Savunma

Güney Afrika’dan Türkiye’ye savunmada iş birliği teklifi

Afrika’nın askeri açıdan en güçlü ülkelerden olan Güney Afrika Cumhuriyeti’nin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Rudzani Maphwanya, Türkiye ile savunma sanayii alanında potansiyel ortaklık ve iş birliğine açık olduklarını söyledi.

Donanım ve kabiliyet bakımından Afrika’nın ikinci en büyük askeri gücü kabul edilen Güney Afrika ordusu, Sahra Altı bölgesinde “en güçlü ordu” olarak kabul ediliyor. Yüksek yerli silah ve mühimmat kullanım oranıyla öne çıkan Güney Afrika savunma sanayii, komplike sistemleri de içeren geniş bir ürün yelpazesine sahip. Ülke bu ürünleri, aralarında Avrupa ve Körfez ülkelerinin de bulunduğu 70 kadar ülkeye ihraç ediyor.

SavunmaSanayiST’de yer alan haberde; Güney Afrika özellikle kara ordularının donanımında yüksek yerlilik oranına sahip. G-6 Obüsü, Rooikat, Mbombe, Mamba, Ratel, Casspir gibi farklı türden zırhlı askeri araçlar, R5 piyade tüfeği, Vektör SS-77 makineli tüfeği, Bateleur çok namlulu roketatar platformu, Güney Afrika savunma sanayiinin ürettiği ürünlerden bazıları. Ülkenin savunma sanayii ayrıca karadan havaya füze, insansız hava aracı, radar sistemleri ve elektronik harp sistemleri gibi daha karmaşık ve ileri teknoloji içeren platformları da üretebiliyor.

Ulusal Konvansiyonel Silahlar Kontrol Komitesi (NCACC) raporuna göre, Güney Afrika 2021 yılında 67 ülkeye 3,3 milyar rand (yaklaşık 3,3 milyar Türk lirası), bu yılın ilk 6 ayında da 70 ülkeye 1,4 milyar rand (yaklaşık 1,4 milyar Türk lirası) değerinde savunma sanayisi ürünü ihraç etti.

‘İş birliğini dört gözle bekliyoruz’

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Rudzani Maphwanya, iki ülkenin denizcilik endüstrisinde iş birliği geliştirmesinin önemine işaret ederek “Benzer teknolojilere sahibiz, birlikte çalışabilir ve şu anda yapmakta olduğumuz şeyin ötesine geçebiliriz.” dedi.

Bu iş birliğinin her iki tarafa da yarar sağlayacağını ifade eden Maphwanya, Türkiye ve Güney Afrika’nın ileri teknoloji sahibi ülkeler arasında yer almasının, dünyada yaşanan sorunlara çözümler üretmek açısından önemli olduğunu söyledi.

Maphwanya, “Ülkelerimizi ve askeri ilişkilerimizi birlikte nasıl geliştireceğimiz konusunda mutabık olduğumuz çerçevede teknoloji paylaşımı ve eğitim yoluyla da ilerleyecek iş birliğimizi dört gözle bekliyoruz.” dedi.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu