Üç Boeing mühendisinin tasarladığı kağıt uçak 88 metre uçtu
Amerikan havacılık şirketi Boeing’den üç mühendisin tasarladığı kağıt uçak 88 metreyle dünya mesafe rekorunu kırdı. Geçen yıl aralık ayında yapılan deneme, Guinness Rekorlar Kitabı tarafından onaylandı. Bir önceki rekor, geçen yıl nisan ayında Güney Kore’de 77 metre ile kırılmıştı. Bu yarışmada iki mühendis, öğrencilik yıllarında havacılığa Boeing tarafından yapılan kağıt uçak yarışması ile adım atmıştı.
Kağıt uçak konusundaki yarışmalar son yıllarda büyük ilgi görüyor. Kimi meraklılar ki aralarında bu rekorda olduğu gibi mühendisler de var farklı adımları uygulayarak rekor uçuşlara imza atabiliyor.
Atışlar, yarımacının koşup uçağı atması ile ölçülüyor. Yarışma, rüzgar almayacak kapalı bir alan içinde gerçekleştiriliyor.
CNN’in haberine göre rekorun sahipleri, Missouri Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nden yeni mezun olarak Beiing’de çalışmaya başlayan Dillon Ruble, Garrett Jensen ve Nathaniel Erickson adlı üç mühendis.
İyi bir sonuç için yaklaşık 500 saat çalışan ekipten Dillon Ruble, rekor uçuşu ile ilgili şunları söyledi:
500 saatlik çalışma
‘Kağıt uçak tasarlamanın prototipler üzerinde düşünmek için iyi bir fırsat. Tam ölçekli gerçek uçaklar kağıt uçaklara göre elbette çok daha karmaşık ancak her ikisi de aynı temel ilkeler üzerinde çalışıyor. Aynı tasarım metodolojilerinden bazıları her ikisine de uygulanabilir.”
Ekip, rekor kırmak için hıza odaklanan ve sürtünmeyi en aza indiren bir uçak tasarımı üzerinde çalışmış. Çeşitli hipersonik uçaklardan, ses hızını aşan araçlardan, özellikle de NASA X-43A’dan ilham almış ve sonuçta ortaya ‘Mach 5’ adını verdikleri kağıt uçak çıkmış.
‘Uzun süre dayanır’
Genç mühendislerden Garrett Jensen ‘Rekorun uzun süre dayanacağını’ umuyor çünkü ‘Bu bir önceki rekoru 11 metre daha ileri götürdü. Bizim önceki denelerde ulaştığımız rakam 4,6 metre daha kısaydı. Şimdi rekorun tescil edilmesi ile çok mutluyu”
NASA’nın X-43 uçağı ilham verdi
Ekip, dünya rekorunu kırmak için en iyi şanslarının, uçağın kısa sürede çok uzak mesafelere uçabilmesi için hıza odaklanan ve sürtünmeyi en aza indiren bir uçak tasarımı olacağına karar vermişti.
Çeşitli hipersonik uçaklardan , ses hızının (Mach 5) beş katından daha hızlı uçabilen araçlardan, özellikle de NASA X-43A’dan ilham alan ekip, daha sonra “Mach 5” olarak adlandırılan kazanan kağıt uçak tasarımını ortaya çıkardı.
Ruble, “Tam ölçekli ve kağıt uçakların karmaşıklıkları açısından büyük farklılıklar var, ancak her ikisi de aynı temel ilkeler üzerinde çalışıyor. Aynı tasarım metodolojilerinden bazıları her ikisine de uygulanabilir. Bu yöntemlerden biri de deneme yanılma tasarım sürecimizdi. Örneğin, uçağımızda değiştirebileceğimiz, katlayabileceğimiz, fırlatabileceğimiz ve değişikliğin yararlı olup olmadığını belirlemek için mesafeyi önceki yinelemelerle karşılaştırabileceğimiz bir kat hakkında teori kurardık.
40 derece açı ile atış
Ekip, iş kağıt uçağı fırlatmaya geldiğinde en iyi tekniği bulmak için çeşitli simülasyonlar yürüttü ve önceki atışlarının ağır çekim videolarını analiz etti.
Jensen, “En uygun açının yerden yaklaşık 40 derece olduğunu bulduk. O kadar yükseği hedeflediğinizde, olabildiğince sert fırlatırsınız. Bu bize en iyi mesafemizi veriyor. Bunu anlamak için simülasyonlar gerekti. Kağıt uçak simülasyonundan yararlı veriler elde edebileceğimizi düşünmemiştim. Yapabileceğimiz ortaya çıktı”
A4 kağıt ile yapıldı
Takımın A4’ün (tipik letter boyutlu kağıttan biraz daha uzun) manipüle etmek ve kazanan uçağa katlamak için en iyisi olduğuna karar verdi. Bu titizlikle düşünülmüş tasarım seçimleri ve Guinness Dünya Rekoru Ekibi tarafından belirlenen çok sayıda kural ve yönergeye gösterilen özen ile, üçü bir rekor kırmaya hazırdı.
Origami meraklılarından havacılık mühendislerine
Ruble ve Jensen kağıt uçak mühendisliği kariyerlerine ortaokuldayken Boeing’de düzenlenen kağıt uçak etkinliklerine katılarak başladılar.
Ruble, kağıdı hayata geçirmekten ve tasarımlarını iyileştirmenin yollarını bulmak için ortaya koyduğu sıkı çalışmadan keyif aldığını söyledi. Her ikisi de çocukken origami hayranıydı.
Rekor kıran ekip, başarılarının diğer genç ve hevesli havacılık mühendislerine hayallerinin peşinden gitmeleri için ilham vermesini umuyor.