Hobi

LEGO efsane yolcu uçağı Concorde’u 7 Eylül’de satışa sunuyor

Minikler kadar büyüklerin de ilgisini çeken ürünleriyle LEGO, 7 Eylül’den itibaren yeni ürünü Concorde yolcu uçağını satışına sunacak. Toplam 43 santimetre kanat açıklığına sahip olacak Concorde, 200 dolardan satılacak.

Airbus’ın özel lisans verdiği Concorde, hizmete giren iki süpersonik yolcu uçağından biri olmuştu. İngiltere ve Fransa’nın başını çektiği konsorsiyum tarafından tasarlanan efsane yolcu uçağı, saat 2 bin 179 kilometre hıza çıkabiliyordu.

Açılı burun, katlanabilir iniş takımları

LEGO, Concorde için özel bir mühendislik tasarımına giderek çok detaylı bir model hazırladı. Uçağın gerçekte olduğu gibi iniş ve kalkış sırasında eğilen burnu modele de uyarlandı. Ayrıca iniş takımları da açılıp kapanabiliyor.

İç sistemler de detaylı olarak verilmiş. Modelde kabin kesiti yani koltuklar da yer alıyor. Parçalar birleştikten sonra ortaya Concorde için yapılan ilk boyamalı tasarımı yapacaklar. 

Efsane yolcu uçağı

Türkiye’yi de bir kaç kez ziyaret Concorde, 1960’lı yıllarda kıtalararası çok hızlı uçuşların yapılması amacıyla tasarlandı. İngiltere ve Fransa’nın ortak başladığı projeye bir süre sonra Sovyetler Birliği’nden Tupolev de rakip olarak Tu-144’a çıkardı. 1965’te yarışa ABD ise Boeing ile katılacaktı.

İlk uçuşu Ruslar başardı. Tu-144, 31 Aralık 1968’de gökyüzü ile buluştu. Bunu Concorde’un Fransa’nın Toulouse kentinde 2 Mart 1969’daki ilk uçuşu izledi. Avrupa ve Sovyetler Birliği’nin yarışında bir süre sonra ABD artan maliyetler nedeniyle çekilecekti.

Her iki tasarım da o yıllara göre uzun süren testlerden geçti. Tu-144, 26 Aralık 1975’te hizmete girdi. 21 Haziran 1976’da bunu Concorde izledi. Ancak yaşanan teknik sorunların ardından Tu-144 sessizce 1 Haziran 1978’de servisten çekildi. Concorde uzun yıllar bayrağı süpersonik yolculukta tek başına taşıdı.

İki kullanıcı

Concorde sadece Air France ve British Airways tarafından kullanıldı. Belirli dönemler Singapur Havayolları tarafından da kiralandı.

Uçak süpersonik yani ses hızının üzerine çıkarken motorlarını after burner olarak adlandırılan art yakıcı ile çalıştırıyordu. Ses hızı geçildiğinde, sonic boom olarak adlandırılan oluşan patlamalar nedeniyle uçak sadece okyanus üzerinde ses hızının üzerine çıkıyordu.

Talihsiz kaza

Air France’a ait Concorde, Paris Charles de Gaulle Havalimanı’ndan kalkıştan hemen sonra tarihler 25 Temmuz 2000’i gösterirken kaza geçirdi. 100 yolcu ve 9 mürettebattan kurtulan olmadı. Kaza, kalkış sırasında bir önceki uçaktan düşen parçanın önce ana iniş takımlarına, sonra da kanat altındaki yakıt tanklarına vurması ile meydana gelmişti.

Yakıt deposundan sızıntı sonrasında uçak alev almış, havalandıktan kısa bir süre sonra yanarak Le Bourget Havalimanı yakınlarında düşmüştü.

Kazanın ardından tüm Concorde filosu yere indi. Uçaklar elden geçti. Tekrar sefere verildi. Ancak bir yıl sonra yaşanan 11 Eylül saldırıları sonrasında  ekonomik açıdan zorlu günler geçiren sektör için Concorde adeta kurban verildi. Uçak son seferini British Airways adına 24 Ekim 2003’te Londra-New York arasında yaptı. 

16 adet üretildi

Concorde uçaklarından bu güne kadar 16 adet üretildi. Halen bu uçaklar dünyanın farklı noktalarında müzelerde sergileniyor.

Concorde uçakları, normal uçuşlarında saatte 2 bin 132 kilometre hıza erişiyor ve yerden 18 bin 200 metre yüksekten uçuyordu. Uçaklar, Normalde 8 saat süren Avrupa-ABD arasındaki uçuşları 3 saatte tamamlıyordu. 

Tamamı first class’tan oluşan kabine sahip uçak ile Atlantik aşabilmek yolcular için o yıllarda çok önemli bir statü sembolüydü.

Yerine yenisi henüz gelmedi

Concorde sonrasında bir çok proje ortaya atıldı. Bazıları iş jeti, bazıları da yolcu uçağı konseptindeydi. Bunlar arasında en iddialarından biri de BOOM Projesi.

Ses hızının 1,7 katı yani saatte 2082 kilometre hıza çıkabilecek Boom, New York Londra arasında 3,5 saatte uçabilecek. San Francisco’dan Tokyo’ya ise 6 saatte gidebilecek.

Çevreye zarar vermeden uçmayı hedefleyen Boom için bugüne kadar Japon Havayolları 20 adet, Virgin Atlantic Grubu da 10 adet sipariş vermişti. United’in kesinleşen 15 adet siparişiyle birlikte 35 adetlik de opsiyonu bulunuyor.

Yolcu kapasitesinin 60 ila 85 arasında değişeceği çak için nasıl bir yol izleneceği ise merakla bekleniyor.

Boom Supersonic firması Overture modelini lisans aldıkları taktirde 2029’da hizmete sokmayı planlıyor.

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu