Vecihi Hürkuş mezarı başında anıldı
Türk havacılık tarihinin efsanevi ismi Vecihi Hürkuş, ölümünün 51’inci yıl dönümünde kabri başında anıldı. Tayyareci Vecihi Hürkuş Müzesi Derneği (TVHMD), Ankara Cebeci Asri Mezarlık’ta özel bir anma töreni düzenledi.
Tören öncesinde Tayyareci Vecihi Hürkuş Müzesi Derneği (TVHMD) Yönetim Kurulu Başkanı Başkanı Bahadır Gürer, Yönetim Kurulu üyeleri Eyup Turşucu, Murat Sıvacı ile üyeler Mustafa Kılıç ve Can Özkan, Anıtkabir’i ziyaret ederek saygı duruşunda bulundu.
Törenden sonra Cebeci Askeri Şehitliği’nde “İlk Kadın Şehidimiz “ Eribe Hürkuş’ün kabir ziyareti gerçekleştirildi. Törenden sonra Cebeci Askeri Şehitliği’nde “İlk Kadın Şehidimiz “ Eribe Hürkuş’ün kabir ziyareti gerçekleştirildi.
Tayyareci Vecihi Hürkuş’u ölümünün 51’inci yıl dönümünde kabri başında saygıyla, özlemle hep birlikte anıyoruz.
16 Temmuz 1969 tarihinde vefat ettiği gün, insanoğlu aya gitmek için dünyadan ayrılmıştı.
Onu, bu yıl da saygı ve özlemle anıyoruz.
Bizlere Vecihi Hürkuş’u öğreten rahmetli Mehmet Gürbüz Gürer Bey’in söylemiyle,
”Göklerin Korkusuz Adamı Vecihi Hürkuş” Türk Havacılık tarihinde pek çok ilke imza attı.
Vecihi Hürkuş, Türkiye’nin baştayyarecisidir. Bu ünvanı 1925 yılında alan Vecihi Bey’in ilkleri; hem askeri hem de sivil havacılık alanındadır.
Birinci Dünya Savaşı’nda Kafkas Cephesinde ilk Rus uçağını düşürmesi,
İlk Türk Askeri Tayyaresi Vecihi K-6 ‘yı imal ederek uçurması,
İlk Türk sivil uçağı Vecihi 14’ü yaparak uçurması, aynı uçakla Avrupa semalarında ve ardından yurt içi gezi turları düzenlemesi,
İlk sivil Kara ve Deniz Tayyare Fabrikası ve uçuş okulunu kurarak, ilk Türk kadın pilot Bedriye Gökmen ve 12 pilot yetiştirmesi,
1936 yılında, 5 saat 45 dakikalık planör uçuşuyla rekor kırması,
1954 yılında Hürkuş Hava Yolları adıyla ilk Türk özel hava yolu şirketini kurması,
1994 yılında pilotluğu 50 yılı aşan ilk Türk pilotu ve Türkiye sivil havacılığının gelişimine önemli katkılarından dolayı Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatı (ICAO) tarafından ‘Onur Madalyası’ ile ödüllendirilmesi.
1916-1967 yılları arasında 102 ayrı model uçak kullanan, hayatının yaklaşık 30 bin saati havada geçen ilk ve tek pilot olması,
İz bırakan ilkler arasındadır.
Ruhu Şad olsun…