Sabiha Gökçen: Dünyanın İlk Kadın Savaş Pilotunu saygıyla anıyoruz
Bugün, Türkiye’nin ve dünyanın ilk kadın savaş pilotu Sabiha Gökçen’in hem doğum günü hem de vefat yıl dönümü. 22 Mart 1913’te doğan ve 22 Mart 2001’de hayata gözlerini yuman Gökçen, Türk havacılık tarihine adını altın harflerle yazdırdı.
Mustafa Kemal Atatürk’ün manevi kızı olarak yetişen Gökçen, 1935 yılında Türk Hava Kurumu’na bağlı Türkkuşu’nda havacılığa adım attı. Gökçen, yedi erkek öğrenciyle birlikte Kırım’a gönderilerek altı aylık yüksek planörcülük eğitimini Koktebel Yüksek Planör Okulunda tamamladı. 1936’da ilk defa motorlu uçak ile uçmaya başladı. 1937’de Eskişehir Askerî Hava Okulu’nda aldığı eğitimle Türkiye’nin ilk kadın askeri pilotu unvanını kazandı. Trakya ve Dersim harekâtları başta olmak üzere 32 askeri harekâtta görev alarak Türk havacılık ve savunma tarihine damga vurdu.
Kariyeri boyunca 8 bin saatten fazla uçuş gerçekleştiren ve 32 farklı savaş uçağını başarıyla kullanan Gökçen, cesareti ve azmiyle birçok genç kadın için ilham kaynağı oldu. 1996’da Amerikan Hava Kurmay Koleji tarafından “Dünyanın İlk Kadın Savaş Pilotu” olarak onurlandırıldı.
Atatürk: ”Bir Türk kızının dünyadaki ilk askerî kadın pilot olması ne iftihar edici bir olaydır”
Gökçen’in, uçuş eğitimde gösterdiği başarılardan dolayı, Atatürk kendisine şunları söyledi:
“Beni çok mutlu ettin. Şimdi artık senin için planladığım şeyi açıklayabilirim. Belki de dünyada ilk askerî kadın pilot olacaksın. Bir Türk kızının dünyadaki ilk askerî kadın pilot olması ne iftihar edici bir olaydır, tahmin edersin değil mi? Şimdi derhâl harekete geçerek seni Eskişehir’deki Tayyare Mektebine göndereceğim. Orada özel bir eğitim göreceksin.”
Ayrıca, adını Sabiha Gökçen’den alan İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı, dünyada bir kadın pilotun adını taşıyan ilk havalimanıdır.
Havacılığa adanmış yaşamıyla, Türk kadınlarının neler başarabileceğini tüm dünyaya gösteren Sabiha Gökçen’i saygı ve minnetle anıyoruz.