Uzay

Fergani’de hidrojen peroksit uzay motoru testi

 

Baykar’ın İHA’lardan sonra yeni alan olarak uzayı belirlemesinin sonrasında kurduğu Fergani Uzay’ın yeni testi, şirketin yönetim kurulu başkanlığını yürüten Selçuk Bayraktar tarafından paylaşıldı.

Selçuk Bayraktar, “Fergani uydumuzun hidrojen peroksit uzay motorunun ateşleme testi. Bütün ekip heyecanlıyız.” ifadesini kullandı.

Aybike’den babasına soru

Bayraktar, Fergani uydusunun testiyle ilgili kızı Aybike’nin kendisine “Baba, beni buraya bu kadar basit bir şey için mi getirdin?” sorusunu sorduğunu belirterek, TEKNOFEST kuşağının çıtasının çok yukarıda olduğunu vurguladı.

Şirketin iki ana ürün yelpazesi bulunuyor. Bunlar Takım Uydu ve Yörünge Transfer aracı. Son yıllarda özellikle mini uydular konusunda ‘takım uydu’ konsepti giderek ön plana çıkıyor.  Fergani Uzay bu kapsamda takım uydu felsefesine uygun olarak bir uydu platformu geliştiriyor.

Fergani takım uyduları denizcilik, havacılık, IoT, meteoroloji, lojistik ve diğer kurumsal pazarlardaki birçok küresel ihtiyacı inovatif teknolojiler barındıran çözümler sağlamayı hedefliyor.

Fergani’nin üretttiği 100 kg sınıfındaki mikro uydular 500-600 km irtifa aralığında hizmet verecek. Bu uydular haberleşme, coğrafi konumlandırma gibi çeşitli faydalı yüklere sahip olacak. Ku, Ka, S, L bandlarında haberleşme sağlayabilecek olan bu uydular küresel kapsama ağına sahip olması hedefleniyor.

Aynı zamanda takım uyduların yörünge hareketlerinin izlenmesi, yönetilmesi, uydu haberleşmesinin gerçekleştirilmesi  gibi operasyonlar  için gereken yer segmenti kurulacak.

Yörünge Transfer Aracı

Yeni Uzay yaklaşımı ve fırlatma maliyetlerinin düşmesi neticesinde Uzayda sayıları hızlıca artan uyduların yörüngeler arası transfer ettirilmesi ihtiyacı önemli ölçüde artmıştır.

Fırlatma sistemleri tonlarca yükü önceden belirlenmiş yörüngelere çıkarmaktadır. YTA çözümünün olmadığı durumda, uydu işletmecisinin uydusunu göndermek istediği yörünge ile fırlatma sistemlerinin yörünge planı çoğu zaman birbiri ile uyum sağlamamaktadır. Bu durumda uydu işletmecisi ya kendi talep ettiği yörüngeye uygun fırlatma planını bekleyecek ya da fırlatma şirketi ile anlaşarak bütün maliyeti kendisinin üstlendiği bir fırlatma gerçekleştirecektir. Her durumda şirket ya ciddi bir zaman kaybı ya da yüksek bir maliyetle karşı karşıya kalacaktır.

Fergani’nin uydu işletmecilerine sunacak olduğu YTA çözümü ile beraber işletmeci gideceği yörünge fark etmeksizin planladığı tarihe uygun olan herhangi bir fırlatma programına ikincil yük olarak  dahil olacak, uzaya ulaştıktan sonra, kendi hedef yörüngesine YTA ile erişecektir.

Fergani’nin sunacak olduğu lojistik uzay operasyonları sayesinde, uydu işletmecisi rekabet şartlarının son derece zor olduğu uzay endüstrisinde kendisine ciddi bir avantaj sağlayacaktır.

Fergani’nin sunduğu YTA sistemi uzay içinde hareket imkanı sağladığından dolayı uydunun operasyonel kabiliyetini önemli ölçüde  arttıracaktır.

İlk uydular bu yıl uzaya fırlatılacak

Fergani Uzay 2022’de kuruldu. Fergani ticari amaçla ürettiği uydular, bu uydularda kullanılan komponentler, faydalı yükler ve özgün itki teknolojilerle geliştirilen yörünge transfer araçları ile uzay endüstrisinde hizmet vermeyi hedefliyor.

Fergani Uzay ilk uydularını bu yıl uzaya fırlatacak.

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu