Uzay

Dört astronot SpaceX ile uzaya gönderildi

Elon Musk’ın kurucusu olduğu SpaceX şirketi, Crew-2 görevi kapsamında dört astronotu bugün Uluslararası Uzay İstasyonu’na gönderdi. Falcon 9 roketi, Florida eyaletindeki Kennedy Uzay Merkezi’nden uzaya fırlatıldı.

NASA’dan Shane Kimbrough ve Megan McArthur, JAXA’dan Akihiko Hoshide ve ESA’dan Thomas Pesquet’i taşıyan Crew Dragon kapsülü, Falcon 9 roketiyle UUİ yolculuğuna başladı.

Bu görev SpaceX’in UUİ’ye ikinci insanlı seferi olarak kayıtlara geçti. “Crew-2” adı verilen görev, SpaceX’in NASA’nın Ticari Mürettebat Programı kapsamında gerçekleştirdiği, biri test uçuşu olmak üzere üçüncü personel taşıma görevi oldu.

daha önce Crew Dragon mekiği ile Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) “Demo-1” adı verilen bir insansız test uçuşunu gerçekleştirmiş, ardından Mayıs 2020’de “Demo-2” adı verilen insanlı test uçuşu ile iki astronotu istasyona taşımıştı.

İLK OLARAK KASIM 2020’DE FIRLATILMIŞTI

Şirketin “Crew-1” adını verdiği görev kapsamında, Kasım 2020’de 4 kişilik astronot ekibini ISS’ye ulaştırmıştı. Bu fırlatma işlemi, uzay mekiklerinin 2011’de emekli edilmesinin ardından gerçekleştirilen ilk insanlı sefer olmuştu. NASA’nın personel mekiği üretmeyi durdurması nedeniyle ISS’de görevli astronot ve kozmonotlar, bundan önce Rus yapımı “Soyuz” mekikleriyle taşınıyordu.

NASA’nın “Ticari İkmal Hizmetleri” programı kapsamında, Amerikan firmaları Northrop Grumman “Cygnus”, SpaceX ise “Dragon” isimli kargo mekikleri ile ISS’ye ikmal malzemeleri taşıyor.

“Ticari Mürettebat Geliştirme Programı” kapsamında ISS’ye personel taşımak üzere ABD’li Boeing şirketi de “CST-100 Starliner” uzay mekikleriyle test uçuşları yapıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu