Uzay

Virgin Orbit uzaya uyduyu Boeing 747’den attı

Space X ile başlayan özel şirketlerin uzaya uydu gönderme çalışmalarına İngiliz iş adamı Sir Richard Branson’un sahip olduğu Virgin Orbit şirketi de katıldı. Uzun süredir projeyle ilgili çalışmaları ABD’de devam eden Virgin Orbit, Boeing 747 tipi yolcu uçağının kanadından atılan roket ile uzaya ilk uydularını gönderdi.

‘Launch Demo2’ uçuşu, ABD’de Kaliforniya’da bulunan Mojave Çölü’nde yapıldı. Virgin Atlantic Havayolları’nda görev yaptıktan sonra emekli olan bir Boeing 747-400 yolcu uçağının kanadına takılan LauncherOne olarak adlandırılan roket, ateşlendikten sonra taşıdığı 10 mini uyduyu yörüngeye ulaştırdı.

Toplam 21 metre uzunluğundaki LauncherOne roketi, uçağın sol kanadında taşınıyor. Roketin toplam kapasitesi ise 500 kilogram. Bu ağırlık ile roket çok sayıda mini uyduyu taşıyabilecek özelliklere de sahip.

Fırlatma işlemi, Boeing 747 Jumbo Jet uçağının 35 bin feet irtifaya ulaşması ile başlıyor. Serbest bırakılan ve iki aşamalı sisteme sahip roket bir kaç saniye içinde motorlarını çalıştırıyor. Arkasından uzaya doğru uçuş başlıyor.

NASA’nın desteği ile gerçekleştirilen uçuşta, 10 adet küp uydu, yörüngeye çıkartıldı. Virgin Orbit, ilerleyen günlerde denemelerine devam edecek.

Uydu fırlatma maliyetlerini aşağıya çekmeyi hedefleyen sistem, belirli bir irtifaya Boeing 747 uçağı ile çıkıldıktan sonra roketin ateşlenmesi ile çalışıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu