Uzay

Falcon 9 roketi Türksat 5A’yı uzaya taşıyacak

Haberleşme uydusu Türksat 5A, 30 Kasım’da Falcon 9 roketi ile uzaya fırlatılacak. Türksat ve Türk Havacılık ve Uzay Sanayi (TUSAŞ) iş birliği ile imalatı ülkemizde gerçekleştirilen 3,5 tonluk uydu, 15 yıl süreyle görev yapacak.

Uydu ile ilgili çalışmalar, Eylül 2011’de imzalanmıştı. Türksat ve TUSAŞ, ana teknoloji konusunda Airbus ile iş birliği gerçekleştirdi. Yüzde 20 yerli katkı oranına sahip uydu, Ankara’da TUSAŞ tesislerinde üretildikten sonra entegrasyon ve testleri tamamlandı. Uydu, 12 kilowatt elektrik güç birimi çalışacak Eurostar-3000EOR sistemi üzerinde faaliyet gösteriyor.

30 Kasım’da fırlatıldıktan sonra testler tamamlanmasının ardından Aralık ayı sonunda Türksat 5A işletmeye alınacak. Uydu, 31° Doğu yörüngesinde bulunacak.

ELON MUSK’UN ROKETİ FIRLATACAK

ABD’li girişimci Elon Musk’ın sahip olduğu özel girişim uzay ve havacılık taşımacılığı şirketi SpaceX, 30 Kasım’da Falcon 9 roketi ile fırlatmayı gerçekleştirecek. Fırlatma, Florida’dan yapılacak. 

ULAŞTIRMA BAKANI SOSYAL MEDYADAN DUYURDU

Ulaştırma Bakanı Adil Karaismailoğlu, sosyal medyadan yaptığı paylaşımda, “SpaceX‘in 30 Kasımdaki Türkiye görevini sosyal medyadan açıklayarak duyurdu. Bakan Karaismailoğlu Gökyüzünde dengeleri değiştiriyoruz! Türkiyemizin karada, havada, denizde sahip olduğu büyük vizyonu uzaya taşıyoruz” dedi.

TÜRKSAT 5B 2021’DE UZAYDA

Türksat 5A uydusunu, gelecek yıl sonunda uzaya gönderilecek olan Türksat 5B izleyecek. Türksat 5B uydusuyla özellikle Ka-Bant kapasitesi, mevcut kapasitenin 15 katına çıkacak. Türkiye’nin hedefi, Türksat 5B haberleşme uydusu üzerinde planlanan Ka-Bant kapasitesiyle özellikle havayollarının haberleşme sistemlerine hizmet verilmesi.

Tolga Özbek

25 yıllık profesyonel havacılık gazetecisi... Ticari Pilot ve Çok Motor Lisansına sahip.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu