10 milyar dolarlık teleskoptan ilk fotoğraf geldi
Uzayın derinliklerini gözlemlemek üzere NASA tarafından hayata geçirilen James Webb Uzay Teleskop Projesi’nde ilk aşama tamamlandı. Teleskop, ABD Başkanı Joe Biden’ın katıldığı törenle ilk fotoğrafını gönderdi. Bu fotoğraf, bugüne kadar evrendeki galaksilere ilişkin çekilen en derin ve net fotoğraf olma özelliği taşıyor.
Milyarlarca galaksi ve güneş
İlk fotoğrafla ilgili olarak açıklama yapan NASA Direktörü Bill Nelson “Bundan 100 yıl önce tek bir galaksi olduğuna inanıyorduk, şimdi sayısız milyarlarca galaksi ve güneş olduğunu biliyoruz” dedi.
10 milyar dolarlık proje
Uzun yıllardır kullanılan Hubble yerine geliştirilen teleskop adını NASA’nın Apollo programından sorumlu müdürü olan James E. Webb’ten alıyor. Tasarımı yaklaşık 5 yıl süren projede teleskop Aralık 2021’de uzaya fırlatıldı. Ocak 2022’de de yörüngeye oturdu.
NASA’nın yanı sıra Avrupa Uzay Ajansı ve Kanada Uzay Ajansı’nın da aralarında oldu 15 devlet tarafından yürütülen projenin toplam maliyeti ise 10 milyar dolar.
Toplam uzunluğu 6,5 metre olan teleskop, kızılötesi ışığı gözlemlemek üzere üretildi. Dünyadan 1,5 milyon kilometre uzaklıkta yörüngeye yerleştirilen teleskop, uzayda Güneş’in ve Dünya’nın kütle çekiminin birlikte çalışıp Güneş’in etrafında yörüngede dönen bir nesneyi Dünya’yla aynı oranda çektiği, yörünge dönüşünü bir yılda yapmasını sağladığı yerde.
Bir kaç çarpıcı bilgi:
1- 25 yılda 10 milyar dolar harcanarak yapıldı…
2- Yapımı için 40 milyon saat mesai harcandı…
3- Lazer göz ameliyatlarında kullanılan lasik yöntemi gibi bazı icatlara katkı sağladı…
4- Kaliforniya’dan Fransız Guyanası’na götürülmesi 16 gün sürdü ve Sttars isimli 76 tonluk devasa bir konteynerin içerisinde taşındı…
5- 6200 kg ağırlığında ve bir tenis kortu büyüklüğünde…
6- Hubble’ın 2.4 metrelik aynasına karşılık 6.5 metre çapında devasa bir aynaya sahip ve bu ayna 1000 atom genişliğinde incecik bir altınla kaplı…
7- 560 km yukarıda bulunan hubble’ın aksine 1.5 milyon km uzağa, güneş yörüngesine gönderilecek…
8- Webb’i ikiye bölen güneşliğin güneşe bakan tarafı 85 santigrat derecenin üzerine çıkacakken, derin uzaya bakan tarafı -233 santigrat derecelik dondurucu bir soğukta olacak…
9- Dünya’dan Ay’ın üzerinde bulunan bir yaban arısının ısı izini dahi tespit edebilecek kadar hassas bir teknolojiye sahip…
10- 13.5 milyar yıl önce yola çıkan ışığı toplayarak büyük patlamadan hemen sonra neler yaşandığını gösterecek. Ayrıca yıldızların ve gezegenlerin oluşumu, öte gezegenler, karanlık madde gibi hakkında henüz yeterince bilgi sahibi olmadığımız konuları araştıracak…
Sonuç olarak; insanlık tarihinin en önemli uzay görevi…