Havacılık Tarihi

Bursalı modelciler RF-84F uçağını restore ediyor

Bursa’da plastik modelcilerin bir araşa gelerek oluşturduğu sosyal platform, uçak restorasyonu ile havacılık tarihinin yaşatılmasına katkıda bulunuyor. Modelciler, Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi alanında bulunan 51-1860 kuyruk numaralı RF-84F anı uçağını yıpranmış ve alakasız boyanmış halinden arındırıp 184 Akrep Filo da uçtuğu haline getirmek için kolları sıvadı.

Gelişmeler hakkında bilgi veren Modelci Taner Gündoğdu, “Plastik modelcilik ile yıllardır bu uçakların ölçekli modellerini yapıyorduk. Şimdi ise bir restorasyon çalışmasına katılmaktan yani bire bir ölçekli çalışmaktan çok memnunuz” dedi.

Gündoğdu, “Bu çalışmayı Hava kuvvetlerimizden aldığımız bilgiler ve çok yönlü yaptığımız araştırmalara dayalı sonuçlandıracağız. Restorasyon ve orjinaline boyama konusunda bu konuda Hayrullah Uzuner gibi uzman isimlere teşekkür ederim. Çalışmalar başladı. Hedefimiz en kısa sürede uçağı orijinal haline getirmek” dedi.

Bursa’da sergilenen uçak, Türk Hava Kuvvetleri’nde görev yaptığı orijinal renklerine boyanacak.

KEŞİF GÖREVLERİNDE KULLANILDI

RF-84F uçakları, Türk Hava Kuvvetleri’nin ilk jet motorlu keşif uçaklarından biri oldu. Eskişehir ve Diyarbakır üslerinde görev yapan uçak, 1956 yılında hizmete girdi. 1980’e kadar görev yaptı. Yerine RF-4E’lere bıraktı.

İlgili Makaleler

2 Yorum

  1. Merhaba,
    25 sene önce İstanbul’daki Havacılık Müzesi’ndeki çalışmaların yeniden benzer tekrarını görmek insanda acı bir tebessüm yaratıyor. Tebessümün nedeni güzel bir çalışma ve çaba olması. Acı olmasının nedeni de 25 yıl sonrasında olayın tekrar ancak dış boyası ile yetinilebilmesi. Ekonomik ve teknolojik olarak tam gelişmiş ülkelerde restorasyon çalışmalarının aslen kapsamlı olduğunu görünce bu 25 yılda havacılığa gönül vermiş biz gibi yüreklerin gerçekte nelere kafa yormamız gerektiğini açıklıyor. Burada habere kaynak olan kişilerin aksine geride kalan ve kalbi olarak duayen olduğumuzu iddia eden bizleri tenkit ediyorum.
    Gelişmeye açık bir başlangıç adımı olmasını temenni ederim.

  2. Merhaba,
    Güzel dilekleriniz için teşekkür ederiz. Bu çalışmaya başlamadan önce hazırlık yapabilmek için dahi çok fazla zaman ve emek sarf ettik. Ülkemizin ekonomik koşullarında bu gibi çalışmalar için belirli bir bütçe ayırmanız gerekiyor ki bu bile bizleri bir hayli zorluyor. Daha kapsamlı restorasyonlar için hem para hem de teknolojik açıdan imkanların olduğu günleri umarım görebiliriz.
    Üzerinde çalıştığımız uçak 11860 için konuşacak olursak, Yaklaşık 40 yıldır açık havada durduğu için gövde üzerinde ve içinde ciddi problemler söz konusu ( halkımızın yarattığı tahribatı da cabası ) ayrıca emekli edildiğinde tüm ekipman sökülmüş. Fakat bazı önemli ekipmanları üniversitemizde ve uçağın içinde duruyor. Dış boya dışında da yapmak istediğimiz çok anlamlı bazı çalışmalarımız da var, sponsor desteği sağlayabilirsek bunları da hayata geçireceğiz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu