Havacılık Tarihi

Beyazıt Meydanı’na inen Pilot Mehmet Ali Kurçer

Em. Hv. Plt. Tümg. İrfan SARP

Efsane Türk Havacılarının anlatıldığı yazı dizisinde bugün Pilot Mehmet Ali Kurçer’in İstanbul’da Beyazık Meydanı’na gerçekleştirdiği inişin hikayesini okuyucularımızla buluşturuyoruz...

Mehmet Ali Kuçer 1889 doğumludur. Hava Kuvvetlerimizin ilk pilotları olan Yüzbaşı Fesa Bey ve Teğmen Yusuf Kenan Bey, 1912 yılında Fransa’da uçuş eğitimlerini görürken aynı yıl Teğmen Mehmet Ali Bey ve diğer üç subay İngiltere’de Bristol Hava Okulu’nda uçuş eğitimine gönderildi. Balkan Harbi’nin çıkması üzerine subaylar eğitimlerini yarım bırakıp yurda döndüler. Daha sonra Yeşilköy Uçuş Okulu’nda eğitimini tamamlayan Üsteğmen Mehmet Ali, Yeşilköy Uçuş Okulu’nun Baş Öğretmeni Yüzbaşı Feza Bey’in maiyetinde uçuş öğretmenliği görevine devam etti.

Yeşilköy’de uçuş öğretmenliği görevindeyken Harbiye Nazırı Enver Paşa’nın emir subayı bir gün arkadaşı Mehmet Ali’ye, Enver Paşanın müsteşarlarıyla sohbet ederken, bir uçağın Harbiye Nezareti’nin (Beyazıt’ta şimdiki İstanbul Üniversitesi) önüne inip inemeyeceği konusunu konuştuklarını söyler. 

BEYAZIT MEYDANI’NA İNİŞ

Üsteğmen Mehmet Ali de uçağıyla bu meydana inmeye karar verir ve 14 Nisan 1914 tarihinde R:E:P modeli uçağıyla Yeşilköy’den kalkıp Beyazıt meydanına iner. Civardaki halk uçağın düştüğünü sanarak büyük telaşa kapılır. Uçağın iniş haberini alan Enver Paşa ve müsteşarları koşarak uçak başına gelirler. Enver Paşa pilotun omzunu okşar ve “Merhaba arkadaş, buraya nasıl inebildin?” diye sorar. Biraz sonra Enver Paşa’nın yaveri bir kese içinde 100 altın lirayı getirip Üsteğmen Mehmet Ali’ye verir.

BAĞIŞ TOPLANIR

Uçak üç gün süreyle Beyazıt meydanında sergilenir. Bu üç gün içersinde İstanbul ve civarından uçağı görmek üzere halk Beyazıt meydanına akın eder. Uçağın buraya inişi, halktan uçak satın almak için bağış toplanmasına çok güzel bir fırsat olur. Beyazıt meydanının dört tarafındaki giriş noktalarına bağış kumbaraları konur. Uçağı görmek üzere gelen halktan büyük miktarda bağış toplanır. Üç gün süreyle Beyazıt meydanında sergilendikten sonra uçak, kanatları sökülüp bir çekerin yanlarına bağlanarak Yeşilköy’e nakledilir.

BURSA’DAKİ İLK UÇAK

Üsteğmen Mehmet Ali Bey, Beyazıt meydanına inişinden yaklaşık üç ay önce de 11 Ocak 1914 tarihinde Yeşilköy’den kalkıp Bursa üzerine gelir, şehir üzerinde bir kaç tur attıktan sonra, civarda en iyi iniş yeri olarak seçtiği Atıcılar  mevkiindeki bir düzlük alana iner. Gökyüzünde ilk defa bir uçak gören Bursa halkı büyük bir merakla uçağın indiği alana koşar. Uçak ertesi gün bir aracın arkasında çekilerek şehrin merkezindeki Belediye binası yakınında, eski Tayyare Sineması, şimdiki Tayyare Kültür Merkezi önüne çekilir. İstanbul Beyazıt meydanına inişte olduğu gibi bu sefer de Bursalılardan uçak alımı için bağış toplanır. Şehrin merkezinde beş gün süreyle sergilenen uçak, nesiller boyu Bursalıların zihinlerinde yer eder. Çok ilginçtir ki, Mehmet Ali Bey’in Bursa yakınlarında indiği düzlük, yıllar sonra Bursa’ya bir havaalanı yapılmaya karar verildiğinde yer seçimi yapan uzmanların seçtiği yerdir. 

TAYYARECİ MEHMET ALİ BEY CADDESİ

Pilot Mehmet Ali Kurçer 1961 yılında vefat edince Bursalılar unutulmaz bir vefa örneği göstererek, şehir merkezine yakın bir caddeye “Tayyareci Mehmet Ali Bey” ismini verirler. Ayrıca İstanbul /Şişli’deki bir sokağa da Tayyareci Mehmet Ali ismi verilmiştir.

Unutulmaz havacılarımız: Mahmut Şevket Paşa

Unutulmaz havacılarımız: Kurmay Yarbay Süreyya İlmen

Unutulmaz havacılarımız: Pilot Mehmet Fesa Evrensev

Türk Havacılığında İstanbul-Kahire seferi

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu