Haberler

Wizz Air, Ukrayna’daki uçağını böyle kurtardı

Wizz Air, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırması sebebiyle Kiev’de mahsur kalan bir uçağını kurtarmayı başardı.

HA-LWS tescil kodlu, Airbus A320 tipi uçak 13 Eylül günü Lviv’den (LWO) Polonya’nın Katowice kentine uçtu.

Güvenlik açısından sınıra kadar sinyal aktarıcısını (transponder) kapalı tutan uçak, 10.000 feet yani yaklaşık 3.000 metre yükseklikte seyretti.

Wizz Air uçağı, 23 Şubat 2022 tarihinden bu yana Ukrayna’da beklemekteydi.

Öte yandan, Wizz Air’in üç adet yolcu uçağının (HA-LWY, HA-LPJ, HA-LPM) daha Kiev’de beklemeye devam ettiği belirtiliyor.

Hatırlanacağı üzere Rus saldırısından 10 gün kadar önce Ukrayna hava sahası riskli bölge ilan edilmiş ve bir çok havayolu şirketi buraya yaptıkları seferlere askıya almıştı.

Ülkenin millî taşıyıcısı Ukraine International Airlines (UIA) filosundaki kiralık uçaklar dahi asıl sahipleri tarafından geri çağrılmıştı.

Türk Uçağının Akıbeti

Benzer bir durum bizi de yakından ilgilendiriyor.

Rus işgâlinin başladığı saatlerde Kiev’e gönderilen Airbus A400 tipi iki adet askerî kargo uçağımız, neredeyse yedi aydır orada bekliyor.

Uçaklarımızın geriye dönüşü hakkında net bir bilgi bulunmuyor.

Dr. Abdullah Nergiz

Havacılık sektöründe, hem havayolu hem de havalimanı tarafında 20 yıla yakın profesyonel tecrübesi bulunan Dr. Abdullah Nergiz, Türkiye'nin ilk havacılık blogu olan Havayolu 101'in kurucusu ve baş editörüdür. Yüksek Lisans ve Doktora çalışmalarını Türkiye sivil havacılık tarihi üzerine yapmış olan Nergiz, halen profesyonel kariyerinin yanı sıra özel bir üniversitede havacılıkla ilgili ders vermeye devam etmektedir.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu