Kitap

Yerli Uçan Kanat THK-13

Türk Havacılık Sanayi tarihi, gerçekten çok ilginç girişimlere ve tasarımlara sahip. İşte onlardan biri de İkinci Dünya Savaşı sonrasında hayata geçirilen THK-13 Uçan Kanat Planörü. Türk Hava Kurumu Fabrikası’nın 13’üncü tasarımı olan planör, o dönemin havacılık tasarımında önemli bir yere sahip olan ‘uçan kanat’ yaklaşımını motorsuz hava aracı olarak hayata geçirilmesinde farklı bir yere sahip.

Uzun yıllardır Türkiye’de özellikle THK tarihi ile ilgilenen Mustafa Kılıç, genişletilmiş baskı ile çıkardığı ‘Uçan Kanat’ kitabında bu ilginç projenin detaylarına ışık tutuyor. THK Uçak Fabrikası’nda 1947’den itibaren dönmeye başlayan Polonyalı mühendislerin yerine gelen Türk mühendislerinin çabası ile başlanan proje, Yüksek Uçak Mühendisi Yavuz Kansu liderliğinde hayata geçmişti. 

Toplam 20 metre kanat açıklığına sahip, ahşap malzemeden üretilen THK-13, çok hızlı sürede tasarlanmıştı.

 

Uçağın rüzgar tüneli testlerinde ise hazırlanan model, THK-5 çift motorlu ambulans uçağın üzerine konularak test edilmişti. THK-13, 24 Ağustos 1948’de gökyüzü ile buluştu. Test Pilotu Kadri Kavukçu’ydu. 

Ancak ilk test uçuşunda yaşanan aksaklıklar, sonrasında mecburi iniş ve yaşanan hasar sonrasında THK-13 tekrar fabrikaya döndü. İkinci test uçuşu ise Cemal Uygun tarafından gerçekleştirildi. Kalkıştan kısa süre sonra THK-13 sağa yatışla vurarak kırım geçirdi. Proje ardından iptal edildi.

KİTABA ULAŞMAK İÇİN

Tüm bu çalışmaların detaylarına yer veren kitap, 30 TL’den satışa sunuldu. Kitabı almak için Mustafa Kılıç’ın İş Bankası hesap IBAN No: TR 45 0006 4000 0014 2680 3701 76 numaralı hesabına 30 TL göndermeniz ve dekontu kendisinin 0 536 273 62 62 numaralı telefonuna mesaj atmanız, adres-telefon bilgilerini göndermeniz yeterli.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu