Uzay

Selçuk Bayraktar: Baykar’ın ilk uydusu 2025’te uzaya gönderilecek

Baykar Yönetim Kurulu Başkanı ve Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde bulunan Eski Ercan Havalimanı’nda basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Bayraktar, Baykar’ın uzay alanındaki girişimi olan FERGANİ ile ilgili son gelişmeleri paylaştı.

Bayraktar, yaklaşık 1,5 yıldır üzerinde çalışılan FERGANİ projesi kapsamında alçak yörünge takım uyduları ve yörünge transfer araçlarının geliştirildiğini söyledi.

Proje kapsamında ilk uydunun 2025 yılında uzaya gönderilmesinin hedeflendiğini ifade etti.

Bayraktar TB2: yüzde 93 yerli

Bayraktar TB2’nin üretim sürecine de değinen Bayraktar, sistemin yüzde 93 yerlilik oranına sahip olduğunu ve içerisinde 40’tan fazla bilgisayar bulunduğunu belirtti. Bu bilgisayarların büyük çoğunluğunun Türkiye’de geliştirildiğini kaydetti.

KKTC’de düzenlenen TEKNOFEST’te açıklamalarda bulunan Bayraktar, milli teknoloji hamlesi kapsamında yürütülen çalışmaların gençler arasında teknolojiye ilgiyi artırdığını ve TEKNOFEST gibi organizasyonlarla bu ilginin desteklendiğini söyledi.

FERGANİ adı nereden geliyor

Fergani Uzay, adını 9. yüzyılın önemli Türk-Müslüman astronomu El-Fergani’den alıyor. Batı’da “Alfraganus” olarak bilinen bu bilim insanı, astronomi ve matematik alanındaki katkılarıyla tanınıyor. Ay yüzeyinde onun adıyla anılan bir krater de bulunuyor. Şirket, bu tarihi mirastan ilhamla küresel ölçekte söz sahibi olmayı hedefliyor.

Fergani’nin ana projelerinden biri de “Uluğ Bey” adı verilen küresel konumlama sistemi. Bayraktar, bu sistemin sadece Türkiye’nin değil, dost ve kardeş coğrafyaların da kullanımına açık, bağımsız ve güvenilir bir altyapı sunacağını belirtti.

Baykar, Fergani Uzay ile küresel konumlandırma pazarına giriyor

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu