar dönüşlerinde gerekli önlemlerin alınmasını istedi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu