Uzay

Mars’a iniş başarılı, 2,2 milyon kişi canlı izledi

NASA’nın Mars’a yolladığı “Perseverence-Azim” adlı aracı, inişi başarıyla gerçekleştirdi. NASA tarafından YouTube’a verilen yayını ise 2,2 milyon kişi izledi. Yayın hem İngilizce hem de İspanyolca yapıldı.

Fırlatıldıktan sonra 7 ay süren, 480 milyon kilometrelik yolculuğunu başlayan “Perseverence”, Mars atmosferine girdikten sonra paraşütü açıldı. Ardından da yumuşak bir iniş gerçekleştirdi. Dünyaya radyo sinyallerinin 11 dakika 20 saniye sonrasında ulaşabildiği araçtan gelen ilk bilgiler NASA ekibi tarafından sevinçle karşılandı.

Daha önce NASA’nın başlattığı isim kampanyası ile adını duyuran Perseverance yanında ismini yazdıran milyonlara ait bu bilgilerle yol alıyor. Türkiye’den ise toplam 2,5 milyon isim aracı gönderilmişti. 

“Perseverance”ın da söz konusu bölgeye iniş yaptıktan sonra, bu bölgede olası mikrobiyal yaşamın izleri üzerinde uzun yıllar araştırma yapması planlanıyor.

Uzay aracının göndereceği verileri değerlendirecek olan kurumlar arasında, Alman Uzay ve Havacılık Dairesi (DLR) de yer alıyor.

Tolga Özbek

25 yıllık profesyonel havacılık gazetecisi... Ticari Pilot ve Çok Motor Lisansına sahip.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu